Rémálmok? Így segíts a gyereknek!

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Az évszázadok során rengetegen próbálták már megfejteni az álmok tudományát, de különösen a rémálmok rejtélyét, hiszen ezek a kellemetlenségek sokak életét tudják megkeseríteni. Valakiért csak időszakosan, de nem ritka eset, hogy valaki tartósan, heteken, sőt hónapokon át folyamatosan rémálmoktól szenved!

Különösen igaz ez a gyermekeknél, akik a felnőttekhez viszonyítva sokkal gyakrabban szenvednek rémálmoktól, a tudomány jelen állása szerint pedig ennek megvan a maga oka, vagyis nem véletlen, hogy a gyermekek sokkal gyakrabban látnak ilyen rémképeket az alvás során.

Mi ennek az oka?

A kérdés adja magát, a válasz azonban mindaddig nem lesz bizonyított, amíg nem tudjuk pontosan, hogy honnan jönnek az álmok és nem ismerjük irányításuk művészetét. Olyan kérdés ez, minthogy mi történik a halál után. Senki sem tudja, de a tudósok a rémálmok kapcsán azt feltételezik, hogy az agyunk tréfálkozása csupán, melynek hangulatát a mindennapjaink befolyásolják.

A gyerekeknél azért lehet gyakoribb a megjelenésük, mert jellemzően sokkal több feldolgozatlan traumával vagy kellemetlenséggel, de mindenképpen új dologgal találkoznak, melyeket gyakorlatilag képtelenek feldolgozni, illetve ébrenlét során talán nem is foglalkoznak velük, de éjszaka az agy dolgozik, és előhozza az emlékeket – csak éppen a realizmus talajától elrugaszkodva.

A rémálmok és jelentésük

Gyerekpszichológusok állítják, hogy a gyermeki rémálmoknak három típusa van, melyek minden esetben jelentenek valamit, hiszen arra már talált bizonyítékot a tudomány, hogy nem véletlenül álmodunk.

  1. Jellemző rémálomtípus a gyerekeknél a szörnyes álom. Ezt többnyire valamilyen feldolgozhatatlan látvány, egy film, egy mese, egy esemény okozza, vagy akár egy személy is állhat a háttérben, akitől a gyermek nagyon megrémült korábban.
  2. Sokszor álmodnak a gyermekek arról, hogy elhagyják, elveszítik őket, egyedül maradnak a tömegben, a semmi közepén. Ennek az oka minden esetben az elhanyagoltság lehet, amikor a gyermek úgy érzi, hogy egyedül van a gondjaival, nem kap elég támaszt a szeretteitől.
  3. A harmadik rémálomtípus jellemzően az, amikor a gyermek törpének képzeli magát egy óriási világban, ahol minden hatalmasra nőtt körülötte. Ennek az oka jellemzően a sok stressz, hogy a gyermek túlterhelt, mert rengeteg inger, esetleg elvárás éri a mindennapokban.

Hogyan segítsünk?

Ha gyermekünk rémálmoktól szenved, annak megvan a maga oka, ez a fentiek alapján talán már világos. Adja magát azonban a kérdés, hogy mivel segíthet a szülő? Ha egyszeri alkalom volt, akkor jellemzően könnyű dolgunk lesz, egy kiadós beszélgetés általában elegendő szokott lenni, de készüljünk fel, hogy esténként nehezebb lesz az elalvás, így szükség lehet arra, hogy néhány éjszakán át mellette maradjunk.

Utóbbi azokban az esetekben is lényeges, amikor visszatérő rémálmokról, gyakori esetekről van szó. Ilyenkor azonban nagyobb odafigyelést igényel a dolog. Egyrészt mindig próbáljunk rájönni a dolog hátterére – ha egyedül nem megy, kérjünk segítséget –, miközben ne feledjük el, hogy a kisgyermekeknek egyetlen biztos pontjuk van az életükben, az édesanyjuk és az édesapjuk.

Ők azok, akiktől törődést kapva esténként nyugodtan el tudnak aludni, vagyis próbáljunk meg sokat foglalkozni velük, játszunk, kiránduljunk, zökkentsük ki a mindennapokból, de kiváló megoldás lehet a gyakori meseolvasás is, hiszen ennél jobb stresszoldó – mely a rémálmok hátterében állhat – az ő korosztályuk számára nem létezik.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!