Az egyke gyerekek kapcsán rengeteg sztereotípia él az emberekben. Szinte biztos, hogy mi is rengeteget fel tudnánk sorolni ezek közül, miközben alighanem mindenki ismeri azt a tévképzetet, hogy akinek nincs testvére, az minden esetben önző, telhetetlen és nárcisztikus személyiség.

Mindezzel csak egy probléma van: rengeteg embernek nincs testvére, mégsem járkálnak a világban csak önző és öntelt emberek, miközben olyanokra is érvényes ez a leírás, akiknek több testvérük is volt korábban. Most pedig végre egy kutatás is alátámasztja, hogy az egyke gyerekek a közhiedelemmel ellentétben közel sem mindig önzők!

A társadalom valamiért önzőnek tartja az egykéket

A kutatást a Lipcsei Egyetem antropológus professzora, név szerint Michael Dufner vezette, aki a Social Psychological and Personality című szaklapban publikált tanulmányában elmondta, hogy a vizsgálódást két részre osztották fel. Az első részben csak kérdőíveztek, hogy megismerjék a társadalom véleményét az egykékről.

A kutakodásban közel 600 résztvevő vett részt, akiknek egy online kérdőívet kellett kitölteniük. Ebben különféle állításokat találtak, melyek negatív és pozitív kijelentések voltak. Arra kérték őket a szakértők, hogy válasszanak közülük, hogy ezek milyen mértékben igazak az egykékre, illetve azokra az emberekre, akik testvérek között nőttek fel.

Mint kiderült, a társadalom határozottan önzőnek gondolja azokat az embereket, akiknek nincs testvérük, de a nagy szórásban akadt azért ellenvélemény is. A kutatók azonban ekkor még nem is sejtették, hogy a kutatás második részében a hipotézisüket alaposan megcáfolja a gyakorlat.

Mielőtt azonban rátérnénk a második részre, fontos kiemelni, hogy még a felmérés első részében a szakemberek a nárcizmus aspektusaihoz fűződő előítéleteket vizsgáltak meg. Példának okáért azt, hogy az egykék és a testvérrel rendelkezők mennyire hajlamosak arra, hogy figyelmet vagy hízelgést keressenek másoknál, de azt is, hogy milyen mértékben jellemző rájuk a nárcisztikus rivalizálás, aminek részeként az emberek lenéznek másokat, ezzel palástolva a saját hibáikat, önmaguk kritikáját.

Egykéket is megvizsgáltak

A kutatás első része után a másodikban Dufner és az általa irányított kutatócsapat azt próbálta meg bebizonyítani, hogy a korábbi kérdőívezés során tapasztalt sztereotípiák mennyire fedték a valóságot. Ehhez egy három évtizeddel ezelőtt létrehozott adatbázist, a Német Szocioökonómiai Panelt hívták segítségül, ahol rengeteg információt gyűjtöttek össze az emberekről.

A panel segítségével több mint 1800 személyt vizsgáltak meg függetlenül attól, hogy van-e testvérük vagy sem. A cél az volt, hogy megállapítsák: kire jellemző a leginkább a nárcisztikus, önző viselkedés. Mint kiderült, a vizsgálatba több mint 230 egyke is bekerült az objektivitás érdekében.

Az eredmények pedig nagyon érdekesek lettek! Míg a kutatás első része arra világított rá, hogy a társadalomban uralkodó sztereotípiák szerint az emberek valóban úgy vélik, hogy a nárcisztikus és önző viselkedés az egykék sajátossága, addig a tanulmány második fele arra világított rá, hogy ez a gyakorlatban nem teljesen igaz.

A nárcisztikusság mértékét tekintve ugyanis a tanulmány alapján nem volt jelentős különbség azok között, akik egykék voltak, illetve volt testvérük. Emiatt a szakemberek úgy vélik, hogy érdemes lenne tartózkodnia a társadalomnak, illetve a médiának egyaránt az olyan elhamarkodott és határozott kijelentésektől, minthogy az egyke gyerekekre, illetve emberekre ilyen tulajdonságok jellemzőek.

A szerzők azt is elmondták, hogy a kutatás kizárólag Németországra koncentrálódott, így nem kizárt, hogy más országokban, ahol eltérő társadalmi tényezők uralkodnak, egészen más eredmények születhetnek. Ezen felül a kutatók felhívták rá a figyelmet: a munkájuk a nárcizmus olyan aspektusát elemezte csak, mint az uralkodó magatartás, ellenben a sebezhetőséggel például egyáltalán nem foglalkozott, márpedig ehhez nagyon különféle személyiségvonások köthetők, így például bizonytalanság, sőt introverzió is.

Forrás

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…