Bibliai és vallásos mesék a keresztény egység napjára

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Az év tele van vallási ünnepekkel. Ha csak a legfontosabbakat is vesszük sorra, majdnem minden hónapban kiemelhető egy ünnepnap – pláne abban az esetben, ha a magyar kultúrához legközelebb álló kereszténységet vesszük alapul. Kevesen tudják ugyanakkor, hogy ennek a vallásnak világnapja is van, egészen pontosan szeptember 14-e, mely a keresztény egység napját jelképezi az egész Földön.

A kérdéses ünnepet 1996 szeptembere óta tartjuk, érdekessége pedig, hogy a teljes valláscsoportot összefogja, tehát az ortodoxoktól kezdve, a katolikusokon és a reformátusokon át, az evangélikusokig bezárólag mindenki azt ünnepeli ilyenkor, hogy keresztény.

Hogy miért szeptember 14-én?

Mert minden felekezet egyetért abban, hogy időszámításunk szerint 335. szeptember 14-én leltek rá Krisztus keresztjére. Amennyiben gyermekünket vallásosan neveljük, és szeretnénk legalább egy kapcsolódó rajzfilmmel megemlékezni vele a keresztény egység napjáról, akkor az alábbiak közül érdemes válogatni:

Csendes Éj: Az Első Karácsony Története

Bár messze még a karácsony, vallásos szempontból ez az ünnep a kis Jézus születésével esik egybe, amit számtalan rajzfilmben feldolgoztak már, de a közel egyórás Csendes Éj: Az Első Karácsony Története mindegyik közül a leginkább realisztikusabban, de mégis gyerekek számára befogadható formában tálalja az eseményeket. A történet érdekessége, hogy az egész cselekményt egy kis csacsi szemszögéből ismerhetjük meg, akit Mária és József egy kereskedőtől megvásárolnak, majd az ő segítségével jutnak el Betlehembe, ahol a jászolban megszületik Jézus Krisztus.

Rajzfilm a Bibliából – Jézus Csodái

Rengeteg rajzfilm készült az évtizede során a Biblia alapján, de a magyar nyelven is elérhető Rajzfilm a Bibliából sorozat mindegyik közül az egyik legaprólékosabb és leghitelesebb. Éppen ezért az óvodás korosztálynak nem feltétlenül ajánlott, hiszen nagyon nehezen fogyasztható, azonban az iskolásokban garantáltan nem marad majd kérdés, miután ezeket megtekintették. A Biblia legtöbb ismert történetét feldolgozták az egyes epizódokban, így a mellékelt részben például Jézus csodáiról esik szó, de találhatunk külön történetet Noéról, Mózesról, a húsvétról, Dávidról és Góliátról, de még a teremtésről is.

Könyvek könyve

Annak idején hatalmas népszerűséggel futott a magyar csatornákon is a Könyvek könyve című rajzfilmsorozat, melynek több érdekessége is akadt. A legkisebbeket megcélzó alkotás ugyanis egy anime volt, melyben Peepers professzor, Chris, Joy, Gizmo, a robot, valamint Borzas, a kiskutya a modern tudomány segítségével képesek voltak visszautazni az időben, hogy a saját szemükkel ismerhessék meg Jézus történetét és a kereszténység kialakulásának alapjait. A rövidke és nagyszerűen animált kis epizódok során a legismertebb bibliai történeteket követhetjük nyomon, méghozzá a legkisebbek számára is érthető formában. Sajnos a magyar szinkronos változatokat már nagyon nehéz fellelni, de angolul még mindig sok helyen elérhetők az egyes évadok.

Újszövetség – Bocsásd meg vétkeinket

A Biblián belül az újszövetség jellemzően sokkal kisebb figyelmet kapott, mint az ószövetség, ezáltal a legtöbb feldolgozásban ezeket a történeteket nem érintik, sokan nem is ismerik őket, pedig Jézus igazi tanításai, a vallási lényeg tulajdonképpen ezekből derül ki igazán. Ha ezt gyermekünknek is szeretnénk átadni, válasszuk az Újszövetség című rajzfilmsorozat valamelyik részét, például a Bocsásd meg vétkeinket epizódot, melyben a bűnről és a megbocsátásról esik szó.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!