Ugrabugra a lakásban? Nemcsak fontos, hanem kivitelezhető is!

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Túlzás nélkül kijelenthető, hogy nem is gyerek igazán, amelyik nem szeret önfeledten ugrándozni. Csakhogy ezt a vágyat a legtöbb lurkó jóidőben, a szabadban tudja élvezni egyedül, illetve a gyakorlott szülők azért tudják, hogy ez valójában azért nem teljesen igaz.

Merthogy a lakásban is lehet ugrándozni és futkározni, hiába áll a rendelkezésükre ehhez alig pár négyzetméternyi terület. A téma körbejárása pedig különösen lényeges most, hogy egyrészt még mindig nem érkezett meg az igazi tavasz, másrészt pedig a járványhelyzet miatt sok szülő azt tartja a legbiztonságosabbnak, ha otthon tartja gyermekét. 

Miért szeretnek ugrálni a gyerekek?

A kérdés helyes, tudományos választ azonban nem igazán lehet adni rá. A legtöbb kutató egyetért abban, hogy ez valamiféle ösztönszerű cselekedet a kicsik esetén, ami hasonló ahhoz, mint amikor például a kölyökkutyák vagy a kiscicák játszadoznak, birkóznak, ugrándoznak egymással.

Számukra ez felszabadító érzés, boldogsághormont termel, miközben a gyerek rengeteg képessége fejlődik, így a térérzékeléstől kezdve, a szemek és a végtagok koordinációján át, az egyensúlyérzékelésig bezárólag minden. Ezt a tudást később egész életükben használhatják majd, meghatározza ügyességüket és kitartásukat egyaránt.

Ami azonban manapság problémát okoz, hogy mégis hol ugrabugráljon ebben az időszakban és helyzetben a gyerek? A lakásban? Lehetséges ez? Máris adunk hozzá pár tippet, hogy világossá váljon: nagyon is lehetséges!

Készítsünk akadálypályát a lakásban

Bár a gyerekek számára az egész lakás egy kész akadálypálya, azért természetesen szülőként rengeteget segíthetünk abban, hogy ez a tulajdonság javuljon egy kicsit, ezáltal készítsünk a kicsiknek készakarva olyan akadályokat, melyeken aztán napestig ugrándozhatnak.

Igen, tudjuk jól, ezzel nagy felfordulás lesz a lakásban, de mi a fontosabb nekünk, a lakás tisztasága vagy a gyerekek boldogsága? Számunkra egyértelmű! Ha ezt eldöntöttük, akkor szedjük elő az összes párnát és pokrócot, gurítsuk elő a foteleket, a puffokat, mindent ami puha és amiből akadály születhet.

Vezessen a pálya be a nappaliba, ugráljanak a kanapén, másszák meg a háttámlát, kússzanak át az ágy alatt, de feszítsünk ki nekik bátran ugróköteleket – vagy TRX-et – a folyosóra, hogy ugrándozhassanak köztük, sőt ne feledkezzünk el a hempergésről sem valamelyik szőnyeges helyiségen, az lesz talán a legjobb móka mindegyik közül.

Ugróiskola és mocsárjárás habszivacsból

Ma már szinte minden háztartásban található habszivacs, amiből a gyerekek látványos várakat, házakat és felületeket tudnak összehozni. Építsünk nekik ebből ugróiskolát. Nagyjából öt perc az egész, és ha elmagyarázzuk nekik a játékszabályokat, garantáltan nagy kedvenc lesz belőle, és eleve az egész az ugrálásról szól.

A habszivacs egyébiránt egy sor más szuper dologra alkalmas még. A mocsárjáráshoz is ideális, ezáltal ha van nagyobb szobánk, szórjuk szét a szivacsokat a földön, hadd ugrándozzanak rajtuk a gyerekek azért, hogy eljussanak az ágyra vagy kijussanak a szobából. Hidd el, élvezni fogják!

Vegyünk nekik ugráló játékokat

Ha nem akarjuk felforgatni a lakást, akkor jó ötlet lehet beszerezni néhány beltéri ugráló játékot a gyerekek számára. Ma már vannak biztonságos trambulinok, füles labdák és egyéb felfújható kisállatok, de ha nagy a hely, akkor egy ugrókötél, esetleg egy kis csúszda sem rossz ötlet. Bár utóbbin nem lehet ugrálni, azonban minden gyerek imád csúszdázni, tehát az energiájukat biztosan le tudják majd vezetni rajta.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!