Én boldog vagyok, de honnan tudjam, hogy a kisbabám is az?

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Noha csodálatos időszak a kismamák életében az első néhány hónap, amikor kiélhetik egész életükben dédelgetett vágyaikat, és végre babázhatnak, ugyanakkor dacára a sok segítségnek és szakirodalomnak, valójában ezek a hetek abszolút a bizonytalanságról is szólnak. Hogy mit jelent ez?

Akinek van gyermeke, az biztosan átélte az első hónapokban a bizonytalanság érzését, hogy mindent jól csinál-e, hogy elég jól ellátja-e a picit és így tovább. Ilyenkor gyakori kérdés lehet a kismamák esetében, hogy bár ők maguk boldogok, azonban honnan tudják, hogy a kisbabájuk is így érez-e a helyzet kapcsán? Segítünk a válaszadásban!

Az első három hónap a legnehezebb

Legalábbis abban a tekintetben, hogy ilyenkor nehéz a leginkább megállapítani, hogy mikor boldog egy kisbaba. Pontosabban csak akkor nehéz, amikor éppen benne vagyunk a helyzet sűrűjében, utólag már biztosan mindenki okosabb ezen a téren, hiszen a babák boldogságának megállapítása egyszerűbb, mint gondolnánk.

Merthogy ebben az időszakban akkor boldog a pici, ha éppen nem sír. Ha a baba nyugodtan alszik, nézelődik vagy gőgicsél, akkor az apróság kapcsán biztosak lehetünk abban, hogy jól érzi magát, ergo boldog. Hogy közben még mosolyog is?

Ne ringassuk magunkat feleslegesen tévképzetekbe, a kisbabák bár tudnak mosolyogni, gyakran mosolyognak is, azonban ez még teljes egészében ösztönszerű a részükről, nem az éppen aktuális hangulatukat, illetve állapotukat tükrözik.

A harmadik hónap után minden megváltozik

A harmadik hónap a legtöbb baba életében óriási fordulópont lesz abban a tekintetben, hogy ilyenkor rengeteg dolog megváltozik az érzékelésükben, így példának okáért az első tényleges mosolyok, az első kacagások is megjelennek.

Erre nagyjából 3-6 hónapos korban kerül sor, és már összefüggésben vannak a baba hangulatával, boldogságával, így ha éneklünk neki, ha játszunk vele, ha megpróbálunk viccelni, akkor az jellemzően ilyen eredménnyel záródhat, és természetesen azt mutatja, hogy gyermekünk mennyire boldog.

A vidám babák a negyedik hónaptól gyakran gőgicsélnek is már. Ez jellemzően nem általános hang, hanem egy kifejezetten magas fejhang, ami a kutatások alapján minden esetben összefüggésben van a baba érzelmi állapotával, vagyis akkor ad ki ilyen hangot a gyermek, ha jól érzi magát, ha boldog.

Egyéves kor után aztán humor lesz az egész világ

Kis túlzással persze, de a babák miután betöltötték az első életévüket, jellemzően már készakarva tudnak nevetni, ügyesen tudnak reagálni a helyzetekre, a boldogság sokszor leolvasható az arcukról.

Sőt mi több, gyakran direkt produkálják magukat a felnőttek számára azért, hogy mosolyt csaljanak a saját és mások arcára egyaránt. Ügyesen felismerik azt is, ha a szülők próbálnak velük viccelődni, egyszóval a boldog baba ilyenkor a humoros baba egyben.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!

A Tavasztündér ígérete

A rét zöldellő harmatos fűszálain megpihenő vízcseppekben tükröződött a napfény. Rügyet bontani vágyó fák és már bimbózó virágok várták, hogy nyithassák színes kelyheiket. Egy hirtelen

Tovább olvasom »