Nyafogós a gyerek? Van pár dolog, amit jobb, ha tudunk róla!

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Minden gyermek életében eljön az úgynevezett nyafogós időszak. Olyan ez, mint példának okáért a hisztikorszak, csak valamivel elviselhetőbbnek nevezhető, azonban így is okozhat pár kellemetlen percet, hiszen a nyávogás és a nyafogás sok esetben embert próbáló kellemetlenség.

A nyafogásról azonban sokan nem tudnak egyet és mást, példának okáért azt, hogy a legtöbb esetben ezt csak a fáradtság váltja ki a gyerekekből, de közel sem ez minden, amit érdemes tudni a téma kapcsán. Hogy miről van még szó? Lássunk néhány dolgot ezek közül!

A nyafogás a legtöbb gyereknél természetes és normális

Bár nagyon könnyen az idegeinkre mehet, a nyafogásról azonban nem árt tudni, hogy egyes életkorokban az érzelmek kifejezésének egyik legnépszerűbb módja a gyermekek részéről. Valójában egyfajta átmenet a hiszti és a sírás között, ami a fejletlen kommunikációs háttérnek köszönhető.

Ami biztos, hogy a gyermeknek ilyenkor segítségre van szüksége. Nem szabad sem kinevetni, sem elhallgattatni, hiszen máskülönben soha nem tanulja meg azt, miként kell kifejeznie az érzelmeit. Beszéljünk vele, segítségünk neki, pontosan fogalmazzuk meg, hogy miért van a nyafogás, és ezzel rengeteget segíthetünk abban, hogy ne forduljon elő legközelebb.

Van az az életkor, amikor már közbe kell avatkozni

Nem szabad elfeledkezni ugyanakkor arról sem, hogy azért természetesen vannak olyan esetek, amikor a nyafogás már olyan életkorban jelentkezik, ami egyáltalán nem tekinthető normálisnak. Ez jellemzően a kommunikációs fejlettséghez köthető, tehát egy nagycsoportos, de inkább kisiskolás korú gyermek esetében közel sem normális mindez.

Ha ilyen korban vagy idősebben nyafog a gyerekünk, akkor bátran figyelmeztessük rá, kérjük meg arra, hogy ezt fejezze be. Legyünk türelmesek és nyugodtak, de egyben határozottak és erélyesek, és hívjuk fel a figyelmét arra, hogy elég nagy ahhoz, hogy már normális hangnemben elmondja, amit szeretne és ami bántja őt.

Mindig kommunikáljunk a gyerekkel erről

A nyafogós gyerek esetén nagyon fontos a megfelelő és rendszeres kommunikáció. Sok szülő elköveti azt a hibát, hogy nem tudja felfogni épp ésszel, mennyire értelmes a gyermeke valójában. Ha kommunikálunk vele erről, ha beszélünk nekik róla, akkor ő is megértheti, hogy miért nem jó döntés a nyafogás.

Ezt ugyanis neki már meg kell értenie, ezáltal ha kellően elmagyarázzuk neki, hogy pontosan mi és miért történik, akkor nyafogás nélkül fel kell azt fognia és el kell fogadnia a döntést.

A nyafogás legjobb ellenszere, ha van alternatíva és kompromisszum

Ha a fentiek alapján nem lett volna elég nyilvánvaló, a nyafogás gyakorlatilag egészen hasonló a hisztihez, csak kevésbé intenzív.  A legjobb ellenszere pedig ebből kifolyólag az, ha van megfelelő alternatívája és kompromisszuma.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amennyiben adódik egy probléma, ami a gyermeknek nem tetszik, vagy nyafogást generál, akkor legyen rá egy megfelelő alternatívánk. Példának okáért, ma nem megyünk a játszótérre, de holnap kétszer annyi ideig leszünk ott, vagy otthon 10 perccel tovább nézheti a tévét.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!