Így ösztönözd gyermekedet, hogy elég folyadékot igyon

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Kutatások igazolják, hogy az emberek többsége sajnálatos módon közel sem iszik annyi folyadékot, mint amennyire valójában szüksége lenne, ami különösen a gyerekek esetében nagyon veszélyes, hiszen a dehidratáltság esetükben fejlődési rendellenességeket, illetve hiányosságokat idéz elő, hovatovább betegségeket okozhat.

A szülők pedig gyakran hajlamosak kétségbe esni a téma kapcsán, hiszen nem tudják, elég folyadékot iszik-e a gyerekük, de ha rá is ébrednek arra, hogy esetleg túl kevés a bevitt víz mennyisége, akkor sem tudják, hogy miként ösztönözzék lurkójukat a rendszeres folyadékpótlásra. Ezt a témát jártuk körül az alábbiakban!

Mennyi folyadékra van szüksége a gyereknek?

Mielőtt azonban alaposabban rátérnénk arra, hogy milyen ösztönző alternatívák léteznek, érdemes megvizsgálni az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság ajánlását azzal kapcsolatban, hogy mennyi folyadékra van szüksége a gyerekeknek az életkoruk alapján? Ezek az értékek természetesen csak iránymutatást szolgálnak, negatív és pozitív irányban is eltérhet tőlük a gyerekünk, ha például túl vékony, beteg, esetleg túlsúlyos.

Lássuk a konkrét számokat:

  • 1-6 hónapos korig 190 ml/testtömeg-kilogramm
  • 6-12 hónapos kor között 800-1000 ml
  • 1-2 éves kor között 1100-1200 ml
  • 2-3 éves kor között 1300 ml
  • 4-8 éves kor között 1600ml
  • 9-13 éves kor között fiúknál 2100ml
  • 9-13 éves kör között lányoknál 1900ml
  • 14 év felett 2-2,5 l

Mivel segíthetjük a folyadékfogyasztás növelését?

Kezdettől úgy neveljük

Nagyon fontos a folyadékfogyasztás kapcsán, hogy már a kezdetektől úgy neveljük gyermekünket, hogy a víz ott legyen mellette. Sokan a szoptatás mellett nem adnak vizet a babának, nehogy kevesebbet egyen, de nyári időszakban és melegebb napokon bátran itassuk, majd ha nagyobb lesz, mindig legyen mellette a víz, hogy elérje, és némi noszogatás után magától emelje fel az üveget.

Mutassunk példát

A példamutatás minden általános szokás, így természetesen a folyadékfogyasztás tekintetében is rendkívül fontos, hogy a szülő mindig példát jelentsen a gyermek számára. Nekünk is jót tesz, ha megisszuk a napi ajánlott mennyiséget, így legyen mindig mellettünk egy üveg víz, lássa a gyerekünk, hogy isszuk, miközben ösztönözzük őt is arra, hogy emelgesse rendszeresen, hiszen ez elengedhetetlen az egészségéhez.

Adjunk neki minél több levest

A folyadékfogyasztás kapcsán az egyik legfontosabb a tiszta ivóvíz, ez nem is lehet kérdéses, azonban mellette egy sor más dologgal lehet még pótolni a folyadékot, és még csak véletlenül sem a cukros üdítőitalokkal – ezek többet ártanak, mint használnak –, sokkal inkább például a különféle levesekkel, melyek alapja ugyebár a víz, tehát egy nagy tányér leves egy gyermek esetében már 2 deciliter folyadék az adott napra.

Ha gyümölcslé, akkor ne cukrozott

A tea mellett a gyümölcslé is kiváló alternatív folyadékpótló megoldás lehet a gyermekek esetében, azonban nem árt megjegyezni ezen a téren, hogy a boltban kapható dobozos gyümölcslevek zöme ebből a célból tökéletesen alkalmatlan. Gyakran még a száz százalékosnak hirdetett megoldások is, hiszen ezeket annyira telepumpálják cukorral, hogy sokszor többet ártanak, mint amennyit használnak.

Emiatt a gyümölcslé kapcsán törekedjünk a hozzáadott cukor nélküli megoldásokra, illetve az otthon préseltekre, hiszen csak ezek tudnak hasznos folyadékot biztosítani a fejlődő szervezetnek, ráadásul rengeteg vitamin és tápanyag társaságában.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!

NAGYMAMA

Bársonyos leplet öltött most is az éj, Elhozta ismét a csillagseregét. Meleg fuvallat járja át a lelkem, Valami készülődik a mennyekben. Forró nyári nap hevét

Tovább olvasom »