Hirtelen mégsem olyan káros a gyerekek immunrendszerére a túlzott higiénia?

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Éveken át volt mondhatni meghatározó az a tudományos vélekedés, miszerint a gyermekek immunrendszere akkor tud a legjobban fejlődni, ha minél több kosszal, baktériummal és kórokozóval találkozik. Emiatt hónapok óta hallani arról, hogy mennyire káros számukra a jelenlegi járványhelyzethez kapcsolódó állandó fertőtlenítés, illetve eltúlzott higiénia.

Pontosabban mostanáig tűnt csak így, hiszen a semmiből érkezett egy új kutatás az UCL és a London School of Hygiene & Tropical Medicine közbenjárásával, mely bebizonyította, hogy tévesek a fenti elméletek, a gyerekek immunrendszerének fejlődésére egyáltalán nem gyakorol káros hatást a túlzott fertőtlenítés.

Évtizedes tézis dőlhet meg?

Nem feltétlenül, hiszen amint rögtön kiderül, a mostani kutatás több szempontból is megvétózható, illetve szokás szerint rendkívül egyoldalúan közelíti meg a témát. Annak ellenére is, hogy négy nyomós okot is felsoroltak a kapcsolódó tanulmányban, azonban sem kutatási adatok, sem konkrét számok, sem bizonyítékok nem támasztják alá hipotéziseiket, melyek így megmaradtak csak következtetésnek.

A szakértők szerint az egyik legfontosabb probléma a téma kapcsán, hogy a saját otthonunkban található mikroorganizmusok közel sem azok, melyek fontosak az immunrendszer fejlődéséhez, vagyis bátran takarítsunk heti rendszerességgel és fertőtlenítsük a házat, nem lesz hátulütője.

Mindezzel csak egy probléma van: a kutatásban kijelentik, hogy fontosak a környezetünkből átvett mikroorganizmusok, vagyis a családtagokkal való közvetett érintkezés ahhoz, hogy immunvédelmünk erősödjön. Márpedig az állandóan fertőtlenített kilincsek és helyiségek nem feltétlenül jelentenek megfelelő hátteret ehhez.

A vakcinák az immunrendszerünket erősítik

Külön kiemelték a tanulmányban, hogy a közelebbről meg nem nevezett védőoltásoknak manapság sokkal fontosabb szerepük van az immunerősítésben, mint abban, hogy az immunrendszerünk természetes módon erősödjön meg. Ez azon túl, hogy rendkívül ijesztő kijelentés, jelenleg semmiféle tudományos hátterét sem találjuk a világhálón, illetve a logikával is maximálisan szembe megy.

Szintén megvétózható a harmadik tézisük is, melynek részeként kijelentették, hogy van egy állítólagos bizonyítékuk arra, hogy az emberi egészség szempontjából az otthoni tisztálkodási és higiéniás szokások semmilyen formában sem befolyásolják azt, hogy miként reagálunk később a természetes környezetünkre, ami ellentmond az orvostudománynak.

Miért? Mert ha valaki hónapokig be van zárva egy baktériummentes házba, és onnan hirtelen kiengedik az emberek közé, akkor alighanem az egyik első dolga az lesz, hogy összeszed egy felsőlégúti fertőzést, hiszen az immunrendszer nem tudott alkalmazkodni a természetes mutációkhoz. Így működik a természet.

Negyedik és egyben utolsó pontként a kutatás felhívta a figyelmet arra – meglepő módon teljesen függetlenül a hipotézistől –, hogy amikor más szakemberek arra próbálják meg felhívni a figyelmet, hogy a túlzott takarítás és az allergia között összefüggés mutatkozik, akkor valójában nem a takarítás, a higiénia jelenti a problémát, hanem a felhasznált vegyszerek, melyek károsítják a tüdőt.

Mindezzel csak egy probléma van ismét: a kutatás elején kijelentették, hogy nem káros az immunrendszerre és az egészségünkre a túlzott higiénia – amit nyilván csak vegyszerekkel biztosíthatunk –, a negyedik pontban mégis arról olvashatunk, hogy nem a legszerencsésebb.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!