Bababiztos otthon? Segítünk!

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Egy kisbaba érkezése óriási változásokat hoz az emberek életébe, ami nemcsak a mindennapi teendők kapcsán lehet rendkívül érdekes, hanem természetesen az életkörülmények tekintetében is, ezáltal elengedhetetlen, hogy teljesen átalakítsuk az egész otthonunkat, mert egy kisbaba számára nagyon fontos lesz a biztonság.

A gyerekszoba kialakítása ugyanis csak egy a sok közül, ezen felül rendkívül lényeges a lakás többi helyiségét is bababiztossá tenni, gondolva arra, hogy néhány hónap múlva gyermekünk már kúszik-mászik a padlón, nyitogatja a fiókokat, a szekrényeket és önfeledten futkorászik a helyiségek között. Lássuk, hogy mire kell odafigyelnünk!

Az első a padló

A legfontosabb teendőnk a lakás bababiztossá tétele kapcsán a padló. Logikus ugyanis, hogy az apróságok még a felállás előtt nagyon sok időt töltenek el a padlón, hiszen kezdetben csak kúsznak és másznak, ezáltal egyáltalán nem mindegy, hogy hol teszik majd ezt. Ami biztos, hogy a hideg kőburkolatokat kerüljük, de korántsem biztos, hogy a padlószőnyeg lesz a jó alternatíva helyettük.

Az ok nem más, minthogy a kisbabák ezt gyakran összekoszolhatják, a padlószőnyeg tisztítása pedig nem egyszerű feladat, így a legjobb, ha inkább valamilyen meleg fapadlót, szalagparkettát vagy linóleumot választunk, de persze a kisebb mosható szőnyegek is jó megoldások.

Amire ügyeljünk még, az a küszöb. Ha van otthon, iktassuk ki, szedjük fel, de legalábbis borítsuk puha anyaggal, mert rengeteg sérülést és fájdalmat okozhat gyermekünknek a későbbiekben.

Jöhetnek a bútorok

A lakásban elhelyezett bútorok igazi kincsesládák lesznek minden gyermek számára, csakhogy ezek bizony veszélyt is jelentenek nekik. Fontos például kezdésként rögzíteni a fiókokat és a nyitható szekrényeket, hogy a kicsik ne csípjék oda az ujjukat, ne húzzák neki a fejüknek őket, amivel elkerülhetjük a sérüléseket.

Ezen felül ügyeljünk a sarkok letakarására is! Ma már nagyon látványos és egyszerű szilikonelemek kaphatók ebből a célból, így ha szeretnénk elkerülni azt, hogy gyermekünk feje felrepedjen egy éles bútordarab sarkán, akkor mindenképpen tegyünk minden egyes sarokelemre ilyen szilikonkiegészítőt.

Mi legyen az ajtókkal és a lépcsőkkel?

Nyilván nem falazhatjuk be őket, így megfelelő kiegészítőt kell találnunk ahhoz, hogy ezeket bababiztossá tegyük. Ma már kaphatók nagyszerű zárható rácsok, melyek nemcsak kellően stabilak, de elég magasak is ahhoz, hogy a gyerekek ne tudják kidönteni őket, vagy ne tudjanak átmászni rajtuk.

Ez rendkívül lényeges akkor is, ha szeretnénk csak egyszerűen a szobájában tartani az apróságot, hiszen egy ilyen ajtóráccsal sokkal egyszerűbb lesz a felügyelet, ha mi szeretnénk főzni valamit, vagy pár percig takarítani a lakásban.

Takarjuk a konnektorokat is

A konnektorok alapvetően nem tudnak kárt tenni a gyermekben, de azért ne sajnáljuk belőlük azt a párszáz forintos kiegészítőt, mely egyfajta biztonsági dugóként megakadályozza, hogy az apróságok belenyúlhassanak, illetve vizet önthessenek rá, netán egy fémrudat vagy más, áram vezetésére alkalmas dolgot dughassanak bele.

Ha kábelek és hosszabbítók vannak a földön, mindig takarjuk vagy rejtsük el őket, hiszen biztosak lehetünk abban, hogy az elsők között lesznek, melyeket elkezdik majd rángatni a picik, amikor felfedezik őket, hiszen ezek a hosszúkás dolgok valamiért rendkívül vonzók lesznek számukra, hát még egy pirosan világító hosszabbító vagy elosztó.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!