Egy kutatás szerint a közhiedelemmel ellentétben nem önzők az egyke gyerekek

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Az egyke gyerekek kapcsán rengeteg sztereotípia él az emberekben. Szinte biztos, hogy mi is rengeteget fel tudnánk sorolni ezek közül, miközben alighanem mindenki ismeri azt a tévképzetet, hogy akinek nincs testvére, az minden esetben önző, telhetetlen és nárcisztikus személyiség.

Mindezzel csak egy probléma van: rengeteg embernek nincs testvére, mégsem járkálnak a világban csak önző és öntelt emberek, miközben olyanokra is érvényes ez a leírás, akiknek több testvérük is volt korábban. Most pedig végre egy kutatás is alátámasztja, hogy az egyke gyerekek a közhiedelemmel ellentétben közel sem mindig önzők!

A társadalom valamiért önzőnek tartja az egykéket

A kutatást a Lipcsei Egyetem antropológus professzora, név szerint Michael Dufner vezette, aki a Social Psychological and Personality című szaklapban publikált tanulmányában elmondta, hogy a vizsgálódást két részre osztották fel. Az első részben csak kérdőíveztek, hogy megismerjék a társadalom véleményét az egykékről.

A kutakodásban közel 600 résztvevő vett részt, akiknek egy online kérdőívet kellett kitölteniük. Ebben különféle állításokat találtak, melyek negatív és pozitív kijelentések voltak. Arra kérték őket a szakértők, hogy válasszanak közülük, hogy ezek milyen mértékben igazak az egykékre, illetve azokra az emberekre, akik testvérek között nőttek fel.

Mint kiderült, a társadalom határozottan önzőnek gondolja azokat az embereket, akiknek nincs testvérük, de a nagy szórásban akadt azért ellenvélemény is. A kutatók azonban ekkor még nem is sejtették, hogy a kutatás második részében a hipotézisüket alaposan megcáfolja a gyakorlat.

Mielőtt azonban rátérnénk a második részre, fontos kiemelni, hogy még a felmérés első részében a szakemberek a nárcizmus aspektusaihoz fűződő előítéleteket vizsgáltak meg. Példának okáért azt, hogy az egykék és a testvérrel rendelkezők mennyire hajlamosak arra, hogy figyelmet vagy hízelgést keressenek másoknál, de azt is, hogy milyen mértékben jellemző rájuk a nárcisztikus rivalizálás, aminek részeként az emberek lenéznek másokat, ezzel palástolva a saját hibáikat, önmaguk kritikáját.

Egykéket is megvizsgáltak

A kutatás első része után a másodikban Dufner és az általa irányított kutatócsapat azt próbálta meg bebizonyítani, hogy a korábbi kérdőívezés során tapasztalt sztereotípiák mennyire fedték a valóságot. Ehhez egy három évtizeddel ezelőtt létrehozott adatbázist, a Német Szocioökonómiai Panelt hívták segítségül, ahol rengeteg információt gyűjtöttek össze az emberekről.

A panel segítségével több mint 1800 személyt vizsgáltak meg függetlenül attól, hogy van-e testvérük vagy sem. A cél az volt, hogy megállapítsák: kire jellemző a leginkább a nárcisztikus, önző viselkedés. Mint kiderült, a vizsgálatba több mint 230 egyke is bekerült az objektivitás érdekében.

Az eredmények pedig nagyon érdekesek lettek! Míg a kutatás első része arra világított rá, hogy a társadalomban uralkodó sztereotípiák szerint az emberek valóban úgy vélik, hogy a nárcisztikus és önző viselkedés az egykék sajátossága, addig a tanulmány második fele arra világított rá, hogy ez a gyakorlatban nem teljesen igaz.

A nárcisztikusság mértékét tekintve ugyanis a tanulmány alapján nem volt jelentős különbség azok között, akik egykék voltak, illetve volt testvérük. Emiatt a szakemberek úgy vélik, hogy érdemes lenne tartózkodnia a társadalomnak, illetve a médiának egyaránt az olyan elhamarkodott és határozott kijelentésektől, minthogy az egyke gyerekekre, illetve emberekre ilyen tulajdonságok jellemzőek.

A szerzők azt is elmondták, hogy a kutatás kizárólag Németországra koncentrálódott, így nem kizárt, hogy más országokban, ahol eltérő társadalmi tényezők uralkodnak, egészen más eredmények születhetnek. Ezen felül a kutatók felhívták rá a figyelmet: a munkájuk a nárcizmus olyan aspektusát elemezte csak, mint az uralkodó magatartás, ellenben a sebezhetőséggel például egyáltalán nem foglalkozott, márpedig ehhez nagyon különféle személyiségvonások köthetők, így például bizonytalanság, sőt introverzió is.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!