Miről ismerhető fel a gyerekek körében terjedő új rejtélyes májgyulladás?

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Még ki sem hevertük a koronavírus által előidézett őrületet és riadalmat, máris itt egy újabb betegség, ami rettegést váltott ki az emberekből, de különösen a gyermekes szülőkből, hiszen a rejtélyes kór a kisebb gyermekeket érinti.

A rejtélyes májgyulladás egyfajta hepatitiszes megbetegedésnek tekinthető, az elmúlt hetekben pedig legalább 300 esetet rögzítettek világszerte mintegy 20 országban, az érdekesség pedig, hogy egyelőre a tudósok sem tudnak magyarázattal szolgálni arra, hogy mi áll a háttérben.

Az Egyesült Királyságban fedezték fel a rejtélyes kórt

A rejtélyes májgyulladásos esetekkel első körben az Egyesült Királyságban találkoztak az orvosok, és csak az idei évben eddig közel kétszáz esetet diagnosztizáltak. Bár haláleset egyetlen esetben sem történt, azonban eddig 11 esetében a májátültetés segített a kis betegek számára a túlélésben.

A szigetországban egészen pontosan 163 esetet regisztráltak eddig, és több mint 90 gyermeknél sikerült kimutatni az adenovírus jelenlétét, de mivel a többieknél ez a kórokozó nem volt jelen a testben, ezért nem lehetne csak ezt hibáztatni. Különösen annak fényében nem, hogy a vírusra nem volt jellemző korábban ez a viselkedés.

Intenzív vizsgálatok indultak a rejtélyes megbetegedések kapcsán

Nem zárható ki természetesen az, hogy a vírustörzs mutálódott, hiszen a szakértők egyöntetűen arról beszéltek, hogy egészséges gyermekek esetében az adenovírus fertőzések eddig enyhe tünetekkel lezajlottak, és egyáltalán nem idéztek elő hepatitiszes megbetegedéseket.

Emiatt intenzív vizsgálatok indultak azért, hogy a rejtélyes betegségek hátterét feltárják, azonban egyelőre csak következtetések, mondhatni részeredmények születettek. Példának okáért arra már rávilágított a tudomány, hogy 92 esetből 64-ben volt kutya a gyermek közelében, azonban ez még közel sem bizonyítja azt, hogy a betegség hátterében az állatok, konkrétan a kutyák állnának.

Érdekesség, hogy a rejtélyes májgyulladásos állapot kapcsán továbbra sem folynak vizsgálatok, de még csak statisztikai felmérések sem arról, hogy az érintett gyermekek átestek-e a koronavírus-fertőzésen vagy kaptak-e oltást korábban.

Milyen tünetei vannak a májgyulladásnak?

Az új rejtélyes májgyulladásnak nagyon tipikus tünetei vannak, a legnagyobb érdekesség ugyanakkor, hogy főként az öt év alatti gyermekeket érinti, a nagyobbaknál csak elvétve tapasztalták a betegség kialakulását.

A leggyakoribb tünet a betegség kapcsán a sárgaság, a betegek csaknem háromnegyede besárgult a fertőzéstől, de szintén gyakori még a hányás, a hasmenés, valamint a világosra színeződött széklet.

Ezen felül jelentkezhet a betegség mellé hányinger, hasi diszkomfort érzés, illetve fájdalom, levertség, ritkábban lázas állapot, valamint olyan tünetek, amelyek légzőszervi panaszokra utalnak.

Ezeknek a tüneteknek a halmozott jelentkezésekor ajánlott mielőbb orvoshoz fordulni!

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!