Félni kezdett a gyermek az éjszakától? Bizonyos korban normális, de segítenünk kell neki!

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Meglepően sok gyermek esetében gyakori jelenség, hogy míg kisebb korban egyáltalán fel sem merült bennük az éjszakától-, a lefekvéstől való félelem, addig 5-8 évesen váratlanul rettegni kezdenek, nehezen alszanak el, gyakran felébrednek, nem alszanak vissza vagy csak nagyon nehezen.

Ez sok szülőt megdöbbenéssel tölthet el, holott a probléma sokkal gyakoribb, mint azt elsőre gondolnánk, hiszen ebben a korban sokszor előfordul ez, aminek az oka nem más, minthogy a gyerekek ilyenkor kezdik el megérteni, hogy a valóság és a fantázia között óriási a különbség, és a hatalmas képzelőerejük bizony gyakran megtréfálja őket.

Egy gyermeknek is gondot okozhat este kikapcsolni

Rengeteg felnőtt úgy gondolja, hogy egy gyermeknek nem lehetnek mentális problémái, nem félhetnek vagy retteghetnek, ezért este ki kell tudniuk kapcsolni ahhoz, hogy elaludhassanak. Csakhogy ez közel sem ennyire egyszerű, éppen ellenkezőleg. Pláne olyan esetben, amikor felfogják, hogy ebben a világban közel sem minden rózsaszín, hogy vannak dolgok, melyek bánthatják őket, árthatnak nekik és a szülők megléte sem mindig tekinthető bombabiztos bástyának.

Ezek a gondolatok 5-8 éves kor között jelentkeznek a legnagyobb valószínűséggel. Ekkor kezdik el felfogni a világ dolgait. Példának okáért zajokat hallanak odakintről, ami korábban nem érdekelte őket, most azonban megijednek tőlük, mert a hírekben, egy filmben vagy egy játékban lövöldözést, erőszakot láttak, ami hasonló hanghatásokkal járt. Ha ilyesmit tapasztalunk, az valahol természetes, azonban szülőként elengedhetetlen lesz beavatkozni.

Mit tehet egy szülő?

Rengeteg mindent, de a legfontosabb, hogy semmiképpen se hagyjuk magára gyermekünket a félelmeivel. Az egyik leghatásosabb, ha az esti órákban teljesen erőszakmentessé teszi a lurkó közegét, és kialakít számára egy olyan esti rutint, ami felkészíti őt az elalvásra, egyfajta lelki békét ad neki tudat alatt. Ez már elkezdődhet a vacsorával, majd folytatódhat a fürdéssel, fogmosással és az esti mesével – ez utóbbi különösen fontos –, hogy a rendszerességgel a lefekvésre teljesen eltűnjenek a negatív gondolatok.

Természetesen ennél direktebb megoldásokkal is segíthetjük gyermekünket azért, hogy ne féljen az éjszakától. Legyünk ott mellette, míg elalszik – igen, ez rendkívül nagy teher sok szülőnek, de érdemes, elképesztő módon megnyugtatja a gyermekeket –, sőt az éjszakai fény rendszeresítésétől szintén biztonságosabban érezheti majd magát a gyermek, akárcsak attól, ha a szoba ajtaja nyitva marad.

Mindig helyezzük a gyermek mellé kedvenc játékait, adjunk neki extra párnákat és takarókat, hogy mintegy barikádként tudja körbe venni magát ezekkel, hiszen így is növelhető az éjszakai biztonság mértéke.

Fontos, hogy az éjszakai félelmeket soha ne vegyük félvállról. Nemcsak a gyermek életminőségét ronthatja a rossz alvás, hanem életre szóló fóbiákat válthat ki a piciből, ennek megfelelően ha a mese, ha a fenti praktikák zöme nem segít, ha úgy érezzük, hogy saját erőből nem tudunk úrrá lenni a helyzeten, akkor kérjük gyermekpszichológus segítségét.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!