Elfeledett klasszikusok: Rumcájsz kalandjai

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A rajzfilmek világában hosszú évtizedek óta olyan súlyos túltermelés van, hogy kis túlzással lehetetlenség minden egyes új megjelenést nyomon követni, illetve megismerni. Ennek köszönhetően rengeteg olyan rajzfilm merült feledésbe az idők folyamán, melyek egyébként nagy figyelmet érdemeltek volna. Cikksorozatunk részeként néhány ilyen elfeledett klasszikust szeretnénk elővenni és újra bemutatni olvasóinknak!

Rumcájsz kalandjai

Kissé nehéz megítélni még mai szemmel is, hogy valóban elfeledett klasszikus-e Rumcájsz vagy sem, hiszen éppen a minap botlottunk bele valamelyik mesecsatornán, azonban azt megállapíthatjuk, hogy a mai gyermekek számára már nem olyan fontos a kérdéses mesehős karaktere, mint annak idején a mai 30-as és 40-es korosztálynak.

Merthogy a Rumcájsz kalandjai rajzfilmsorozat egyáltalán nem friss, egészen 1967-re nyúlik vissza a története, és miután 1981-ig vetítették, sajnos volt ideje elfelejtődni. A sorozat Václav Čtvrtek mesekönyve alapján készült el, és valós helyszínek ihlették, ezáltal a Csehországban valóban létező Jičín városa adott otthont ennek a kellemes kis élménynek.

Mivel csehszlovák mese volt – és a csehszlovák rajzfilmgyártás annak idején annyira jelentős volt, mint azokban az évtizedekben a magyar –, ezért a magyar gyerekek is ezen nőttek fel a hetvenes, de inkább a nyolcvanas években, majd a rendszerváltást követően Rumcájsz elfelejtődött, és bár több csatornán vetítették, sőt még ma is elcsípni néha, azonban már nincs akkora hatással a gyerekekre, mint egykoron.

Ennek az oka nyilván részben az egyszerűség, hiszen a Rumcájsz kalandjai nem egy túlbonyolított alkotás, ami nemcsak rajzolásán figyelhető meg, hanem például azon is, hogy egyetlen mesélő adja elő a részeket, ami manapság sem szokatlan, elég csak a Bogyó és babóca-sorozatra gondolni, melyben Pogány Judit egyenesen csodát művel a hangjával.

A kérdéses mese eredeti változatában Szuhay Balázs adta hangját a szereplőknek, de a nagy felújítási láz során ez a sorozat is új szinkront kapott, így ma már rendszerint Szacsvay László hangjával ismerhetik meg a gyerekek ezeket a kedves kis történeteket.

A történet

Mint korabeli mese, természetesen a Rumcájsz kalandjai is rendkívül alapos történettel rendelkezik, ezáltal az egyes epizódok gyengén, de összetartoznak egymással. Az alapkoncepció Rumcájszról, a cipészmesterről szól, aki egy cseh kisvárosban élt a családjával, azonban egy napon a település elöljárója nagyon csúnyán összerúgta a port a suszterrel.

Emiatt Rumcájsznak és családjának ki kellett költöznie a városból. Egy közeli erdőben találtak menedékre, ahol felesége, Manka és kisfia, Csibészke, valamint Szélvész, a szarvas próbáltak boldogulni valahogy. Csakhogy Rumcájsz hiába próbált meg tisztességesen élni, senki nem tartott igényt a szolgálataira, ezért elhatározta, hogy zsivány lesz belőle, de nem egy közönséges rabló.

Éppen ellenkezőleg, ő egyfajta modern Robin Hoodként a gazdagoktól elvesz, és azt a szegényeknek odaadja. Minden egyes epizódban ez az egyik legfőbb elem, valamint Rumcájsz csínytevései, melyek minden esetben segítettek abban, hogy túljárjon a nemesek eszén, így hiába állt banditának, mégis ünnepelt hős válik belőle.

A tanulság

Alighanem ez a mese egyik legnagyobb tanulsága. Nem egy tipikusan rajzfilmbe illő cselekmény, nem egy tipikus hős, de Rumcájsz marcona megjelenése és helyzete ellenére is csak a jót látja mindenben, és családja legnagyobb szegénysége ellenére is csak annyit vesz el, amennyire szüksége van, és csak azoktól, akiknek amúgy is sok van.

Makkal vagy meggymakkal töltött pisztolya határozott üzenet az erőszak ellen, a családcentrikus megközelítés ritka nagy erény manapság a rajzfilmes közegben, pláne a normális családkép biztosítása, a szegények és elesettek védelme, a becsület és a hűség fogalma pedig tanmese lehet minden mai gyermek számára is.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!