Koffeinfogyasztás a terhesség alatt? A kutatók szerint mértékkel lehet!

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A koffein sokak számára jelenti a mindennapok, mondhatni az élet részét. Nem véletlenül, hiszen főleg a kisgyermekes szülőknek bizony nagy szüksége van arra, hogy extra energiát szerezzenek maguknak. Csakhogy mi a helyzet akkor, ha egy új élet fejlődik a kismama szíve alatt?

Szabad ilyenkor kávét fogyasztani? Ha szabad, akkor mégis mennyi a megengedett mennyiség? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Rachel Bakker professzor, egy nagyon fiatal holland kutató, aki társaival együtt több szempontból is megvizsgálta a témát, mindemellett pedig természetesen válaszokkal is szolgált.

Érdekes statisztika a kávézó kismamákról

Még mielőtt a kutatók nekiláttak volna alaposabban is belemerülni a kávéfogyasztás és a magzat kapcsolata közti összefüggésekbe, a felméréseik alapján néhány nagyon különleges statisztikai adatot kaptak.

Ennek fényében kiderült, hogy leginkább azok a kismamák szeretik a sok kávét, akik az átlagosnál idősebbek, magasabb testalkatúak és már van legalább egy gyermekük, ezen felül pedig nagyobb a kalóriabevitelük is az átlagnál, ergo több súlyfelesleget hordoznak.

Gigantikus kutatás készült

A fentieken túl Racher Bakker és csapata egy elképesztően átfogó kutatásba kezdett, a cél ugyanis az volt, hogy olyan eredmények születhessenek, amire akár évek múltán is hivatkozhatnak az orvosok és a tudományos szaklapok. Ez sikerült, hiszen több ezer édesanyát és gyermeket vizsgáltak meg, a folyamat pedig éveken át tartott.

Mindez nem meglepő, hiszen a koffeint sok helyen legális drogként tartják számon, ami ha nem is olyan káros, mint a nikotin vagy az alkohol, ellenben gyakorolhat káros hatást a szervezetre, különösen egy kisbaba esetén. Emiatt a középpontba az került, hogy kiderítsék: valóban van-e negatív hatás, ha igen, akkor az milyen mértékű, mire koncentrálódik, illetve mekkora mennyiség esetén érzékelhető?

Trimeszterenként változik a koffein lebomlása a magzat szervezetében

Az első és legfontosabb – mindemellett pedig rendkívül megdöbbentő – tény, ami a kutatásból kiderült, az a koffein lebomlásához kapcsolódik. Bár arra nem sikerült maradéktalanul választ találni, hogy a túl sok koffein valóban koraszülést, alacsonyabb születési súlyt és kisebb fejkörfogatot eredményez-e, ellenben azt megtudtuk, hogy a kávénak a legalapvetőbb alapanyaga bekerül a méhlepénybe és a magzat szervezetébe.

Sőt trimeszterenként változik, hogy milyen gyorsan bomlik le ott! A születendő kisbaba szervezetéből ugyanis még hiányoznak a koffein lebomlásához szükséges enzimek, így csak a kiürülés jöhet szóba. Az első trimeszterben például 10 óra kell ahhoz, hogy a magzat szervezetén belül a koffein mértéke feleződjön, míg a harmadik trimeszterben ez már csak 18 óra alatt történik meg.

Ez rendkívül ijesztő, hiszen ha egy anyuka minden nap iszik egy kávét, akkor az azt jelenti, hogy a harmadik trimeszterben már esély sincs arra, hogy a magzat szervezetéből teljesen kiürüljön a koffein, sőt folyamatosan egyre nagyobb és nagyobb mértékben jelenik meg benne. Persze az igazi kérdés nem is annyira ez, mint inkább a következő:

Milyen hatással van a magzat szervezetére a koffein?

A kutatás során bizonyosságot nyert, hogy a koffein már egészen a terhesség korai szakaszától hatást gyakorol a magzatra. Biztos az összefüggés a csontfejlődés tekintetében, ezáltal lassítja és negatívan befolyásolja a vázrendszer kialakulását, emiatt a szakértők azt ajánlják, hogy a kismamák ne igyanak hat egységnél több koffeint. Hogy ez mégis mennyi? Kiderül a kutatás részleteiből!

A kutatásról

A szakértők a várandóssági időszak mindegyik trimeszterében követték az anyákat, a becsült súly mellett az ultrahangos vizsgálatokat egyaránt, miközben a koffeinfogyasztást egységekre osztották. Egy egység nagyjából egy csésze presszókávénak felelt meg, de a koffeintartalommal rendelkező italok, így a kóla vagy a zöldtea esetén is legalább fél egységeket számoltak.

Az összesen 7346 édesanyára és gyermekére kiterjedő kutatás során pedig bizonyítást nyert, hogy a túl magas, azaz hat egységnél több koffeinfogyasztás már érezhető hatást gyakorol a magzatra, ezáltal kisebb születési súlyt és kisebb fejkörfogatot eredményezhet.

Az igazán döbbenetes, hogy már az első trimesztertől kimutatható volt a túl sok koffeint fogyasztó kismamák esetében, hiszen csökkent a magzatok ülőmagassága, combhossza, testhossza, majd később a születési hossza is azokhoz a lurkókhoz viszonyítva, akiknél nem adagoltál túl ezt az anyagot már a méhen belül.

Emiatt ajánlják azt a kutatók, hogy amennyiben lehetséges, a kismamák minimalizálják a kávéfogyasztást a terhesség alatt. Koffeint fogyasztani lehet, de hat egységnél többet már nem ajánlott!

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!