A szülők nevelik válogatósnak a gyereküket

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Ha egy gyerek nagyon válogatós az étkezés tekintetében, az rendkívül sok kellemetlenséget okozhat nemcsak a szülőnek, hanem a későbbiekben magának a lurkónak is. A legtöbb étkezési zavar hátterében jellemzően az áll, hogy az illető gyermekkorában válogatósabb volt, mint az átlag.

Hogy mitől lesz válogatós egy gyerek? Sokan talán nem merik beismerni, de leginkább a szülők, illetve még gyakrabban a hozzátartozók miatt. Hogy miről van itt szó?

Sokszor a nagyszülők jelentik a legnagyobb problémát

A válogatós gyerek azért válogat, mert megteheti, ezt tegyük hozzá. Minden embernél vannak olyan ételek, melyeket nem szeret annyira, mint a többit, ez teljesen rendben van, talán egyáltalán nem is eszi meg, de a válogatósság ennél sokkal összetettebb dolog.

Az ok pedig gyakran az, hogy a szülők nem főznek elég változatosan, gyakran kell ugyanazt ennie a gyermeknek, esetleg rossz példát mutatnak neki egyoldalú táplálkozással, vagy azt szajkózzák, hogy a táplálkozás csak egy sokadrangú dolog.

Persze nem árt kiemelni, hogy gyakran a nagyszülők is vétkesek ebben, hiszen rendszerint ők azok, akik elkényeztetik a gyermeket, képesek nekik még ebédre is csokis vagy lekváros kenyeret kenni vagy lefekvés előtt palacsintát sütni, ha az unoka azt akarja.

Nyilván emiatt nem lehet rájuk minden esetben haragudni, de ne felejtsük el: a gyerekek ettől könnyedén válogatóssá válhatnak, ami a későbbiekben akár fejlődési rendellenességet, pszichés problémákat is eredményezhet számukra.

Hogy mivel előzhetjük meg mindezt? Adunk pár szuper tippet!

Mutassunk példát

Az első és legfontosabb, hogy az étkezés terén a szülő mindig mutasson példát a gyermeknek. Ez azt jelenti, hogy adja meg a módját legalább a főbb étkezéseknek, ne fintorogjon, vélemény nélkül fogadja el, egye meg az ételt, lássa rajtunk azt, hogy élvezettel eszünk, jóízűen, amitől neki is megjön az étvágya, előbb vagy utóbb, de kipróbálja majd az adott fogást.

Étkezzünk együtt

A mai rohanó világban nagyon nehéz összeegyeztetni, hogy együtt egyen a család. Próbáljunk meg azonban legalább vacsorára összeszedni mindenkit és együtt falatozni egy kicsikét, ami óriási élmény lesz a gyerekeknek, hiszen nincs az a lurkó, aki ne szeretne együtt lenni azokkal, akiket szeret.

Ilyenkor törekedjünk arra, hogy ne legyen kényszer az evés, nem kell odapakolni elé semmit, kezdjünk el enni, majd a gyermek közben megmutatja, vagy megmondja, hogy ő mit szeretne megkóstolni. Ezzel úgy érzi, hogy ő maga fedezi fel az ételt, miközben valójában csak fordított pszichológiát alkalmaztunk.

Ne kényszerítsük az evést

Bizonyára minden felnőtt emlékszik gyermekkorából arra, amikor a szülők vagy a nagyszülők állandóan arra kényszerítették, hogy egyen. Csak még egy falatot, mert ha nem, akkor beteg lesz vagy nem lesz erős, nem nő nagyra és a többi. Ezzel csak egyetlen probléma van: minden gyermek rendkívül makacs természet.

Amit tehát erőltetnek neki, azt csak azért sem teszi meg, így akár még olyan falatokat sem fogad el, amit normál esetben szívesen megevett volna. Ha azt mondja nem kér enni, akkor nem kér enni és pont. Ha éhes lesz, majd szól, és akkor lehet bevetni pár trükköt, hogy kipróbáljon néhány újdonságot, hiszen éhes száj a legtöbbször nem válogat.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!