Olvasnivaló gyerekeknek – Cornelia Funke: A tolvajok ura

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Mivel a Mesehős elindulásával együtt az egyik legfontosabb hivatásunkká vált, hogy kedvet hozzunk a gyermekek számára az olvasáshoz, ezért új cikksorozatot indítunk elsődlegesen azoknak a szülőknek, akik szeretnének folyamatosan friss és tartalmas olvasnivalót adni gyermekük kezébe.

Cornelia Funke: A tolvajok ura

A mai világban különösen fontosak az igazán klasszikus kalandok, az izgalmak, hogy a gyerekek minden helyzetben meg tudják élni a valódi gyermekkor csodáját és élményét. Ebben lesz a segítségükre Cornelia Funke kérdéses könyve, A tolvajok ura, mely egy olyan cselekményt állít a középpontba, aminek részeként a gyerekek teljesen elszakadhatnak a valóságtól, és egy elképesztő kirándulást tehetnek a képzelet birodalmában.

A tolvajok ura egyenesen a távoli Velencébe kalauzol el minket, a főszerepben néhány meg nem értett gyermekkel, akik a saját lábukon próbálnak megállni a különleges olasz városban, azon belül is a sötét, nem ritkán rejtélyes sikátorokban és lagúnákban. A Sárkánylovasok írójaként megismert Funke tökéletes hátteret álmodott meg a műhöz, mely egyszerre lett izgalmas, megható és költőien szép, egy igazi meseregény, amit nem véletlenül tüntettek ki olyan sok díjjal korábban.

A mű főhőse öt gyermek, és a vezérük, aki a címet is ihlető tolvajok ura. Ez a kis csapat mindent elkövet annak érdekében, hogy megtámogassák egymást, és közös erővel, az önzőséget és az egót háttérbe szorítva, testvérként szerezzenek meg maguknak mindent, amire csak szükségük lehet. Betevő falatot, fekhelyet, ami a fennmaradáshoz, az élethez kell. Sajnos azonban a gyerekek kiszolgáltatottságát és jóhiszeműségét kapzsi felnőttek használják ki, de kalandos sorsukat segítők is megtámogatják, például egy jótett lélekként megismert detektív, aki gyakran hozzájárul ahhoz, hogy a meglepő fordulatok mindig jól süljenek el végül.

Az öt fiatal gyerek, azaz Prosper, Bo, Darázska, Mosca és Riccio oldalán nagyon kalandos mindennapokat ismerhetnek meg azok, akik beleszülettek a jóba, a természetesbe, és rengeteget tanulhatnak az árváktól, akik felnőttek nélkül minden nap megküzdenek azért, hogy fedél felett tudják álomra hajtani a fejüket. Victor, a detektív mellett Ida, egy a kalandra mindig kész hölgy is egyengeti útjukat, miközben az írónő nemcsak nagyon alapvető tanításokról szónokol, becsületről, tisztességről és szeretetről, hanem arról is, hogy a gyermekek közül vajon hányan élnének a lehetőséggel, ha varázsütésre egyik pillanatról a másikra felnőtté válhatnának.

Ezt a kérdéskört az írónő egy csodatévő körhintához köti, aminek köszönhetően a gyerekek kezébe rögvest egyfajta cél kerül, egy legenda, aminek hajtása közben végül mindegyikük élete jóra fordul, és mindenki otthonra talál. Kalandos, tanulságos és sok helyen megható olvasmány A tolvajok ura, mely ugyanúgy ajánlott a gyerekeknek, mint a felnőtteknek, hiszen mindenki tanulhat belőle valamit.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!