Túlzás nélkül kijelenthető, hogy nem is gyerek igazán, amelyik nem szeret önfeledten ugrándozni. Csakhogy ezt a vágyat a legtöbb lurkó jóidőben, a szabadban tudja élvezni egyedül, illetve a gyakorlott szülők azért tudják, hogy ez valójában azért nem teljesen igaz.

Merthogy a lakásban is lehet ugrándozni és futkározni, hiába áll a rendelkezésükre ehhez alig pár négyzetméternyi terület. A téma körbejárása pedig különösen lényeges most, hogy egyrészt még mindig nem érkezett meg az igazi tavasz, másrészt pedig a járványhelyzet miatt sok szülő azt tartja a legbiztonságosabbnak, ha otthon tartja gyermekét. 

Miért szeretnek ugrálni a gyerekek?

A kérdés helyes, tudományos választ azonban nem igazán lehet adni rá. A legtöbb kutató egyetért abban, hogy ez valamiféle ösztönszerű cselekedet a kicsik esetén, ami hasonló ahhoz, mint amikor például a kölyökkutyák vagy a kiscicák játszadoznak, birkóznak, ugrándoznak egymással.

Számukra ez felszabadító érzés, boldogsághormont termel, miközben a gyerek rengeteg képessége fejlődik, így a térérzékeléstől kezdve, a szemek és a végtagok koordinációján át, az egyensúlyérzékelésig bezárólag minden. Ezt a tudást később egész életükben használhatják majd, meghatározza ügyességüket és kitartásukat egyaránt.

Ami azonban manapság problémát okoz, hogy mégis hol ugrabugráljon ebben az időszakban és helyzetben a gyerek? A lakásban? Lehetséges ez? Máris adunk hozzá pár tippet, hogy világossá váljon: nagyon is lehetséges!

Készítsünk akadálypályát a lakásban

Bár a gyerekek számára az egész lakás egy kész akadálypálya, azért természetesen szülőként rengeteget segíthetünk abban, hogy ez a tulajdonság javuljon egy kicsit, ezáltal készítsünk a kicsiknek készakarva olyan akadályokat, melyeken aztán napestig ugrándozhatnak.

Igen, tudjuk jól, ezzel nagy felfordulás lesz a lakásban, de mi a fontosabb nekünk, a lakás tisztasága vagy a gyerekek boldogsága? Számunkra egyértelmű! Ha ezt eldöntöttük, akkor szedjük elő az összes párnát és pokrócot, gurítsuk elő a foteleket, a puffokat, mindent ami puha és amiből akadály születhet.

Vezessen a pálya be a nappaliba, ugráljanak a kanapén, másszák meg a háttámlát, kússzanak át az ágy alatt, de feszítsünk ki nekik bátran ugróköteleket – vagy TRX-et – a folyosóra, hogy ugrándozhassanak köztük, sőt ne feledkezzünk el a hempergésről sem valamelyik szőnyeges helyiségen, az lesz talán a legjobb móka mindegyik közül.

Ugróiskola és mocsárjárás habszivacsból

Ma már szinte minden háztartásban található habszivacs, amiből a gyerekek látványos várakat, házakat és felületeket tudnak összehozni. Építsünk nekik ebből ugróiskolát. Nagyjából öt perc az egész, és ha elmagyarázzuk nekik a játékszabályokat, garantáltan nagy kedvenc lesz belőle, és eleve az egész az ugrálásról szól.

A habszivacs egyébiránt egy sor más szuper dologra alkalmas még. A mocsárjáráshoz is ideális, ezáltal ha van nagyobb szobánk, szórjuk szét a szivacsokat a földön, hadd ugrándozzanak rajtuk a gyerekek azért, hogy eljussanak az ágyra vagy kijussanak a szobából. Hidd el, élvezni fogják!

Vegyünk nekik ugráló játékokat

Ha nem akarjuk felforgatni a lakást, akkor jó ötlet lehet beszerezni néhány beltéri ugráló játékot a gyerekek számára. Ma már vannak biztonságos trambulinok, füles labdák és egyéb felfújható kisállatok, de ha nagy a hely, akkor egy ugrókötél, esetleg egy kis csúszda sem rossz ötlet. Bár utóbbin nem lehet ugrálni, azonban minden gyerek imád csúszdázni, tehát az energiájukat biztosan le tudják majd vezetni rajta.

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…