Játékok, melyekkel elősegíthetjük gyermekünk iskolaérettségét

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Bizonyára mindannyian megtapasztaltuk már életünk során, hogy a gondtalan gyerekkornak milyen hamar vége szakad, ha elkezdődik az iskola, mely akkora terhet tesz a kicsik vállaira, hogy az egységesített oktatási rendszer miatt az sajnos rengeteg stresszt és szorongást szül.

Emiatt a szülők feladata és felelőssége, hogy megkönnyítsék egy kicsit ezt az időszakot a gyerekek számára, hiszen az óvoda önmagában nem elég mindenkinek, vannak lurkók, akik számára elengedhetetlen lesz egy kis extra felkészítés, melyek elősegítik az iskolaérettséget és úgy általánosságban azt is, hogy könnyebben boldoguljanak az első osztályban.

Miért fontos ez?

Bár az imént említettük, hogy az iskola sok stresszt és egyéb terhet ró a gyermekre, a játékos felkészítés azonban nemcsak ennek a nyomásnak a mérséklése miatt lényeges, hanem azért is, mert ha felkészülés nélkül kerül iskolába az apróság, és ott lemarad bizonyos tekintetben a társaitól, akkor a pszichés zavarok mellett tanulási problémák jelentkezhetnek nála.

Sokan nem tekintik különösebb bajnak, de a gyerekeknél emiatt jelentkezhet az úgynevezett teljesítménykényszer – ez már a másik véglet –, ami utána az egész életére hatással lesz, boldogtalan és elégedetlen felnőtté téve az illetőt, aki képtelen lesz élvezni a mindennapokat, hiszen elmaradnak a sikerélmények.

Iskolása felkészítő játékok

Az iskolára való felkészítő játékok között tonnányi lehetőség közül válogathatunk gyermekünk számára, ezáltal érdemes feltérképezni az esetleges gyengéit, hogy a részképességekre koncentrálhassunk, ami akár több területet is lefedhet.

Fejleszthetjük például logikai gondolkodását, szókincsét, memóriáját, kézügyességét, de vannak gyerekek, akiknél a figyelemzavarok csökkentése, a szókincs elősegítése vagy a finommotorikus mozgás támogatása lesz a legfontosabb. Lássunk néhány konkrét példát is az általánosságok mellett!

Memóriajátékok

A memóriajátékokat a legtöbb gyerek nagyon kedveli, és azért is érdemes alkalmazni, mert ezzel rengeteg dolgot fejleszthetünk náluk. A lurkó képes lesz általuk rögzíteni, amit lát és hall – ez ugyebár az iskola egyik alapvető elvárása kezdetben –, miközben nő az agykapacitása, fejlődik a szókincse, hovatovább megtanul huzamosabb ideig, akár percekig koncentrálni egyetlen dologra.

Társasjátékok

Bár ez is rendkívül általános kategória, a megfelelő társasjátékok kiválasztásával szintén rengeteg dolgot fejleszthetünk gyermekünknél annak függvényében, hogy melyik mellett döntöttünk. Támogathatjuk matematikai tudását, növelhetjük szókincsét, szintén fejlődik a koncentrációs képessége, a képzelőereje, de a tematika még rengeteg más egyéb dolgot támogathat.

Egy Gazdálkodj okosan például értelemszerűen a takarékoskodást, a pénzzel való bánást segíti, a Sakk segítségével javul a taktikai és stratégiai érzéke, de mivel hatalmas társasjáték-kínálat áll a magyar szülők és gyerekek rendelkezésére, ezért gyakorlatilag minden képességhez találhatunk megfelelőt.

Foglalkoztatók

Töméntelen mennyiségben találhatók a magyar piacon olyan, kifejezetten iskola előtt álló gyerekeknek szánt foglalkoztató füzetek és könyvek, melyek dugig vannak többségében pedagógusok által összeállított feladatokkal, így garantáltan megkönnyíthetik az iskolába kerülést.

A vonalvezetők, a forma- és különbségkeresők vagy éppen a labirintusos játékok egyaránt támogatást nyújthatnak abban, hogy a gyerek egyszerűbben boldoguljon az iskolában, legyen szó akár a ceruza helyes fogásáról, az írás és a betűk kerekítéséről vagy éppen a matematikához szükséges alapismeretekről, melyeket ezek a foglalkoztatók egytől-egyig megtámogatnak majd.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!