Olvasnivaló gyerekeknek – Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Mivel a Mesehős elindulásával együtt az egyik legfontosabb hivatásunkká vált, hogy kedvet hozzunk a gyermekek számára az olvasáshoz, ezért új cikksorozatot indítunk elsődlegesen azoknak a szülőknek, akik szeretnének folyamatosan friss és tartalmas olvasnivalót adni gyermekük kezébe.

Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták

Ha egy ízig-vérig gyermeki értékekkel és érzésekkel átitatott könyvet keresünk gyermekünk számára, melyet nem a modern kor, nem a modern világ ihletett, akkor feltétlenül be kell szereznünk neki Gerald Durrell mára legendássá vált regényét, mely Családom és egyéb állatfajták címmel egy igazán különleges önéletrajzi írás lett a szerzőtől úgy, hogy közben bárki magára ismerhet benne.

Bárki, akinek igazi gyermekkora volt, illetve aki azt szeretné, hogy a saját gyermekének is kijusson egy kevéske a régmúlt idők gyermeki sajátosságaiból, hogy miként nőttek fel annak idején a lurkók, hogy mi érdekelte őket. A hasonló című filmet is ihlető regény bár a Korfu-trilógia része, amit a Madarak, vadak, rokonok és az Istenek kertje követett, valójában azonban ez senkit se tévesszen meg attól, hogy a gyermek kezébe adja, hiszen önmagában is egész, befejezett történetről van szó. Ha pedig megtetszik neki, legalább következhet a folytatás.

Gerald Durrell 1956-ban írta meg művét, és gondosan ügyelt arra, hogy úgy foglalja bele a történetbe saját gyermekkorát – természetesen alaposan kiszínezve azt –, hogy abban bárki megtalálhassa saját magát is. Senkit se tévesszen meg tehát az, hogy a könyvben a Durrell család életéről van szó, illetve ők kapták a főszerepet, méghozzá egy valóban megtörtént esemény alapján, aminek részeként 1935 és 1939 között a família kiköltözött Korfura, ahol Geralddal elképesztően sok érdekes dolog történt.

Nem csoda, hiszen az író akkor még csak alig 10 éves volt, és egyenesen rajongott az állatokért, valamint a növényekért, Korfu szigetén pedig egyenesen csodálatos állat- és növényvilág tárult a szeme elé, ami rögtön hatalmas kedvencévé vált, miközben nem kellett iskolába sem járnia, magántanárok oktatták, akik közül Theodore Stephanides doktor volt rá a legnagyobb hatással.

Az öreg doktor egy természettudós biológusként rengeteget segített a fiúnak abban, hogy a ház mögötti kertben vagy a közeli dombokon és hegyeken, hovatovább a tengerparton elképesztő kalandok várjanak rá. A könyvben nemcsak egy fantáziában gazdag gyermek kalandjait ismerhetjük meg, hanem mindemellett Korfu gazdag állatvilágát is, méghozzá a szigeten élő dolgos, barátságos, a legtöbb esetben érdekes lakóival együtt.

Bár maga a könyv önéletrajzi ihletésű, konkrétan a sztori gyakran a fantázián alapul. Ennek részeként megismerkedhetünk a Durrell család tagjaival, a gondoskodó anyukával, a különleges testvérekkel, de még ott lesz Roger is, aki Gerald kutyájaként és legjobb barátjaként fontosabb szerepet kap a regényben, mint elsőre gondolnánk.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!