Elfeledett klasszikusok: Mazsola és Tádé

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A rajzfilmek világában hosszú évtizedek óta olyan súlyos túltermelés van, hogy kis túlzással lehetetlenség minden egyes új megjelenést nyomon követni, illetve megismerni. Ennek köszönhetően rengeteg olyan rajzfilm merült feledésbe az idők folyamán, melyek egyébként nagy figyelmet érdemeltek volna. Cikksorozatunk részeként néhány ilyen elfeledett klasszikust szeretnénk elővenni és újra bemutatni olvasóinknak!

Mazsola és Tádé

Hogy mennyire elfeledett klasszikus a Mazsola és Tádé? Nézőpont kérdése! Az biztos, hogy klasszikus, hiszen ma már zömében nagyszülők azok, akik annak idején ezt a bábjátékot nézték a tévében – már amennyiben volt a családnak televíziója –, és mivel a mai korosztály nem igazán ismeri, ezért merészeltük ráhúzni az „elfeledett kategóriát”.

Merthogy a Mazsola és Tádé talán már nem a mai generációnak szól, azonban ezek a varázslatos és elragadó történetek még a mostani gyerekeknek is rengeteg olyan erényt taníthatnának, melyek sokakból sajnos már hiányoznak. A mai mesék ugyanis nem ennyire – abszolút nemes értelemben – egyszerűek, nem ennyire családközpontúak és gyerekbarátok, nem helyeznek ekkora hangsúlyt a pozitív érzelmekre.

A Mazsola és Tádé szimplán szórakoztatott, bájos karakterekkel tanított minket a szépre és a jóra, méghozzá a hagyományos bábjátékok televízióképernyőre szánt változatával. Kevesen tudják, de a Mazsola és Tádé nem egy első fecske volt a maga idején, hanem a Mazsola című televíziós bábjáték folytatása, vagy egyfajta mellékszála, amit Bálint Ágnes írt, valamint Kende Márta és Simándi József rendezett.

Akik annak idején látták, ismerték és szerették, máig vissza tudják idézni az egyes szereplőket és nagyszerű szinkronjaikat. Manócskának például feledhetetlen jellemet adott Bölöni Kiss István, Mazsola hangját Havas Gertrúd tette halhatatlanná, Tádét viszont többen is szinkronizálták, Kovács Kató, Váradi Hédi, Sallay Virág, de még Szöllősy Irén is.

A bábfilm 1969 és 1973 között készült a Magyar Televízió megbízásából, éveken át futott leginkább az MTV, az M1, az M2 és a Duna TV műsorán. Néha még ma is el lehet csípni egy-egy epizódot, azonban közel sem vetítik olyan gyakorisággal, mint egykoron, így a mai nemzedék szinte alig ismeri.

A történet

Mint fentebb említettük, a Mazsola és Tádé története egy mellékszál, az eredeti Mazsola bábjátékot élhetjük tovább benne. Hősünk egy kismalac, aki Tádé képében egy kistestvért kap azonban egyáltalán nem tetszik neki ez a nagytestvéri szerep, az viszont pláne nem, hogy Manócska megosztja a szeretetét, hiszen eddig feltétlen figyelmét élvezte.

Persze Mazsola lassacskán hozzászokik a kis Tádéhoz, sőt egészen megszereti őt, majd megérti azt is, hogy Manócska ugyanannyira szereti őt, mint amikor még csak egyedül volt. A testvérpáros aztán később természetesen rengeteg egyéb kalandba keveredik, megannyi izgalmas történet vár rájuk, melyek egyben és külön-külön is rengeteg tanítással szolgáltak, és szolgálnak még ma is a gyerekek számára.

A tanulság

Ebből fakad, hogy a Mazsola és Tádé mennyi tanulságot vonultat fel, visszarepíti a ma gyermekét egy olyan világba, amiről nemcsak a vírushelyzet, hanem úgy általánosságban is csak álmodhatnak. A bábjáték miatt leginkább a kisebbeket érdemes megcélozni vele, akik kiváló alapot kaphatnak tőle a szeretetről, a család fontosságáról, a közösség erejéről, az erényről, a becsületről és a hűségről. Ne fosszuk meg ettől az élménytől gyermekeinket!

https://www.youtube.com/watch?v=sRyTeU4dpqY&ab_channel=RetroMTV

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!