Kirakóst a gyereknek! De mégis melyik illik a korához?

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A kirakós vagy más néven puzzle a gyermekek egyik közkedvelt játékának tekinthető. Nem véletlenül, hiszen minden apróság egyenesen imádja ezeket, legyen szó egyszerű papíralapú megoldásról, akár fából vagy más anyagból készült alternatíváról, biztosan mindegyiknek az egyik kedvenc elfoglaltsága.

Ennek az oka, hogy ezek az egyszerű, de mégis rengeteg tulajdonságot, illetve készséget fejlesztő játékok éveken át elkísérik a lurkókat – hiszen akár még felnőttkorban is sokan kirakóznak –, ha pedig kedvenc mesehősük köszön vissza a végeredményről, még nagyobb kedvvel vetik bele magukat a munkába. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy milyen típusú puzzle kerül a kicsi kezébe!

Miért előnyös játék a kirakó?

Mielőtt azonban belemerülnénk abba a kérdéskörbe, hogy milyen kirakós illik az egyes korosztályokhoz, érdemes körüljárni, hogy miért is annyira előnyös dolog a puzzle, mely túlzás nélkül képes arra, hogy már egészen 2-3 éves kortól meghatározza a pici életét, mégpedig a felnőtté válásig.

Mint köztudott, a kirakósok részeként a gyerekek a színekkel és a formákkal játszhatnak, segítenek abban, hogy ezeket felismerjék. Minél több elemet tud összerakni a gyermek, annál jobban fejlődik a vizuális képesség, a logikai gondolkodás, hovatovább még a képzelőerő is, hiszen miközben a gyermek előtt formálódik a kép, a fejében folyamatosan megjelenik, önmagától íródik egy történet.

A kirakós segít továbbá abban is, hogy a gyermek már idejekorán megtanulja az egész, illetve a rész fogalmát, azok egymáshoz való viszonyát, miközben javul a szem és a kéz koordinációja, a finommotorikus képességek, de még a térlátás is. Ezen felül lényeges, hogy a kirakózás figyelmet, kitartást igényel a gyerekektől, miközben a gyermek könnyebben tűri majd a monotonitást, valamint azt is, hogy egy helyben kelljen ülnie.

Ennek tudatában nagyon fontos, hogy megvizsgáljuk, mikor és milyen puzzle való a gyerekeknek?

Mindig az életkor és a képesség határozza meg a választást

Nyilvánvaló, hogy a megfelelő kirakós kiválasztásához elengedhetetlen tudni, hogy a gyermek milyen életkorban van, illetve milyen képességekkel rendelkezik. Bár a dobozon mindig találunk életkori ajánlást, saját gyermek esetében lényeges azonban, hogy ne ezt, hanem a tényleges képességeit vegyük alapul, mert előfordulhat, hogy túl könnyű vagy túl nehéz lesz a számára, amit az életkorához ajánlanak, ez pedig egy életre elveheti a kedvét a kirakótól.

Amennyiben ugyanis gyermekünk nagyon sok időt tölt kirakózással, akkor előfordulhat, hogy sokkal ügyesebb, mint az átlag, ezáltal hiába 5 éves, nem kizárt, hogy a 8-10 éveseknek szánt puzzle-t is játszi könnyedséggel összerakja, de ennek megállapításához és felméréséhez nagyon tisztában kell lennünk a gyermekek képességeivel.

Az első puzzle

Természetesen egyik gyermek sem kezdi profi szinten a kirakózást, ezért fontos, hogy elindítsuk őket az úton. Az első puzzle minden esetben egy 2-4 darabos kis egyszerű dolog legyen, amolyan formaillesztő, majd ha ez tetszik és megy neki, akkor mehetünk lépcsőnként tovább, előbb 6-10 darabosakkal, majd 2-3 évesen már előfordulhat, hogy némi segítséggel a 20-30 darabost is ki tudja rakni, ha elég nagyok a darabok.

Kiváló alternatíva lehet első kirakónak a fából készült, kis fogókával ellátott darabok, melyekkel nagyon szívesen játszanak az apróságok, arra azonban figyeljünk oda, hogy a túl apródarabos kirakók 3 éves kor alatt egyáltalán nem ajánlottak, azok csak sokkal később kerülhetnek szóba.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!