Hány éves korban dől el, hogy jobb- vagy balkezes lesz a gyerek?

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A legtöbb gyermeknél megfigyelhető, hogy a fejlődés során valamelyik kezük dominanciát élvez a másikkal szemben. Az esetek többségében ez általában a jobb kéz, de vannak, akiknél a bal ügyesedik, sőt olyanok is akadnak, akik mindkét kezüket ugyanolyan jól tudják használni szinte bármire.

Sok szülő elköveti azt a hibát, hogy direkt a jobb kéz használata felé tereli gyermekét, hiszen a többség ebbe a kategóriába tartozik, csakhogy elfelejtik: ez nem egy tudatos döntés eredménye, az agyi fejlődés és a genetika egyaránt fontos szerepet játszanak a folyamatban, és beláthatatlan követkeményei lehetnek, ha egy balkezes gyermeket a jobb kéz használatára erőltetne.

Hány éves korban alakul ki a domináns kéz?

A fentiek alapján adja magát a kérdés, hogy mikor dől el a gyermekeknél az, hogy melyik kezük lesz a domináns? Meglepő, de vannak olyan lurkók, akiknél már néhány hónapos korban kifejlődik ez a képesség, ezáltal egyes kutatások szerint már 7-9 hónapos korban megfigyelhető az egyik kéz használatának gyakorisága, noha ilyenkor még inkább ösztönszerű a képesség, messze menő következtetéseket nem lehet levonni belőle.

A legtöbb gyermeknél azonban nagyjából 2 éves korra véglegesedik valamelyik kéz dominanciája, de nem kell megijedni akkor sem, ha egyszer az egyik, másszor a másik kezével fog meg valamit és használja azt, hiszen végérvényesen iskolás korra alakul ki mindez. A későn érőknek az iskolába kerülve, az írás tudományának elsajátításakor kerül előtérbe először, hogy melyik kezük élvez elsőbbséget.

Ilyenkor a szülő és a tanár felelőssége is, hogy a picit támogassa ebben. Ha balkezes a gyermek, kényelmesebb neki azzal írni és rajzolni, akkor fogadjuk el, mint ahogyan azt is, ha mindkét kéz ugyanolyan ügyes. Ne befolyásoljuk a döntést, ne erőltessük rá valamelyik kezét, mert mindig okai vannak, hogy a gyermek a bal vagy a jobb kezét, esetleg mindkettőt ugyanolyan ügyesen használja, és ez az egész későbbi életét meghatározza majd.

A domináns kéz sajátosságai

Hogy a gyerekeknek melyik a domináns kezük, az nemcsak egyfajta sajátosság, hanem alapvető tulajdonságaikat is befolyásolja! Az emberek többsége például jobbkezes, ami egyfajta kiindulópontot jelez a többi kézhasználati szokáshoz, illetve típushoz mérten. Esetükben a speciális tulajdonságokat ritkán szokás elkülöníteni, általánosságban kijelenthető, hogy a jobb kéz mindig erősebb, hiszen a feladatok többségét ezzel végzik el.

A balkezes emberek ennek a fordítottjai, azaz mindent bal kézzel végeznek, ami az élet sok területén okozhat kellemetlenségeket. Mivel azonban egyre több emberről derül ki a világban, hogy bal kéz dominanciával rendelkezik, ezért rengeteg eszköz készül nekik dedikálva, például vannak már balkezes hangszerek és egyéb használati tárgyak, melyek megkönnyítik számukra a mindennapokat. Esetükben a bal kéz erősebb, azzal írnak, azzal végeznek el minden teendőt, és a jobb kezüket hanyagolják.

Ezen felül beszélhetünk úgynevezett vegyes kézhasználatról is, amikor bizonyos feladatok elvégzésekor a bal, megint más feladatok alkalmazása során a jobb kéz élvez dominanciát. Példának okáért írni és rajzolni jobb kézzel tudnak, illetve úgy könnyebb nekik, de ha például sportról van szó, vagy a hangszerhasználatról, akkor a bal kerül előtérbe.

Ez azonban nem az igazi kétkezesség, ami szintén egy ismert fogalom ebben a témakörben. A becslések szerint a világon alig 1 százalékra tehető azoknak az embereknek a száma, akik képesek mindkét kezüket ugyanolyan jól használni bármire, tehát a bal és a jobb kéz is egyformán alkalmas írásra, az ügyességi feladatok elvégzésére és így tovább.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!

AZ ÉV TRUBADÚRJA 2020.

Az Irodalmi Rádió szervezésében 2019. decemberében – mint immár sokadik éve is – pályázat indult a Valentin-napi szerelmes antológiák kategóriában is. A leadási határidő 2020.

Tovább olvasom »