Így kösd le a gyereket karanténhelyzetben, hogy könnyebb legyen a home office

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Rengeteg szülő kényszerül a jelenlegi pandémiás időszakban home office-ra, amit sokan hónapok alatt sem tudtak megszokni. Ez nem meglepő annak fényében, hogy rengetegen nem is akarják, mert abban reménykednek, hogy pár hónapon belül rendeződik a helyzet, és minden visszaáll a régi kerékvágásba.

Csakhogy addig is dolgozni kell. Illetve mi van, ha ősszel jön egy újabb hullám és ismét otthoni munkavégzésre leszünk kényszerítve. Mivel hasonló cipőben járunk, és mi is minden egyes nap megküzdünk ezzel a problémával, ezért megosztjuk veletek hasznos, nálunk bevált tapasztalatainkat arról, hogy miként köthetjük le a gyerekeket ilyen helyzetben.

Fél óra játék, fél óra munka

Amit a home office kapcsán tudatosítani kell magunkban, hogy itt nem végzünk majd 7-8 óra alatt a munkával. A munkaidő otthon ébredéstől lefekvésig tart, vagyis az időmenedzsment, mint olyan megszűnik létezni abban a tekintetben, ahogyan korábban jellemző volt. Kisgyerek mellett eleve esélytelen, hiszen a picik igénylik a szülőket még óvodás korban is.

Emiatt érdemes úgy tervezned a napodat, hogy fél óra játékra vagy közös programra fél óra munka jusson, hiszen nagyjából 30 percet azért a legtöbb lurkó le tudja kötni magát. Ez nyilván azt jelenti, hogy egy 8 órás munkanap ténylegesen 16 óráig tart majd, de azért ott a másik szülő is, ha be tud segíteni a gyerekfelügyeletbe, akkor nagyon sokat nyerhetünk. Felejtsük el tehát ezekben a hetekben, hogy végzünk a munkával, legfeljebb befejezzük a munkát!

Találj ki mozgásos feladatokat

A gyerekek számára a mozgás nagyon fontos. Persze a kicsiket nem hagyhatjuk magukra ilyenkor, de az adott helyiségben, ahol dolgozunk, egy komplett akadálypályát alakíthatunk ki nekik, ahol szabadon kúszhatnak, mászhatnak, ugrálhatnak.

Legyenek alagutak, mocsárjárás, készítsünk elő nekik egy ugróiskolát, ha van benti csúszda, akkor azt is építsük be, de ne hagyjuk ki a labdafürdőt – egy kis medence és néhány labda már megteszi –, valamint a sátor, a bunker sem maradhat ki. Egyszer kell felépíteni, utána minden nap nagyszerű élmény lesz, akár többször fél órára is el tudják foglalni magukat vele a gyerekek.

A kreativitás sok esetben jó alap

A kreativitást nagyon sok esetben a szülők fogják vissza a gyerekeknél, hiszen nincs olyan gyerek, aki ne szeretne festeni vagy gyurmázni, de mivel ezek óriási koszt csinálhatnak, sokan inkább távol tartják tőle a gyerekeket. Márpedig a picik ezt imádják, és bizony a home office esetén is engedjük szárnyalni őket, ha dolgozni akarunk egy kicsit.

Ehhez is kell egy kismedence, amit telepakolhatunk nekik festékkel, gyurmával, matricás albumokkal és más egyéb olyan dologgal, amit képes teljesen egyedül kezelni, használni, illetve nem tesznek kárt magukban. Itt kiborulhat a víz, festékes lehet a medence belseje, minden könnyen és egyszerűen takarítható, a padló és a szőnyeg pedig tiszták maradnak.

Játszatok Csendkirályt

Hogy a mozgás és a kreativitás közben folyamatosan megy a hangoskodás és a beszéd, amitől nem tudsz dolgozni? Mindennapos probléma, viszont nem teheted meg, hogy felveszel egy fülhallgatót és kizárod a gyerekeket, hiszen közben azért fél szemmel ott kell lenni velük. Erre a problematikára két nagyon jó módszerünk van.

Az egyik a zenehallgatás. Tegyünk fel lágy dallamokat, klasszikusokat, esetleg gyerekdalokat, ha minket nem zavarnak, melyek lekötik a picik figyelmét. Imádják továbbá a lurkók a Csendkirályt, aminek a lényege, hogy aki először megszólal, az kimarad valamiből, például nem kap extra cukorkát ebéd után.

Persze azért könnyítsünk a dolgukon, a legtöbbször direkt mi veszítsünk, vagy csak egyszerűen ne halljuk meg, ha ők megszólalnak. Teljesen csöndben ugyanis nem tud maradni egy gyerek, de ez ne is legyen elvárás.

Töltsd le neki a kedvenc meséit

Nyilvánvaló, hogy nem lehet egész nap egyedül játszani, pontosabban erre azért egy 3-4 éves gyermek még nem képes. Kell a pihenő, amihez kiváló alternatíva lehet, ha letöltjük vagy megvásároljuk neki a kedvenc meséit, és azt tudja nézni. Minden gyermeknek vannak ezen a téren olyan kedvencei, melyek hosszú percekre a képernyő elé szegezik őket.

Nyilván közel sem azt mondjuk, hogy egész nap tévéztessük a gyereket, de ha dolgozni kell, akkor dolgozni kell, és kétszer 30 perc a kedvenc meséiből egyáltalán nem lesz sok vagy káros. Pláne abban az esetben, ha a maradék 30 percben kimegyünk sétálni vagy olvasunk neki egy könyvből.

A kis kütyüket mindegyik gyerek imádja

A mai gyerekek elképesztően korán megszeretik a kis kütyüket, különösen az okostelefonokat, hiszen ott a Youtube Kids, ott van rengeteg hasznos mobiljáték, ezáltal amint a kezükbe veszik ezeket, rögtön megszűnik a külvilág. Ha éppen fontos munkánk van, és tényleg koncentrált figyelemre van szükségünk, akkor egy már nem használt, de még működő okostelefon igazi titkos fegyver lehet.

Segítségével garantáltan elcsendesíthetjük a gyerekeket, de azért arra ügyeljünk, hogy a televízióhoz hasonlóan a telefon se legyen órákon át a kezükben. Tényleg egyfajta utolsó mentsvár legyen, amikor már semmi sem tudja lekötni a gyereket, de nekünk mégis szükségünk lenne még legalább 30 percre, hogy elvégezzünk egy feladatot.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!

Milyen a jó pedagógus?

Általános probléma a szülők körében, hogy nem tudják eldönteni: gyermeküket jó pedagógusok tanítják-e vagy sem. Különösen akkor bukkan elő ez a témakör, amikor egy adott

Tovább olvasom »