Vajon miért hisznek a gyerekek a Mikulásban?

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A mai napon országszerte, sőt világszerte rengeteg gyermek kelt arra, hogy a kis cipőcskéjében vagy csizmácskájában ajándék, néhányaknak egy kis virgács volt, hiszen megérkezett a nagyszakállú Mikulás, akiről minden szülő mesél a gyermekének.

Teljesen megszokott, hogy a gyerekek hisznek a Mikulásban, gyakorlatilag ebben nőnek fel, azonban mi most egy kicsit máshonnan közelítjük meg a kérdést: belegondoltunk már abba, hogy vajon miért hisznek a gyerekek a Mikulásban?

Kit érdekel, hogy igaz, ha ajándékot hoz?

Az egyik legáltalánosabb magyarázat a téma kapcsán alighanem ez lehet, hiszen gyakorlatilag senkit sem érdekel, hogy valós lehet-e a Mikulás, ha egyszer ajándékot, sok-sok édességet és csokoládét hoz, amit minden gyermek imád.

Az apróságok alapvetően nem törődnek vele, nem kérdőjelezik meg mivoltát, hiszen egy eredendően jótevő Mikulás, akinek ráadásul ezernyi segítője van, sőt megannyi krampusza is a rossz gyerekek miatt, ráadásul mindent tud rólunk, az csak létező dolog lehet.

A gyerekek természetüknél fogva hisznek a mesékben

Vannak szkeptikusabb gyerekek, akik mindenre rákérdeznek és mindenről kíváncsiskodnak, mert szeretnének mindent ismerni, azonban tudni kell róluk, hogy természetüknél fogva hisznek a mesékben, elhiszik a hihetetlen dolgokat is, ami kontroll nélkül természetesen rendkívül veszélyes, normál esetben viszont nagyon csodás gyermekkort biztosít számukra.

A téma kapcsán készült egy különleges kutatás is, ami csak Alice hercegnő név alatt vált híressé a köztudatban. Ez egy érdekes kísérlet volt, melyben a kutatók leültek a gyerekekkel egy szobában, majd Alice-ről, a láthatatlan hercegnőről beszéltek nekik, és arról, hogy ott van a szobában.

A gyerekek szinte kivétel nélkül hittek a felnőtteknek, a mesének, ezáltal többségük odafordult, ahol Alice feltételezett helyzetét a kutatók megadták, sőt olyan is volt, aki megpróbálta megérinteni.

A gyerekek számára elég bizonyíték létezik

Tévedés azt hinni, hogy a gyerekek nem keresik a bizonyítékokat a Mikulás kapcsán. Éppen ellenkezőleg, nagyon sok bizonyítékot keresnek, de az ügyes szülők és pedagógusok rendre olyan sok tényt állítanak elébük, hogy a kicsik számára az éppen elegendő lesz ahhoz, hogy higgyenek.

Miről van itt szó? A sok segítő mellett például gyakran a tévében is hallani az igazi Mikulásról, aki Lappföldön él, sőt látni is lehet a hatalmas nagyszakállút. Ezen felül rengeteg szülő igyekszik hanghatásokkal, csodába illő meglepetésekkel gondoskodni arról, hogy a kicsik számára elegendő bizonyíték legyen arra: a Mikulás létezik.

Példának okáért mikor reggel felkelnek, a kikészített sütemény és tej elfogyott, miután pedig csendes kolompolás törte meg a reggeli csendet, váratlanul ajándék termett a kis csizmácskákban. Mi ez, ha nem maga a csoda, illetve nem a nagybetűs bizonyíték, ami rengeteg gyermek számára akár 10-12 koráig is megmarad.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!