Valóban be kéne tiltani az összes trambulint?

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Meglepően negatív vélemények fogalmazódtak meg az elmúlt néhány évben a trambulinok kapcsán. Nem meglepő, hiszen manapság már fillérekért lehet vásárolni a gyermekek számára ilyen termékeket, és miközben évekkel ezelőtt maximum a kalandparkokban voltak efféle ugráló alkalmatosságok, addig manapság szinte minden családi ház udvarán találhatunk egyet.

Nem meglepő, hogy emiatt megszaporodtak a trambulinos balesetek. Rengeteg negatív hang fogalmazódott meg ezért az elmúlt hónapokban a szakma részéről, némelyek nagy publicitást is kaptak, hiszen gyakorlatilag követelő jelleggel fogalmazták meg a trambulinok betiltásához kapcsolód passzusokat.

Több trambulin = több baleset

Tény és való, hogy a trambulinos balesetek manapság megszaporodtak, aminek az oka az, hogy ezek az eszközök ma már elérhető áron beszerezhetők, sok helyre eljutnak. Ehhez nem is férhet kérdés, azonban adja magát a kérdés: annak idején be akarták tiltani a kerékpárokat is, amikor egyre több gyermek számára váltak elérhetővé, és egyre több baleset lett belőle?

A válasz nyilván nem: a cél az volt, hogy a betiltás helyett inkább arra ösztönözték a szülőket, hogy megtanítsák szabályosan kerékpározni a gyermekeket, hogy minél kevesebb baleset történjen. Ahelyett tehát, hogy megfosztjuk a gyerekeket a trambulin által okozott örömöktől, nem lehetne inkább kampányszerűen felvilágosítani a szülőket a helyes trambulinhasználatról?

A trambulin előnyei ás hátrányai

Tény és való, hogy a trambulinnak nemcsak előnyei, hanem hátrányai is vannak, így nem feltétlenül játék, nem feltétlenül szórakoztatóelem, hiszen eredetileg az akrobaták számára lett kifejlesztve. Előnye, hogy nagyon jól megmozgatja a gyermekeket, lefárasztja őket, miközben egy halom motorikus mozgást és egyéb képességet fejleszt.

Ami azonban hátrány, hogy helytelen használat esetén valóban balesetveszélyes. Főként hat éves kor alatt ráadásul a gyenge vázszerkezet miatt a gyermekeknek nem szabadna huzamosabb ideig használniuk. Ellenkező esetben fejfájás, kisebb esésekből fakadó csonttörés, súlyosabb esetben akár agyrázkódás is lehet a vége a trambulinozásnak.

Így használható helyesen a trambulin

A fentiek azonban mind-mind elkerülhetők lennének, ha betartanánk a trambulinozásból fakadó alapszabályokat. Lássuk tehát, hogy mire kell odafigyelni:

  • A gyerekek mindig csak kellő bemelegítés után használják a trambulint!
  • Egyszerre legfeljebb egy gyermek legyen bent, a legtöbb baleset általában abból adódik, hogy többen vannak a trambulinban, mint kellene.
  • A játékszert az előírásoknak megfelelően szereljük össze, tehát állítsuk masszív helyre, minden rugót csatlakoztassunk, erősen rögzítsük a hálót, és mindig húzzuk be a cipzárt, ha a gyerek ugrál.
  • A trambulinba tilos bevinni bármilyen szúrós, éles vagy más egyéb tárgyat. Fontos levenni az órákat, az ékszereket, a szemüveget, valamint érdemes olyan ruhát adni a gyerekre, melyen nincs cipzár.
  • A legfontosabb pedig: a trambulin nem vicc, gyermekünket akkor se hagyjuk egyedül, ha nem ugrál vele más! Mindig legyünk mellette, felügyeljük, hogy mit csinál, hiszen a védőháló nem életbiztosítás, a gyerekek pedig szeretik feszegetni a határaikat.
Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!