Túlzás nélkül második reneszánszát éli manapság a Harry Potter-sorozat, mely főként a filmes adaptációnak köszönhetően újra meghódította a kisebb korosztályt. Sajnálatos módon azonban gyakran találkozunk azzal a problémával, hogy ezt az egyébként már nagyobb gyermekeknek, de inkább tinédzsereknek és felnőtteknek szánt szériát a szülők sokszor már egészen kicsi korban, nem ritkán óvodásokkal is megnézetik, illetve felolvassák számukra, ami komoly problémát jelent!

Mi a probléma ezen a téren a Harry Potter-sorozattal?

Hogy miért gondolják úgy a szülők, hogy a Harry Potter tökéletesen alkalmas lehet az egészen apró gyermekek számára is?

Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy J.K. Rowling egy zseniális írónő, aki könyvről-könyvre nemcsak egyre idősebbé tette a kis varázslótanoncot, de a köré felépített világnak is egyre felnőttesebb oldalát igyekezett megmutatni.

Ez pedig jelentős félreértéseket okozhat, hiszen míg az első részek, nagyjából a harmadik-negyedik epizódig egy könnyed, kisiskolások számára is egyszerűen értelmezhető történet volt a 10-12 éveseknek szóló nyelvezettel, megoldásokkal, eseményekkel és prezentációval, addig az utolsó részek annyira sötétre, már-már horrorisztikusra sikeredtek, hogy azok még egy felnőtt számára is gyakran megterhelők lehetnek, de semmiképpen sem valók egy óvodásnak.

Eleve problémás a korbesorolás is!

A Harry Potter-sorozatot az írónő eleve a tinédzserkorosztálynak, a fiatal felnőtteknek írta. Más kérdés, hogy a felnőttek körében nagyobb sikert aratott, azonban kétség sem férhet ahhoz, hogy a franchise a 10 éven aluli korosztály számára nehezen emészthető. Eleve túl hosszúak az egyes epizódok, miközben megannyi olyan dolog történik bennük, ami gyerekfejjel nehezen felfogható.

Hivatalosan a teljes sorozat a 12 éven aluliak számára nem ajánlott kategóriát képviseli, ami sok szülő véleménye szerint nem helytálló a későbbi részek kapcsán. Nagyjából a negyedik-ötödik résztől eleve 16+ kategóriás korbesorolást kellett volna kapnia, míg legalább az utolsó két epizód esetében a 18-as karika sem lett volna indokolatlan.

Mivel azonban a különféle kiskapuknak köszönhetően az egész széria jóval engedékenyebb lett a korjelzés terén, sok szülőt összezavarnak vele, emiatt és a Harry Potter általános megítélése miatt rengetegen már óvodáskorú gyermekeiknek is engedik az egyes epizódok megtekintését.

12 év alatt tényleg csak szülői felügyelettel ajánlott!

Akár olvasni vagy olvastatni szeretnénk a regényt, akár a film elé ültetnénk le gyermekünket, mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy 12 év alatt ne hagyjuk, hogy egyedül dolgozza fel ezt a rendkívül összetett, a végére felnőttessé váló történetet. Érdemes előre felkészíteni a gyermeket arra, hogy miről szól majd az egész történet, hogy mikről fog olvasni, illetve miket fog látni, tapasztalni, de közben is fontos lesz megállni ahhoz, hogy a kérdéseket megválaszolhassuk, és mindenképpen felvilágosítsuk apróságainkat arról, hogy ez nem a valóság, nem léteznek varázslók, sem repülő seprűk, trollok vagy egyéb horrorisztikus rémségek pedig pláne.

Bár az első részt még egy 8-10 éves is könnyedén befogadja, a későbbiek viszont már nagyon nehézkessé válnak ebből a szempontból, megjelenik az erőszak, a halál kérdése, márpedig egy ilyen fiatal gyermek ezekre a témákra még nincs felkészülve, nem tudja megfelelően és a helyén kezelni őket olyan naturalisztikus ábrázolásban, mint ahogyan például a film prezentálja.

Hiába divat tehát mostanság a Harry Potter, érdemes kivárni vele a megfelelő kort, hogy gyermekünk számára jó emlék maradjon, ne egy ijesztő, feldolgozhatatlan történet, mert Rowling műve egyébként egy kellően tanulságos, csak sokak által félreértett cselekményt tár elénk.

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…