Az akaratos gyerek nem rossz, csak tudni kell kezelni

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Az erős akaratú gyerekekről nagyon gyakran hajlamos úgy gondolni a közvélemény, sokszor a szülők és a nevelők egyaránt, hogy rosszak, holott valójában csak a temperamentumuk annyira erős, hogy ennek az érvényesítéséhez gyakorlatilag bármit hajlandóak megtenni.

Az akaratos gyerek a legtöbbször nem rossz, csak komoly elhatározással van afelől, hogy minden esetben a saját feltételei, a saját szabályai szerint élhessen és cselekedhessen. A makacsság gyakran nagyon kellemetlen, de a gyereket ilyenkor sem szabad elintézni azzal, hogy szimplán rossz, hanem meg kell tanulni kezelni őt.

Hiszti és dühkitörés esetén

A legtöbb gyerek hajlamos hisztizni, az akaratos gyermeknél azonban ez gyakoribb eset, akárcsak a dühkitörés. A legfontosabb ilyen esetekben az, hogy a gyermekkel tudjunk és akarjunk kommunikálni, mindemellett pedig megpróbáljuk megérteni az érzéseit.

Dühkitörések a legtöbbször azért vannak, hogy a gyermekünk ezzel a módszerrel tudja enyhíteni egy kicsit, hogy valamit nem ért, nem tud, vagy valami miatt szorong. Próbáljunk meg együttérzést tanúsítani ilyenkor vele szemben, miközben eszünkbe se jusson soha lekicsinyelni azt, hogy amit érez, az semmiség vagy éppen eredendően rossz.

A túl sok kérdés esetén

Az akaratos gyermekről nem árt tudni, hogy nagyon tudálékos, rendkívüli módon érdekli a világ, ezért rengeteget kérdez, hovatovább minden kérdésére szeretne választ is kapni. Ha valamelyik kérdésére nem felelünk, vagy nem megfelelően keresünk, abból ismét hiszti és frusztráció lesz.

Példának okáért számukra nem elegendő csak simán megtiltani valamit, nekik szükségük van arra is, hogy pontosan tudják, miért nem csinálhatnak meg valamit. Kérdésükre még akkor is válaszolnunk kell, ha ez nekünk evidens, például azért akadnak ki, mert nem értik, hogy miért nem mehetnek ki a hideg és szeles időben sapka nélkül játszani.

Túl sok parancsolgatás esetén

Nagyon jellemző a makacs gyerekre, hogy folyamatosan utasítgat másokat, rengeteget parancsolgat, megmondja a társainak, hogy éppen mit tegyenek, miként viselkedjenek és így tovább. Gyakran odáig fajul mindez, hogy a felnőtteknek is megpróbálnak parancsolni gyakran udvariatlan módon.

Nagyon nehéz dolog ezen a téren a helyes útra terelni a gyerekeket, de meg kell próbálnunk, ha nem akarunk egy undok, senki által sem kedvelt lurkót a családban. Próbáljuk meg udvariasságra tanítani, parancsolgatás esetén gyakran rászólni, hogy finomabban és tisztelettudóbban is kérhet dolgokat, miközben kompromisszumokra néha szükség van.

Türelmetlenség esetén

A túlzottan erős akarattal rendelkező gyermek számára a türelem közel sem tekinthető nagy erénynek, sőt kifejezetten türelmetlennek tekinthetők, nem szeretnek várakozni, gyakorlatilag semmit sem, ami pár másodpercnél tovább tart.

Az egyik legnehezebben megtanítható készség ez a gyermek számára. Tervezéssel és megfelelő játékkal vagy elfoglaltsággal sokat könnyíthetünk a dolgán – de inkább a sajátunkon –, ugyanakkor a cél mindig az legyen, hogy a várakozás, a türelem minden esetben meghozza a gyümölcsét, így némi jutalmazással elég jó eredményeket lehet elérni hosszabb távon.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!