Zaklatják a gyermeked? Így segíthetsz neki, hogy ne is tudjon róla!

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A zaklatás kérdésköre sajnos sokkal több gyermeket érint, mint azt mi valójában gondolnánk. Szerencsések azok a szülők, akik ilyenkor értesülnek utódjuk bántalmairól, hiszen közbe tudnak lépni. Csakhogy mi van akkor, ha a gyermek nem szeretné, hogy bárki is segítséget nyújtson a számára?

Sajnos gyakori eset, hogy a gyermekek az iskolai zaklatásról egyáltalán nem akarnak beszélni, mert félnek attól, hogy valamelyik szülő közbelép, és a helyzet még rosszabbra fordul. Ha tudod, hogy gyermekedet zaklatják, és úgy szeretnél segíteni neki, hogy ne tudjon róla, íme pár tuti tipp ehhez!

Segítsen neki olyan, akitől elfogadja

Minden gyermek számára van olyan ember, akire felnéz. Egy nagyobb barát, egy távoli rokon, egy unokatestvér, egy nagybácsi. Ha anyutól és aputól ciki segítséget elfogadni, akkor érdemes lehet megpróbálni bevonni ezt a példaképként kezelt illetőt a dologba.

Mindezt természetesen úgy, hogy közben ne is tudjon róla. Hiszen nem kell gyermekünknek mindenről tudnia, ahogyan ő kizár minket ezen a téren az életéből, úgy mi is bátran adhatunk neki segítséget úgy, hogy ne tudjon róla.

Fejlesszük az önbizalmát

Általános alapszabály, hogy csak azokat lehet zaklatni, akik ezt gyakorlatilag hagyják, így ha gyermekünk ilyen probléma áldozata, akkor alighanem gond van az önbizalmával. A szülő feladata ilyenkor nem más, minthogy fejlessze egy kicsit a gyermek önbizalmát. Hogy miként?

Azt javasoljuk, hogy senki se kezdjen magánakcióba, inkább bízza szakemberre a kérdést. Ezen felül pedig felnőttként próbálja olyan irányba terelni a gyermeket, amivel valóban sikert érhet majd el.

Sokak számára például az segít csak ilyenkor, ha eljárnak valamilyen önvédelmi oktatásra, esetleg nekiállnak valamilyen küzdősportnak, mely fejleszti a fizikumot és a szellemet egyaránt. Az önbizalomproblémák heteken belül maguktól megoldódnak, különösen azt követően, ha gyermekünk megtanulja, miként védje meg magát.

Mindig legyen rá időd

A szülői támogatás rendszerint nagyon sokat segít abban, hogy a gyermek feldolgozza, illetve kezelni tudja a zaklatást. Segítséget kérni a legtöbbször nem fog tőlünk, azonban mi titkon így is éreztethetjük vele, hogy ott vagyunk mellette úgy, hogy közben nem vagyunk erőszakosak, nem vagyunk szülők, ha úgy tetszik.

A titok nyitja csak annyi, hogy van időnk a gyermekünkre. Hogy ez nem is olyan nehéz? Sajnos nehezebb, mint gondolnánk! Azonban próbáljuk meg, és hallgassuk meg, próbáljunk sok időt tölteni vele, hogy érezze, ott vagyunk mellette, a bizalmasai vagyunk, bármikor számíthat ránk.

Mi is változtassunk

Hogy min változtassunk? Ezt nekünk kell majd tudni! Alighanem a teljes életmódunkon, hiszen részben a mi hibánk is, hogy gyermekünk zaklatás áldozata lett, hiszen nem tudta megvédeni magát, mert mi nem tudtuk megtanítani neki, mégis miként kell.

Itt az ideje tehát változtatni. Új hobbikat keresni, olyan elfoglaltságokat kutatni, melyek közös programok lehetnek a gyermekünkkel, és segíthetnek neki megoldani a kialakult problémát. Önismereti tréningek, sport, de egy szuper hobbi és jó alternatíva lehet ilyenkor.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!