Ezért kell, hogy apja is legyen annak a gyereknek

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Soha nem látott módon dübörög manapság az LMBTQ propaganda, amivel kapcsolatban nem szeretnénk egyik oldalon sem állást foglalni, ugyanakkor egyre több család számára okoz kellemetlenséget, hogy az apuka szerepét megpróbálják semmibe venni, vagy csak úgy elfogadni, ha rögtön két apja van a gyereknek.

Mindezt olyan indokokkal, minthogy „jobb ha két apja vagy két anyja a gyereknek, mint egy részeges apa, aki mindig veri őt”. Szó szerint idéztük ezt az aranyköpést a Facebookról, és hangsúlyoznánk még egyszer: azon túl, hogy állást foglalnánk az LMBTQ ellenzői vagy pártfogói mellett, megvizsgálnánk, hogy tudományos szempontól miért fontos, hogy legyen egy jó apja a gyereknek.

Nagy hatással vannak az érzelmi fejlődésre

Súlyos tévedés azt gondolni, hogy csak az anyukák fontosak a gyermekek számára az érzelmi fejlődés kapcsán. Az apák ugyanolyan elengedhetetlenek, hiszen az apák azok, akik lefektetik a szabályokat, akik vasmarokkal – de nem agresszívan – meghúzzák a határokat, és fizikai, sőt érzelmi biztonságot adnak a családnak.

Kutatások igazolják, hogy azok az apák, akik aktívan részt vesznek gyermekük fejlődésében, nagy hatással vannak a lurkók kognitív és szociális fejlődésére, ezen felül sokkal nagyobb azoknak a gyermekeknek az önbizalma, illetve általános közérzete is, mintha apa nélkül nőnének fel.

Az apa meghatározza a kapcsolatok minőségét

Szintén a tudomány állítja és nem mi, hogy az apa szerepe meghatározza, hogy a gyerekek milyen kapcsolatot ápolnak a körülöttük lévő emberekkel, miközben felnőnek. Az apuka bánásmódja a gyermekekre nézve alapvetően befolyásolja, hogy a lurkó később miként viszonyul majd egy másik emberhez, és mit keres majd benne.

A barátok, a szerelmek, sőt a házastársak egyaránt aszerint választódnak ki, hogy milyen hatással volt az apa a gyermekére. Az apa által lefektetett minták a legtöbbször meghatározzák, hogy a gyermek milyen kapcsolatot alakít ki a későbbiekben, és miként viszonyul másokhoz.

Az apa viszonya a gyermekeihez

A híres apa-lánya viszonyról bizonyosan mindenki hallott már. Nem véletlen, hiszen szintén kutatások támasztják alá, hogy kizárólag az apjuktól kaphatnak az első években a kislányok érzelmi támogatást, az apának tehát meg kell mutatnia a kislánynak, hogy milyen a jó kapcsolat egy férfival.

A kislány jellemzően olyan tulajdonságokat fog keresni egy férfiban, amilyenek az apjában is megvoltak. Nyilván ez csak akkor igaz, ha pozitív tulajdonságokról van szó, negatívumok esetén inkább egyfajta fordított pszichológia a jellemző.

A fiúk életében szintén fontosak az apukák! Jellemzően követik az apjukat, modellezik, istenítik őket, ha jó példát kapnak tőlük. Már egészen fiatalkoruktól kezdve a fiúk az apjuk elégedettségét és figyelmét keresik.

Ezért fontos, hogy az apuka jó példát, jó mintát adjon át a gyermekének, hiszen amilyenné ő maga vált, amilyen ember ő maga, olyanná válik később az utódja is. Ez ugyanakkor természetesen – és egyben sajnos – nemcsak pozitív, hanem negatív formában is működhet!

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!