Ezeket a hibákat gyakran elkövetik az óvodás gyermekek szülei

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Az óvodába kerülés nagyon nehéz időszak mind a gyermek, mind a szülő számára. Mivel emberek vagyunk, ezért a legjobb szülők is hajlamosak hibázni ebben az időszakban, és nem is lesz nehéz annak függvényében, hogy a gyerekek ilyenkor rengeteget változnak, és megannyi változás következik be az életükben is.

Amennyiben szeretnénk a legkevesebb hibát elkövetni, melyek később megnehezíthetik az életünket, akkor az alábbi pontokat érdemes lehet áttanulmányozni és betartásukra törekedni annak érdekében, hogy egyszerűbb legyen egy óvodás gyermekkel.

Maradjon meg a rutin

Sok családnál kialakul egy mindennapi rutin a baba megszületése utáni hónapokban, ami sok esetben csak az óvodába kerülésig marad meg. Ilyenkor pedig nagy változások következnek be és a szülők hajlamosak lehetnek felrúgni mindent, ami addig jól működött. Ne tegyük, inkább ragaszkodjunk a korábbi szabályokhoz – már amennyire ez persze lehetséges.

Az óvoda rengeteg váratlan eseményt hoz a kicsik életébe, és óriási szükségük van arra, hogy legalább otthon megmaradjanak bizonyos rutinok. Nem kell itt nagy dolgokra gondolni, de egy közös reggeli, egy közös vacsora, egy esti mese és egy kis játék minden nap, mindig ugyanakkor nagyon fontos kapaszkodó lehet az összes lurkó életében.

Figyeljünk oda rá, mit hoz haza az óvodából

Mint említettük, az óvoda rengeteg új helyzet elé állítja a gyermekeket, és mivel itt engedjük el talán először a kezüket, egyáltalán nem tudjuk mindig követni, hogy mivel találkoznak. Ne ringassuk magunkat álomvilágba: a lurkók ilyenkor sajnos nem csak jó dolgokkal lesznek körülvéve, hanem rosszakkal is. Bántják, csúfolják majd őket, ez minden gyermek életében kivédhetetlen.

A mi dolgunk szülőként, hogy megtanuljuk felismerni ezeket a jeleket, és közbelépjünk, ha szüksége van ránk, és mindig útmutatást adjunk neki. Ha nem akar óvodába menni, ha újra bepisil, ha dadogni kezd, ha a rajzai drasztikusan módosulnak, ha kedvetlenné, magába fordulóvá vált, akkor ott valami probléma lesz, és nem minden esetben a szülőről való leszakadás áll a háttérben.

A gyerek ilyenkor még legyen gyerek

Korunk egyik lépfenéje, hogy a szülők egyszerűen nem hagyják, hogy gyermekük valóban gyermek maradjon, ezáltal a legkülönfélébb foglalkozásokra és iskolai előkészítőkre küldik őket. Papíron azért, hogy helyt álljanak majd később, valójában azonban inkább sokan sajnos azért – még ha ezt maguknak sem merik bevallani sokszor (!) –, hogy minél kevesebb időt kelljen tölteniük a gyermekeikkel.

Egy óvodás gyermek hadd legyen igazi óvodás, igazi gyermeki élményekkel és sajátosságokkal. Úgy kerüljön iskolába, hogy kipihent, hogy tiszta az elméje, nem úgy, hogy előtte hónapokkal megtanult számolni vagy írni egy felkészítőn, esetleg állandóan sportolni, táncolni vagy nyelvtanulásra alkalmas különórákra járt. Járjon csak óvodába, és hagyjunk neki teret arra, hogy megélje a gyerekkorát.

Töltsünk vele minél több időt

Az óvoda elindulása sok szülőnek egyet jelent a munka világába való visszatéréssel, vagyis minden részről nő a stressz mértéke, miközben csökken a szabadidő mennyisége. Ez teljesen normális ilyenkor, azonban ne a gyermek elől vegyük el a játékidőt, inkább aludjunk kevesebbet – elvégre szülők vagyunk, már meg sem kottyan –, de próbáljunk meg sok időt tölteni a gyermekkel legalább az első hónapokban.

Merthogy szüksége lesz ránk és a figyelmünkre! Ha nem töltünk vele elég időt, magára marad a problémáival, merthogy akár hisszük, akár nem, neki is lesznek gondjai az óvodában, még ha ezeket gyakran nem is tudja majd megfogalmazni pontosan, illetve a mi feladatunk lesz kikövetkeztetni ezeket. Ha nem is a játék miatt, legalább azért legyünk vele, hogy beszélgessünk, méghozzá minél többet.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!