Ezért fontosak a gyermekek életében az ünnepek

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Próbáljuk meg felidézni magunkban az első emlékeinket. Szinte biztosak vagyunk benne, hogy az első három helyen ott van egy karácsony, egy születésnap vagy egy jelesebb esemény. Hogy miért van ez?

Leginkább azért, mert az ünnepek rendkívül fontosak minden gyermek életében, de közel sem az ajándékok miatt, sokkal inkább azért, mert meghatározó, jellemformáló erővel rendelkeznek az ezekhez kapcsolódó rituálék.

Az ünnepekhez családi rituálék tartoznak

Egy normális családban az ünnepekhez megfelelő hangulat, illetve a legkülönfélébb szokások, rituálék tartoznak. Olyan időszakok ezek, amikor mindenki, a gyerekek is kiléphetnek a szürke hétköznapokból, amikor apa és anya otthon vannak, amikor ritkán látott rokonok érkeznek látogatóba.

A szakértők szerint az ünnepekhez kapcsolódó családi rituálékat az emberek magukkal viszik felnőtt korba is. Sokszor csak töredékeket, de ezek olyan jellemformáló apróságok lesznek, melyek utána képesek visszarepíteni őket felnőttként is a gyerekkorba.

Az ünnepeket sokan azért kedvelik, mert sajátos atmoszférájuk van. Ezeket a rituálék mellett az biztosítja, hogy az emberek ilyenkor lelassulnak, otthon vannak, együtt töltik az idejüket, szemben a hétköznapokkal, amikor mindenki rohan a családban.

Ez egy gyermeknek elképesztően fontos lehet! A megfelelő családkép kialakításához elengedhetetlenek ezek a huzamosabban együtt töltött idők, melyek olyanok lesznek, mint egy nyaralás, a rituálékkal pedig abszolút jó példákat adhatunk át neki a későbbi felnőttkorra is.

Az emlékeink egész életünkben velünk maradnak

Nagyon sok szakember foglalkozott már azzal, hogy az ünnepeknek a hagyományápolás szempontjából mekkora hatalmuk van a gyermekek szemszögéből. Bruno Bettelheim például Az elég jó szülő című könyvében írt az ünnepek fontosságáról, hiszen az ilyenkor szerzett emlékeinket egész életünkben elvisszük magunkkal, meríthetünk belőlük.

A Jézuska, a Mikulás vagy a Nyuszi a gyerekek számára rendkívül lényegesek, hiszen a lurkók egyenesen mágikus jelentőséget tulajdonítanak az efféle eseményeknek és karaktereknek, megtanulnak hinni, megtanulnak örülni a dolgoknak, az pedig, hogy együtt a család, csak egy nagyszerű extra dolgot jelent az egészben.

Az ünnepek pszichológiai oldalról

Persze pszichológiailag egy sor más tényezőt is ki lehet emelni az ünnepek fontossága kapcsán. Az ünnepek ugyanis tudat alatt még ma is a reményt képesek jelenteni, elűzni a félelmet a testi és a lelki nélkülözés kapcsán, a valahová való tartozást adja a gyerekeknek, a biztonságot, ami nemcsak fizikálisan, hanem spirituálisan egyaránt jellemzővé válik.

Mert mi történik a hétköznapokban? Anya és apa reggel dolgozni mennek, a gyerek pedig a nap jelentős részét kvázi idegenek között tölti. Vannak biztos pontjai, de a szülőnek kell lennie a legmasszívabb kőoszlopnak ezen a téren, és szomorú az oktatási rendszerünk, valamint a fogyasztói társadalmunk, hogy éppen ezt nem élhetik meg a mai gyerekek.

Ezt adja vissza nekik egy-egy ünnep, amikor el lehet felejteni a stresszt, a szorongást. Nyilván a gyerekek változnak, az ünnepségek is változnak, a családi rítusok is változnak az évek során, de az a hangulat, amit családként képesek voltunk átadni a lurkók számára, mindig ott marad nekik, és később ők is ezt próbálják majd átadni a saját utódjaiknak.

Az ünnepek tehát a családi hagyományok egyfajta örökítő anyaga, legyen szó a szokások mellett a szülők, a rokonok jelleméről, jó tulajdonságairól vagy azokról a pozitívumokról, melyek az adott közösséget jellemzik.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!