Elfeledett klasszikusok: Kissyfur

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A rajzfilmek világában hosszú évtizedek óta olyan súlyos túltermelés van, hogy kis túlzással lehetetlenség minden egyes új megjelenést nyomon követni, illetve megismerni. Ennek köszönhetően rengeteg olyan rajzfilm merült feledésbe az idők folyamán, melyek egyébként nagy figyelmet érdemeltek volna. Cikksorozatunk részeként néhány ilyen elfeledett klasszikust szeretnénk elővenni és újra bemutatni olvasóinknak!

Kissyfur

A Kissyfur egy kevesek által ismert rajzfilm, melynek története eredetileg Amerikából indult, és annak ellenére sem vitte túl sokra, hogy Phil Mendez korát meghazudtoló minőségű animációval – a japán animék által alkalmazott módszerekkel – és nagyszerű történettel vértezte fel a sorozatot, mely odaát 1986 és 1990 között futott, és sokkal nagyobb népszerűségnek, valamint ismeretségnek örvendett, mint hazánkban.

Ennek az oka leginkább az volt, hogy az összesen 30 epizódot megélt sorozat – amit odakint nem kisebb csatorna adott annak idején, mint az NBC –, itthon valamiért soha nem került az országos televízióba, de kisebb városi csatornákon előszeretettel adták. A legtöbben mégis a VHS-korszakból ismerhetik, lévén 1988-ban a Hungarovideo megjelentette videokazettán, melyre sajnos csak a teljes szezon töredéke, mindössze 4 epizód fért fel.

Ezek a részek önmagukban is megállták a helyüket, de szerencsére úgy válogatták össze őket az akkori döntéshozók, hogy nem véletlenszerűen, hanem sorban tették fel a kazettára őket, így tökéletes bevezetést kapunk Kissyfur történetébe, mely meglepően minőségi szinkronokkal került a magyar közönség elé, néhány sora pedig máig szállóigeként maradt meg azokban, akik annak idején látták és ismerték.

Az egyes szereplőknek olyan, mára legendássá vált színészek adták a hangjukat, mint Balázs Péter, Zsurzs Kati, Képessy József, Gruber Hugó, Csere Ágnes vagy Hűvösvölgyi Ildikó.

A történet

A rajzfilm története Kissyfur, a kis medvebocs és édesapja történetét meséli el nekünk, akik cirkuszi mutatványosokként kifejezetten rossz körülmények között élnek. A kis maci anyukája meghalt, és amikor egy szerencsétlen baleset eléjük sodorja a lehetőséget, Kissyfur és életerős apja azonnal kihasználják. A szökés során messze menekülnek és egy kedves kis erdőben találnak új otthonukra.

Itt azonnal kedvesen fogadják őket a lakók, rögtön megtalálják a helyüket, csak szegény Kissyfurnak akadnak nehézségei, aki új gyermekként egyáltalán nem találja a helyét a többi állatkölyök között, mígnem bebizonyítja, hogy ő is különleges, és van helye a társaságban.

A beilleszkedés után a kis medvebocs csakhamar barátokra és nagy kalandokra lel, megérti, hogy mennyire jó dolog a szabadság a cirkusz láncai helyett, miközben a többi szereplővel közösen folyamatosan újabb és újabb izgalmakba bonyolódnak.

A tanulság

Bár nem létezik hivatalosan ilyen műfaj, de a Kissyfur első epizódja egy igazi gyermekdráma, melyben minden néző, gyerekek és felnőttek egyaránt rádöbbennek arra, hogy mennyire rossz elnyomásban élni és elveszíteni valakit, akit igazán szerettünk.

Megmutatja, hogy milyen nehéz egy összeszokott közösségbe újként beilleszkedni, így rengeteg olyan gyermeknek adhat segítséget még ma is, aki költözés vagy egyéb okok miatt új iskolába kerül, ahol nemcsak be kell illeszkednie, hanem új barátokat is kell szereznie.

Mindebben segít a Kissyfur, miközben minden egyes epizódnak van mondanivalója, van tanulsága, legyen szó akár a jó és a rossz örök harcáról, akár arról, hogy a barátság az egyik legfontosabb dolog ezen a világon a szeretet mellett.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!