Így kezeljük a hisztis gyereket

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A hiszti bizonyos életkorban alaposan megnehezítheti a kisgyermekes családok életét, hiszen amennyiben előtör apróságunkból egy ilyen roham, akkor az könnyedén tönkreteheti, de legalábbis felforgathatja az adott programot, sok esetben akár az egész napra rányomhatja a bélyegét.

A hisztivel sokan nem foglalkoznak különösebbképpen, mert úgy gondolják, hogy egy természetes jelenség, ami valahol igaz is, az indulatkezelés zavaráról beszélünk ilyenkor, aminek különféle okai lehetnek, és bármelyik esetről legyen szó, fontos bepillantani a hátterébe.

A hiszti kiváltó okai

A hisztinek a legtöbbször három alapvető oka lehet:

  1. A leggyakrabban a be nem teljesült vágy idéz elő a gyerekekből ilyen dührohamot.
  2. A második a fáradtság, hiszen a fáradt gyerek még nehezebben fékezi az érzéseit.
  3. Valamilyen megmagyarázhatatlan érzelemmel, haraggal, bánattal, gyásszal, kirobbanó örömmel találkozik, amihez nem elég fejlett a kis lelke.

 Az engedés nem a legjobb módszer

Amikor hisztizik a gyerek, a szülők általában azon vannak, hogy minél előbb elcsitítsák, pláne abban az esetben, ha nyilvános helyen vannak. Ezért sokszor inkább engednek a gyerek akaratának, fűt-fát megígérnek neki, csak a pici hagyja abba. Ez azonban nem mindig a legjobb módszer!

A kompromisszumok és az alkudozás természetesen beleférnek, azonban ne feledjük el, hogy a hisztis gyerek kezelésének a célja nem feltétlenül az, hogy a kicsi mielőbb abbahagyja az őrjöngést, sokkal inkább az, hogy azért hagyja abba, mert képessé vált a maga módján felfogni a kiváltó okhoz kapcsolódó problémát, illetve feldolgozni az ide kötődő érzelmi löketet.

Meg kell tanítanunk tehát arra, hogy az indulat vagy a rosszkedv kontrollálhatók, az érzelmek behatárolhatók, de hiába is szeretnénk, ezt nem tudjuk majd egyik napról a másikra átadni neki, sajnos egy fokozatos tanulási folyamat része lesz az egész.

Ehhez lesz visszacsatolás, hiszen ha jó módszert választottunk, akkor a gyerek hisztirohamai egyre ritkábbá válnak, végezetül pedig teljes mértékben elmaradnak, de törődjünk bele, hogy vannak lurkók, akiknél 6-7 évesen is előfordulhat még ilyesmi. Személyisége válogatja!

Módszerek a hisztikezelésre

A hisztikezelésnek többféle módszere van. Erőszakot soha ne alkalmazzunk, hiszen súlyos traumát érhetünk el a gyereknél, ellenben néhány határozott szó jól jöhet ilyenkor, mert az tény, hogy ki kell zökkentenünk a saját kis őrültségéből ahhoz, hogy beszélni tudjunk a fejével, egyáltalán figyelni tudjon ránk.

Jó módszer tehát, ha megpróbáljuk elterelni a figyelmét és az indulatait. Akár tetszik, akár nem, a gyereknek meg kell tanítanunk, hogy ha dühösek vagyunk, akkor nem csapkodunk, nem ordítozunk és őrjöngünk, erre is van protokoll, például megpróbáljuk elterelni a figyelmet a problémáról, valami szépre, jóra, finomra gondolunk, de még az is működhet, ha a kicsit arra buzdítjuk, hogy számoljon magában ilyen esetekben.

Szintén hatékony módszer, ha a nagy ordítozásban elkezdünk nagyon halkan, nagyon nyugodtan beszélni hozzá. Sokszor percekig tartó folyamat, embert próbáló türelem kell hozzá, de a pici lassan abbahagyja majd a hisztit, és odafigyel arra, hogy mit is akarunk mondani neki.

Ezen felül kipróbálhatjuk még az ölelést, mint terápiás módszert, hiszen a szeretetnél jobban semmi sem nyugtatja meg az érzelmileg feldúlt gyermeket. Talán sokszor nem egyszerű egy őrjöngő kisembert átölelni, de meglesz az eredménye, érdemes próbálkozni vele, folyamatosan nyugtató és csitító szavak társaságában.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!

Az építőjáték előnyei

Az építőjátékok már hosszú évtizedek óta rendkívül nagy népszerűségnek örvendenek a gyermekek körében, ami nem meglepő, hiszen egy olyan alternatívaként jelennek meg ezek az életükben,

Tovább olvasom »