Tudtad, hogy ezeket a jellegzetességeket többnyire az apától örökli a gyerek?

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A genetika és az örökléstan egy rendkívül összetett tudományág, amivel kapcsolatban még évszázados kutatkodás áll a szakemberek előtt azért, hogy teljesen megérthessék, de bizonyos tulajdonságok kapcsán már most teljesen biztosak lehetünk az öröklődés tekintetében.

Példának okáért bizonyított, hogy vannak olyan tulajdonságok a gyerekeknél, amelyekre általánosságban sokkal nagyobb hatást gyakorolnak az apa jellegzetességei, mint az anya genetikai tulajdonságai. Hogy melyek ezek? Lássuk néhány példát!

A testmagasság

Noha még mindig nem cáfolta meg a tudomány azt, hogy a gyerekek testmagasságát a legjobban a szülők magasságának átlagával lehet leírni, azonban a kutatások egyre gyakrabban világítanak rá arra, hogy ennél azért egy kicsit árnyaltabb a kép.

A statisztika ugyanis azt mutatja, hogy az apuka testmagassága jellemzően sokkal jobban meghatározza a születendő gyermek magasságát, tehát inkább az övé lesz a mérvadó, mint az anyáé. Ha belegondolunk abba, hogy a férfiak gyakran magasabbak, mint a nők, és az emberiség átlagmagassága évszázadok óta dinamikusan növekszik, akkor ebben lehet igazság.

A fogak

Ma már bizonyított, hogy a genetika alapvetően meghatározza, hogy egy embernek mennyire romlékonyak a fogai. Ami nagyobb probléma, hogy sajnos vannak, akiknek még akkor is hamar és gyorsan megromlanak, ha egyébként rendszeresen gondozza őket.

Amennyiben ez éppen az apuka, akkor sajnos a gyerek is sokkal nagyobb valószínűséggel örököli ezeket. Sőt, a nagy fogak, az esztétikai rendellenességek, sőt még az állkapocs formája is gyakran örökletes.

A szemek

Bár nem vehetünk mérget arra, hogy kizárólag az apuka génjein múlik, hogy a születendő gyermeknek milyen lesz a szeme színe, azonban a statisztikák ismét azt mutatják, hogy az édesapának ezen a téren sokkal nagyobb ráhatása van erre, mint az anyának.

Különösen akkor igaz ez a megfigyelés, amikor az apának sötétebb a szeme színe, az ilyen ugyanis szinte minden esetben felülírja a világosabb árnyalatokat, tehát ha a szülők esetében egy nagyon világos és egy nagyon sötét szemről beszélünk, és utóbbi az apáé, akkor a születendő gyermek szeme színe inkább utóbbi felé tendál majd nagyobb valószínűséggel.

A psziché

Az emberi pszichét ugyan rengeteg tényező befolyásolhatja az évek során, azonban a kutatók azt tapasztalták, hogy ezen a téren az apukának szintén sokkal nagyobb befolyása van, mint az édesanyának.

Amennyiben tehát az apánál valamilyen domináns mentális probléma van, tehát depressziótól vagy skizofréniától szenved, akkor nagyobb eséllyel kell számolni az öröklődés során azzal, hogy a gyermeknél is kialakul majd mindez. Anyai oldalról az ilyen betegségek ritkábban öröklődnek.

Természetesen nemcsak itt, hanem a fentieknél is kiemelendő, hogy ezek csak statisztikai valószínűségek, mindössze nagyobb arányszámú esély van a kialakulásra az apai gének dominanciája kapcsán, miközben más tényezők esetén az anya tulajdonságai a meghatározóbbak. Erről azonban majd egy későbbi cikkben beszélünk bővebben.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!