Tönkre tehetjük a gyermek jövőjét, ha mindent megveszünk neki karácsonyra

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Már csak néhány nap és karácsony. Ebben az időszakban a szülők, de még inkább a nagyszülők hajlamosak képletesen szólva teljesen megőrülni azért, hogy gyermekeik és unokáik minden kívánságát teljesítsék, ezáltal tízezreket, sőt százezreket érő ajándékokat pakolni a karácsonyfa alá.

Csakhogy sokan elfelejtik: nem az a jó szülő vagy nagyszülő, aki mindent megvesz a gyereknek a karácsonyi kívánságlistájáról. Nyilván sokan így szeretnék kompenzálni, hogy évközben kevés időt vannak a gyerekkel és nem tudnak elég figyelmet szentelni nekik, ami átmenetileg talán jó megoldásnak tűnhet, valójában azonban hosszabb távon elképesztő károkat okozhatunk ezzel gyermekünknek.

Már kutatás is igazolja ezt a problematikát

Hogy miért jelent problémát az, ha gyermekünket elhalmozzuk ajándékokkal és mindent megveszünk neki karácsonyra? A téma kapcsán a T. Rowe Price elemzőcég készített egy átfogó tanulmányt, akik azzal a hipotézissel álltak neki a vizsgálódásnak, hogy véleményük szerint azok a gyerekek, akiknek nem kell fontossági sorrendet felállítani a karácsonyi ajándékok kapcsán, tehát tudják, hogy mindent megkaphatnak majd, azok nem részesülnek a legalapvetőbb pénzügyi nevelésben.

Merthogy az ilyen gyermekek nem tudják majd megtanulni, hogy pénzügyileg tudatos felnőttek legyenek, ergo ha minden évben és minden ott van a karácsonyfa alatt, akkor azt az üzenetet közvetítjük feléjük, hogy mindig  a rendelkezésükre áll majd minden, semmiért nem kell megszenvedniük, nem kell spórolniuk és így tovább. Ez a kártyavár azonban csakhamar összeomlik, amint találkoznak a nagybetűs élettel!

A szülők többsége túlköltekezi magát karácsonykor

Persze hogyan is várhatnánk a gyermekeinktől tudatos pénzügyi gondolkodást, ha a statisztikák szerint a szülők is képtelenek rá! Nyilván tisztelet a kivételnek, de egy felmérés tanúsága szerint a 8-14 éves gyermekek szüleinek közel a fele – ez világszinten több millió embert jelent – gyakorlatilag nem azt nézi, hogy mennyit költ gyermeke ajándékaira, csak azt, hogy minden ott legyen a fa alatt, amit kért.

Ez a gondolkodásmód azonban egyáltalán nem szerencsés a családok körében, hiszen a szülők többsége ilyenkor drasztikus mértékben túlköltekezi magát, közel 60 százalékuk például úgy nyilatkozott a kutatóknak, hogy gyakran előfordult a részükről az, hogy sokkal többet költöttek egy-egy ajándékra, mint valójában szerettek volna, illetve amennyit megengedhettek volna.

Egyenesen ijesztő, hogy a megkérdezett emberek legalább fele már hitelt is vett fel karácsonykor azért, hogy meg tudjon venni mindent a kívánságlistáról, de rengetegen a családi pénztartalékhoz szintén hozzányúltak azért, hogy az ünnepek ezen a téren rendben legyenek, csakhogy a következő évet tekintve ez drasztikusan rontotta a család pénzügyi helyzetét.

A gyerekek átveszik a szülőktől a rossz szokásokat

A fentiekkel kapcsolatban azonban a kutatás felhívja a figyelmet, hogy a rossz pénzügyi szokásokat és felfogást a gyerekek természetesen kivétel nélkül átveszik, eltanulják a szülőktől, ami nem meglepő, hiszen minden apróságnak szüksége van egy követendő mintára, egy példára, és ha a szülőtől ezt látja, akkor nem lehet tőle a későbbiekben sem mást várni.

A legrémesebb az egészben azonban nem más, minthogy ezzel a szülők is teljes mértékben tisztában voltak, sőt a felmérésben résztvevők közel 70 százaléka arról beszélt, hogy részben emiatt esélyük sem volt megtanítani a gyermekeknek, hogyan kell spórolni, vagy anyagilag tervezni, hiszen az ajándékokkal való elhalmozás ennek a tökéletes ellentéte.

Ezek a gyerekek felnőttként fognak nagyot csalódni

A T. Rowe Price által közzétett kutatás kimondja továbbá azt is, hogy a pénzügyi tudatosság megjelenéséhez elengedhetetlenül lényeges az, hogy már gyerekkorban kialakuljon a kicsiknél egyfajta sorrendiség és prioritás. Magyarul képesek legyenek kompromisszumokra, ha például a karácsonyi ajándékokról van szó, hiszen nagyon hasznos tanítás lehet a jövőre nézve például az, hogy melyek azok az ajándékok, amikről le tudnak  mondani.

Kit Yarrow, a San Franciscóban megtalálható Golden Gate Egyetem professzora a tanulmány részeként kijelentette, hogy elengedhetetlenül fontos, hogy az emberek már gyerekként megtanuljanak csalódni. Sok szülő próbálja óvni tőlük a kicsiket, jobb életet biztosítani nekik ahhoz mérten, mint ami nekik volt, de azok a lurkók, akik mindent megkapnak a szülőktől, hajlamosak megszokni ezt, ami egyre nagyobb terhet ró a családokra, hiszen az elvárások és a kívánságok növekedni és drágulni fognak a jövőben.

Ezekből a gyerekekből ráadásul olyan felnőttek lesznek, akik nem tudják beosztani a pénzt, nem tudnak takarékoskodni és lelkibeteggé válnak, ha nem kapják meg azt, amit akarnak, mely egy egészségtelen társadalom képét festi le előttünk.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!

A Tavasztündér ígérete

A rét zöldellő harmatos fűszálain megpihenő vízcseppekben tükröződött a napfény. Rügyet bontani vágyó fák és már bimbózó virágok várták, hogy nyithassák színes kelyheiket. Egy hirtelen

Tovább olvasom »