Hány éves kortól ajánlott a Harry Potter-sorozat megtekintése és elolvasása?

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Túlzás nélkül második reneszánszát éli manapság a Harry Potter-sorozat, mely főként a filmes adaptációnak köszönhetően újra meghódította a kisebb korosztályt. Sajnálatos módon azonban gyakran találkozunk azzal a problémával, hogy ezt az egyébként már nagyobb gyermekeknek, de inkább tinédzsereknek és felnőtteknek szánt szériát a szülők sokszor már egészen kicsi korban, nem ritkán óvodásokkal is megnézetik, illetve felolvassák számukra, ami komoly problémát jelent!

Mi a probléma ezen a téren a Harry Potter-sorozattal?

Hogy miért gondolják úgy a szülők, hogy a Harry Potter tökéletesen alkalmas lehet az egészen apró gyermekek számára is?

Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy J.K. Rowling egy zseniális írónő, aki könyvről-könyvre nemcsak egyre idősebbé tette a kis varázslótanoncot, de a köré felépített világnak is egyre felnőttesebb oldalát igyekezett megmutatni.

Ez pedig jelentős félreértéseket okozhat, hiszen míg az első részek, nagyjából a harmadik-negyedik epizódig egy könnyed, kisiskolások számára is egyszerűen értelmezhető történet volt a 10-12 éveseknek szóló nyelvezettel, megoldásokkal, eseményekkel és prezentációval, addig az utolsó részek annyira sötétre, már-már horrorisztikusra sikeredtek, hogy azok még egy felnőtt számára is gyakran megterhelők lehetnek, de semmiképpen sem valók egy óvodásnak.

Eleve problémás a korbesorolás is!

A Harry Potter-sorozatot az írónő eleve a tinédzserkorosztálynak, a fiatal felnőtteknek írta. Más kérdés, hogy a felnőttek körében nagyobb sikert aratott, azonban kétség sem férhet ahhoz, hogy a franchise a 10 éven aluli korosztály számára nehezen emészthető. Eleve túl hosszúak az egyes epizódok, miközben megannyi olyan dolog történik bennük, ami gyerekfejjel nehezen felfogható.

Hivatalosan a teljes sorozat a 12 éven aluliak számára nem ajánlott kategóriát képviseli, ami sok szülő véleménye szerint nem helytálló a későbbi részek kapcsán. Nagyjából a negyedik-ötödik résztől eleve 16+ kategóriás korbesorolást kellett volna kapnia, míg legalább az utolsó két epizód esetében a 18-as karika sem lett volna indokolatlan.

Mivel azonban a különféle kiskapuknak köszönhetően az egész széria jóval engedékenyebb lett a korjelzés terén, sok szülőt összezavarnak vele, emiatt és a Harry Potter általános megítélése miatt rengetegen már óvodáskorú gyermekeiknek is engedik az egyes epizódok megtekintését.

12 év alatt tényleg csak szülői felügyelettel ajánlott!

Akár olvasni vagy olvastatni szeretnénk a regényt, akár a film elé ültetnénk le gyermekünket, mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy 12 év alatt ne hagyjuk, hogy egyedül dolgozza fel ezt a rendkívül összetett, a végére felnőttessé váló történetet. Érdemes előre felkészíteni a gyermeket arra, hogy miről szól majd az egész történet, hogy mikről fog olvasni, illetve miket fog látni, tapasztalni, de közben is fontos lesz megállni ahhoz, hogy a kérdéseket megválaszolhassuk, és mindenképpen felvilágosítsuk apróságainkat arról, hogy ez nem a valóság, nem léteznek varázslók, sem repülő seprűk, trollok vagy egyéb horrorisztikus rémségek pedig pláne.

Bár az első részt még egy 8-10 éves is könnyedén befogadja, a későbbiek viszont már nagyon nehézkessé válnak ebből a szempontból, megjelenik az erőszak, a halál kérdése, márpedig egy ilyen fiatal gyermek ezekre a témákra még nincs felkészülve, nem tudja megfelelően és a helyén kezelni őket olyan naturalisztikus ábrázolásban, mint ahogyan például a film prezentálja.

Hiába divat tehát mostanság a Harry Potter, érdemes kivárni vele a megfelelő kort, hogy gyermekünk számára jó emlék maradjon, ne egy ijesztő, feldolgozhatatlan történet, mert Rowling műve egyébként egy kellően tanulságos, csak sokak által félreértett cselekményt tár elénk.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!