Rossz hatással van a baba fejlődésére a szoptatáskor fogyasztott cukor

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A szoptatáskor a szervezetbe juttatott élelemnek rendkívül fontos szerepe van abban, hogy kisbabánk megfelelően fejlődjön. Erre már korábban rájött az orvostudomány, ezért is vannak különféle ajánlások, amiket be kell tartania a nőknek azért, hogy a szoptatási időszakban mindig megfelelő tápanyagot kaphasson a kisbaba is.

Fontos azonban kiemelni, hogy olyan kevés kutatás készült a témában, hogy a legalapvetőbb élelmiszereink hiányával vagy eltúlzásával kapcsolatban sincsenek még pontos eredmények arról, hogy milyen hatást válthatnak ki a babából. Egy friss tanulmány azonban a túlzott cukorfogyasztás kapcsán most meglepő eredményre jutott!

Negatív hatást gyakorol a baba agyi fejlődésére a cukor

Mint köztudott, világszerte drasztikus mértékben megemelkedett a cukros üdítőitalok fogyasztásának mennyisége, ezáltal sok esetben olyan üdítőket isznak előszeretettel a terhes vagy szoptató kismamák is, amiről nem sejtik, hogy rengeteg cukor található bennük. Egy aktuális kutatási anyag azonban most bebizonyította, hogy érdemes lenne erre a tényezőre is odafigyelniük az anyukáknak!

Az American Journal of Clinical Nutrition tudományos folyóiratban közölt kapcsolódó tanulmány ugyanis összefüggést talált a baba agyi fejlődése és a szoptató kismama által elfogyasztott cukormennyiség, de főként a cukros italok kapcsán – és természetesen közel sem pozitív értelemben.

A kérdéses kutatás a tengerentúlon készült, ahol olyan sok cukros üdítőital fogy, hogy a statisztikák szerint az ott élő felnőttek több mint 50 százaléka naponta már legalább egy adag magas cukortartalmú üdítőt elfogyaszt, sőt a napi kalóriabevitelük 10 százaléka jellemzően ezekből a cukros italokból eredeztethető.

Az orvosok sem tudják, mennyi cukrot fogyaszthatnak a szoptatós kismamák

A kutatás során 88 kismamát vizsgáltak meg a szakértők. A fókuszcsoportba csak olyanok kerülhettek be, akik napi szinten legalább két és fél adag magas cukortartalommal rendelkező üdítőt ittak.

Őket és az egészséges életmódot folytató kismamákat 24 hónapon át követték nyomon, majd a vizsgálatok kimutatták, hogy a túl sok cukrot fogyasztó anyák gyermekei több tekintetben is fejletlenebbek voltak agyilag, mint azok a babák, akik nem kaptak kimagasló mennyiségű cukrot az anyatejjel.

Hogy az orvostudomány is mennyire felkészületlen a téma kapcsán, azt jól mutatja, hogy Micahel Goran professzor, a tanulmány egyik társszerzője is kijelentette: fogalmuk sincs arról, mennyi cukrot szabad fogyasztania a kismamáknak a szoptatási időszakban, ez a vizsgálat most csak arra világított rá, hogy a túl sok cukor nagyon káros hatást gyakorol a fejlődő babákra.

Ezért szerinte nagyon fontos, hogy legalább a szoptatási időszakban az anyák minimalizálják a cukorfogyasztás mértékét. Ez azért különösen lényeges, mert a születést követő ezer napban az újszülöttek agya drasztikus változáson megy keresztül, és az anyatejből a szervezetükbe áramló tápanyagok alapvetően határozzák meg ezt a kezdeti fejlődési időszakot.

A cukor mindenki ellensége

Persze nemcsak a csecsemőkre, a felnőttekre is rendkívül rossz hatást gyakorol a rendszeres és nagy mennyiségű cukorfogyasztás, ami ellen rengeteg kampány indult már útnak, de a jelek szerint senki sem veszi elég komolyan a helyzetet, ezáltal azokat a figyelmeztetéseket, miszerint a cukor ugyanolyan negatív hatásokkal járhat együtt, mint a drogfogyasztás.

Sőt, egészségünkre bizonyos szempontból még rosszabb hatást is gyakorolhat, ezáltal például a sok cukorfogyasztás mellett bizonyítottan növekszik az elhízás esélye, valamint az anyagcsere- és a szívbetegségek kockázata is. Egyéb kutatások igazolják, hogy a kisgyerekek körében már jelentkező elhízás hátterében rendszerint mindig a magas cukorfogyasztás áll.

Egy 2014-es tanulmány szerint ráadásul a cukor is képes függőséget okozni, sőt mi több, ha a csecsemők már a születésük utáni hónapokban sok cukrot kapnak az anyatejjel – ami ettől sokkal édesebb lesz –, akkor lényegesen jobban vonzódnak majd a magas cukortartalmú dolgokhoz, így példának okáért gyakrabban fogyasztanak kártékony cukros italokat is.

A kisbabák esetében még nagyobb a baj, hogy a rendkívüli ütemű fejlődéshez elképesztő mennyiségű folyadékra van szükségük, állandó hidratáltságra ahhoz, hogy a megfelelő sejtműködés biztosítva legyen. Ha ehelyett cukrot vagy cukros italokat kapnak csak, akkor az dehidratáltságot eredményez, ami olyan fejlődési rendelleneségeket idézhet elő, aminek a következményei utána egész életükben megmaradhat.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!