Olvasnivaló gyerekeknek – Aleksandra Mizielinska / Daniel Mizielinski: Világlátó

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Mivel a Mesehős elindulásával együtt az egyik legfontosabb hivatásunkká vált, hogy kedvet hozzunk a gyermekek számára az olvasáshoz, ezért új cikksorozatot indítunk elsődlegesen azoknak a szülőknek, akik szeretnének folyamatosan friss és tartalmas olvasnivalót adni gyermekük kezébe.

Aleksandra Mizielinska / Daniel Mizielinski: Világlátó

Nem először – és vélhetően nem is utoljára – szerepel itt a Mesehős hasábjain az Aleksandra Mizielinska és Daniel Mizielinski szerzőpáros, akik egészen elképesztő dolgokat alkotnak a kortárs gyermekirodalomban mind a szórakoztatás, mind pedig a tudományos ismeretszerzés tekintetében. Legutóbb Föld ​alatt / Víz alatt című könyvükről beszéltünk, ezúttal azonban a Világlátó kapta a központi szerepet, melyben nem a felszín alá utazunk, hanem a világot járjuk be – legalábbis hellyel-közzel.

Első ránézésre a Világlátó sokaknak talán nem tűnik többnek, mint egy közönséges atlasz, valójában azonban sokkal-sokkal több annál. Egy olyan atlasz-alapokra épülő műről van szó, ami egyszerre ad földrajzi tudást a birtokunkba, egyszerre szórakoztat minket, mindemellett pedig a rendkívül gazdagon és elragadóan illusztrált oldalakon még a szemeink legeltetésére is lehetőségünk nyílik.

A könyv az egész világon igyekszik elkalauzolni minket, így az egyes térképeket nézegetve megtudhatjuk, hogy milyen sajátosságokkal rendelkezik az adott ország, például milyen állatok vagy növények jellemzőek az adott régióra, melyek a legfontosabb nevezetességei, kik a legnagyobb hírességek és így tovább. Természetesen a könyv nem fukarkodik a kulturális jellegzetességek, az ételekhez és italokhoz kapcsolódó sajátosságok kapcsán sem.

Sőt, a humor szintén megjelenik a mű lapjain, bár egészen különös formában, miközben természetesen Magyarország sem hiányzik a képletből, így például a saját országunkról is megtudhatunk olyan érdekességeket, amelyek talán nem voltak evidensek számunkra. Például nekünk új információ volt, hogy a legnépszerűbb keresztnevek itthon a Bence és a Boglárka, de bizonyos kitalált, mondabéli lények és teremtmények tekintetében egyaránt eltátottuk a szánkat.

Nemcsak elképesztően hasznos és óriási tudásanyag ez a könyv, hanem a csodálatos illusztrációk miatt minden egyes oldal hosszú-hosszú percekre magával ragadja a tekintetet, határozottan magas minőséget, elragadó stílust képvisel. Nyilván hiányosságok akadnak, de európaiként a leginkább fájó pont alighanem az, hogy nagyon sok itteni ország kimaradt belőle, így például Norvégia, Portugália, Írország, Észtország, Lettország vagy éppen Dánia – hogy csak néhányat említsünk a sok közül –, ami kicsit sajnos logikátlanná teszi a végeredményt, és elég súlyos hiányérzetet hagy maga után.

Egyébként a meglévő tartalom kiváló, a rajzok csodálatosak, az információk hasznosak és valósak, miközben nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is nagyszerű hátteret nyújt a kikapcsolódáshoz.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!