Olvasnivaló gyerekeknek: A repülő osztály

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Mivel a Mesehős elindulásával együtt az egyik legfontosabb hivatásunkká vált, hogy kedvet hozzunk a gyermekek számára az olvasáshoz, ezért új cikksorozatot indítunk elsődlegesen azoknak a szülőknek, akik szeretnének folyamatosan friss és tartalmas olvasnivalót adni gyermekük kezébe.

Erich Kästner: A repülő osztály

Erich Kästner nevét általánosságban hamar megtanulták azok a gyermekek, akik 10-20 évvel ezelőtt koptatták az iskolapadot, hiszen a híres szerzőnek több művét is érintik a modern oktatási programban. Ha a szerző neve talán nem is cseng túl ismerősen, a művei már biztosan, hiszen olyan ifjúsági regények köthetők hozzá, mint A két Lotti vagy a Lassie.

A két mű mellett gyakran előtérbe kerül, de azért legalább ilyen sokszor háttérbe is szorul egy másik ismert műve, mely A repülő osztály címmel sok mai felnőtt számára biztosított kellemes kikapcsolódást annak idején a forró nyári estéken és délutánokon, amikor az olvasás még annyira természetes volt, mint manapság az internetezés.

A könyv lelkes rajongójaként pedig úgy gondoljuk, hogy egy mai, modern gyermek számára is rengeteg tanulságot hordozhat ez a mű, melynek középpontjába egy rendkívül izgalmas, mozgalmas és egyben a fantáziát alaposan megdolgoztató történet került, méghozzá egy csapat német kisdiákkal, egy komplett osztállyal a főszerepben.

A mai gyerekek számára a helyzet már szinte elképzelhetetlen, ezek a német gyermekek ugyanis nemcsak az iskolában tanultak együtt, hanem együtt is éltek az internátusban, miközben folyamatos küzdelemben voltak a hagyományos reáliskolásokkal, hovatovább színdarabot írtak és adtak elő közösen, miközben rádöbbentek – ezáltal pedig rádöbbentik az olvasót is –, hogy mit nevezhetünk valódi barátságnak és szeretetnek.

A repülő osztályban a kirchbergi gimnázium diákjai vannak a főszerepben, akik éppen egy karácsonyi színdarabot próbálnak, amikor bekapcsolódunk a történetbe. A próba gőzerővel zajlik, és bár éppen minden nagyszerűen sikerül, az előadásig azonban történik néhány olyan előre nem látott és kellemetlen esemény, ami veszélybe sodorja, hogy élesben is ilyen jól mehessen minden.

Az egyik ilyen nagy probléma, hogy kitör egy hatalmas háború a gimnazisták és a reáliskolások között. Persze nem életre menő küzdelmekről van itt szó, inkább egyfajta gyerekek közti csatározásról, aminek az alapját a hócsaták jelentik, csakhogy ebben a hócsatában történik azért néhány nem várt fordulat.

Példának okáért megsemmisül néhány dolgozatfüzet, a gyerekek között elcsattan néhány pofon, és egy nyitott esernyővel valaki végrehajt egy olyan nyaktörő mutatványt, amit talán ott és akkor nem kellett volna. A bonyodalmak egyre csak fokozódnak, a problémák egyre csak tornyosulnak és Erich Kästner egyik legjobb ifjúsági regényében úgy tűnik, hogy soha nem jöhet el a happy end.

Végül természetesen minden jól alakul, sőt a történet megannyi mellékszállal bővül, aminek részeként a mai gyerekek megtudhatják, hogy milyen is volt annak idején a barátság, a szeretet, a bajtársiasság, a hűség, a becsület és természetesen a tisztesség.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!

A kis lufi

Volt egyszer egy ajándékbolt a kisvárosi utca egyik sarkán. Sok fiatal, idős és gyerek tért be ebbe a kicsinyke boltba. Az emberek nemcsak magát a

Tovább olvasom »