Korántsem baj, ha közben unatkozik a gyerek

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Sok szülőnek együttesen sincs annyi keze, amennyin megszámolhatná, hogy hányszor hallotta már gyermekétől azt, hogy éppen unatkozik. Az alapvető irigységen túl az apák és anyák ilyenkor hajlamosak kétségbe esni, hiszen a köztudatban az unalom valamiért kifejezetten negatív jelzővel rendelkezik.

Csakhogy ez egyrészt nem a szülő hibája, másrészt pedig több szakember is felhívja rá a figyelmet: közel sem probléma, ha a gyermek közbe-közbe unatkozik, hiszen ez az állapot kifejezetten hasznos lehet számára a mindennapok során. Hogy miként? Lássunk néhány érdekességet, ami tanulmányokon alapul:

Az unalom mértékével növekszik a kreativitás

Az unalom egy olyan különös állapot, aminek részeként a gyermek kényszerhelyzetbe kerül: vagy megmarad ezen a szinten, vagy kreatív módon gondoskodik arról, hogy kibillentse magát ebből a helyzetből. Tanulmányok sokasága mutatta ki az elmúlt években, hogy a felnőttek is sokkal kreatívabbak, ha nincs elfoglaltságuk vagy éppen ráérnek, és ez a tulajdonság természetesen a gyermekekre ugyanúgy érvényes állítás.

Merthogy mi történik ilyenkor? Unatkozás során az ember álmodozni kezd, és az álmodozás, a gondolatok szárnyalása szüli mindig a legjobb, legkreatívabb ötleteket. Amikor tehát a gyermeknek éppen nincs mit csinálnia, akkor az egyik legfontosabb képességét tudja fejleszteni: a képzelőerejét. Ha pedig ez sikerül, és maximális szintre tornázta, soha életében nem unatkozik többé.

Az unalomtól csak jobb lesz a közérzet

Többek között az Amerikai Pszichológiai Társaság is bebizonyította már, hogy amennyiben az emberek unatkoznak, hajlamosak egyfajta nosztalgikus állapotba kerülni, átgondolni az életüket, visszaemlékezni azokra az időkre, amikor gyerekek voltak, amikor jobb volt az életük, ez pedig határozottan javítja az emberek pszichéjét és közérzetét.

Bár a múltban élni nem szabad, a múltból erőt meríteni annál inkább. Ezt pedig agyunk gyakorlatilag automatizáltan végzi. Hogy ne csak nézzünk ki a fejünkből, az agy megpróbálja érdekesebbé tenni az unalmat, ezáltal játszadozik a gondolatainkkal, az emlékeinkkel, mindezt gyakran tudat alatt tesszük. Ha a gyermek unatkozik, ugyanúgy az élményeiből kezd tanulni, táplálkozni, ami rendkívüli módon erősíti a pszichét.

Az unalomtól csak motiváltabb lesz a gyerek

Talán megdöbbentő lehet, de az unalom sok esetben növeli a motivációt is. Ez különösen fontos, hiszen a szülő vagy a testvér nem lehet mindig ott velük a folyamatos játékért, ami azt eredményezi majd, hogy az ilyenkor unatkozó gyermek elkezdi motiválni magát, a kreativitás mellett tehát egyre erőteljesebbé válik benne a gondolat, hogy tegyen valamit.

Az unalom mindig segítséget nyújt a gyermeknek abban, hogy saját döntéseket hozzon, hogy önállóbbá váljon, hogy jobban felfigyeljen a körülötte zajló eseményekre, kevésbé legyen közömbös, inkább motiváltan próbálja meg a legjobbat és legtöbbet kihozni az aktuális helyzetből.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!