Elfeledett klasszikusok: Kíváncsi Fáncsi

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A rajzfilmek világában hosszú évtizedek óta olyan súlyos túltermelés van, hogy kis túlzással lehetetlenség minden egyes új megjelenést nyomon követni, illetve megismerni. Ennek köszönhetően rengeteg olyan rajzfilm merült feledésbe az idők folyamán, melyek egyébként nagy figyelmet érdemeltek volna. Cikksorozatunk részeként néhány ilyen elfeledett klasszikust szeretnénk elővenni és újra bemutatni olvasóinknak!

Kíváncsi Fáncsi

Nem kell feltétlenül külföld felé tekintgetnünk, ha elfeledett magyar klasszikusok nyomába szeretnénk eredni a rajzfilmek világában, hiszen sajnálatos módon rengeteg olyan magyar gyártású mese végezte süllyesztőben, amelyik sokkal jobb sorsra volt érdemes, esetleg még ma is megállná a helyét, és biztosan örömet okozna a gyermekeknek.

Ide sorolható példának okáért a Kíváncsi Fáncsi, melynek kapcsán a mai harmincas korosztály garantáltan kellemes emlékekkel viseltet, sajnálatos módon azonban már évek óta egyáltalán nem lehet találkozni vele, még a retro mesékre (is) szakosodott M2 műsorán sem igazán csíphettük el mostanában, pedig lenne keresnivalója a mai gyermekek ízlésvilágában is.

Az eredeti rajzfilmet a Pannónia Filmstúdió készítette 1984 és 1989 között, méghozzá Tordon Ákos Miklós meséje alapján. Összesen két teljes évad készült belőle, mely 13 részt ölel magába, és ezek mindegyike egy önálló kis történetet mesélt el Kíváncsi Fáncsiról, a mindig kíváncsi kiselefántról, valamint édesanyjáról és állatbarátairól.

Hogy a Kíváncsi Fáncsi miért nem lett olyan nagy siker, mint azok a klasszikusok, mint a Mézga Géza, a Frakk a macskák réme, vagy éppen a Doktor Bubó, azt nem tudni, hiszen a minőség és a kidolgozottság terén egyáltalán nem volt vele probléma, a szereplők érdekesek voltak, a rajzok és animációk látványosak, a történetek humorosak, életre valók és tanulságosak, miközben a szinkronokra sem lehetett panasz.

A szinkronszínészek között így megtalálhattuk a nyolcvanas évek krémjét. Kíváncsi Fáncsinak például maga Halász Judit adta a hangját, édesanyját Csala Zsuzsa személyesítette meg, de mellettük olyan nevekkel találkozhattunk még, mint Raksányi Gellért, Harsányi Gábor, Usztics Mátyás, Straub Dezső, Sinkó László, Székhelyi József vagy Kránitz Lajos.

A történet

Mint fentebb már elhangzott, a Kíváncsi Fáncsi főszereplője egy kíváncsi kiselefánt, aki minden epizódban valami új dolgot tanul meg a világról. Hol édesanyjával, hol állati barátaival kalandozik mindenfelé, miközben epizódról-epizódra találkozhatunk új és visszatérő szereplőkkel egyaránt, a humor pedig mindvégig garantált lesz.

Egy igazi, jó értelemben vett gyerekes rajzfilmről van szó, melynek főszereplőjével minden kis apróság képes könnyedén azonosulni, legyen szó folyamatos ugrabugrálásról, szertelenkedésről, csibészkedésről, ügyeskedésről vagy valamilyen felnőttes dologról, miközben nemcsak közvetlen környezetét, hanem az egész világot felfedezi, hiszen édesanyjával egy lakóautóban élnek, amivel könnyen elutaznak például az egyik részben a tengerhez is.

 A tanulság

A Kíváncsi Fáncsinak minden egyes epizódja szolgál kisebb-nagyobb tanulsággal. Bár valójában egy csonka család történetét mutatja be, ez soha nem kapott benne túl nagy fókuszt, ellentétben például az anya és gyermek közti szoros kapcsolattal, miközben főhősünk minden egyes részben képes példát mutatni a nézőnek, sőt megtanítani őt valami különleges dologra.

Ezen a téren a jó és a rossz közti küzdelem itt nem kerül a középpontba, ellenben Fáncsi minden részben nagy galibába keveredik, és a problémamegoldás során rengeteg olyan életre való trükköt, illetve tanácsot képes a középpontba állítani, aminek nagy hasznát vehetjük majd a mindennapokban.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!

CUKORVILÁG

Fondant illata hívogat a szélben, Szivárvány hídján vezet át az égen. Rózsaszínű habjával csábít a atak, Ugrándoznak vizében csillámos halak.   Vattacukor felhők felettem úsznak,

Tovább olvasom »