Kutatások igazolják, hogy az emberek többsége sajnálatos módon közel sem iszik annyi folyadékot, mint amennyire valójában szüksége lenne, ami különösen a gyerekek esetében nagyon veszélyes, hiszen a dehidratáltság esetükben fejlődési rendellenességeket, illetve hiányosságokat idéz elő, hovatovább betegségeket okozhat.

A szülők pedig gyakran hajlamosak kétségbe esni a téma kapcsán, hiszen nem tudják, elég folyadékot iszik-e a gyerekük, de ha rá is ébrednek arra, hogy esetleg túl kevés a bevitt víz mennyisége, akkor sem tudják, hogy miként ösztönözzék lurkójukat a rendszeres folyadékpótlásra. Ezt a témát jártuk körül az alábbiakban!

Mennyi folyadékra van szüksége a gyereknek?

Mielőtt azonban alaposabban rátérnénk arra, hogy milyen ösztönző alternatívák léteznek, érdemes megvizsgálni az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság ajánlását azzal kapcsolatban, hogy mennyi folyadékra van szüksége a gyerekeknek az életkoruk alapján? Ezek az értékek természetesen csak iránymutatást szolgálnak, negatív és pozitív irányban is eltérhet tőlük a gyerekünk, ha például túl vékony, beteg, esetleg túlsúlyos.

Lássuk a konkrét számokat:

  • 1-6 hónapos korig 190 ml/testtömeg-kilogramm
  • 6-12 hónapos kor között 800-1000 ml
  • 1-2 éves kor között 1100-1200 ml
  • 2-3 éves kor között 1300 ml
  • 4-8 éves kor között 1600ml
  • 9-13 éves kor között fiúknál 2100ml
  • 9-13 éves kör között lányoknál 1900ml
  • 14 év felett 2-2,5 l

Mivel segíthetjük a folyadékfogyasztás növelését?

Kezdettől úgy neveljük

Nagyon fontos a folyadékfogyasztás kapcsán, hogy már a kezdetektől úgy neveljük gyermekünket, hogy a víz ott legyen mellette. Sokan a szoptatás mellett nem adnak vizet a babának, nehogy kevesebbet egyen, de nyári időszakban és melegebb napokon bátran itassuk, majd ha nagyobb lesz, mindig legyen mellette a víz, hogy elérje, és némi noszogatás után magától emelje fel az üveget.

Mutassunk példát

A példamutatás minden általános szokás, így természetesen a folyadékfogyasztás tekintetében is rendkívül fontos, hogy a szülő mindig példát jelentsen a gyermek számára. Nekünk is jót tesz, ha megisszuk a napi ajánlott mennyiséget, így legyen mindig mellettünk egy üveg víz, lássa a gyerekünk, hogy isszuk, miközben ösztönözzük őt is arra, hogy emelgesse rendszeresen, hiszen ez elengedhetetlen az egészségéhez.

Adjunk neki minél több levest

A folyadékfogyasztás kapcsán az egyik legfontosabb a tiszta ivóvíz, ez nem is lehet kérdéses, azonban mellette egy sor más dologgal lehet még pótolni a folyadékot, és még csak véletlenül sem a cukros üdítőitalokkal – ezek többet ártanak, mint használnak –, sokkal inkább például a különféle levesekkel, melyek alapja ugyebár a víz, tehát egy nagy tányér leves egy gyermek esetében már 2 deciliter folyadék az adott napra.

Ha gyümölcslé, akkor ne cukrozott

A tea mellett a gyümölcslé is kiváló alternatív folyadékpótló megoldás lehet a gyermekek esetében, azonban nem árt megjegyezni ezen a téren, hogy a boltban kapható dobozos gyümölcslevek zöme ebből a célból tökéletesen alkalmatlan. Gyakran még a száz százalékosnak hirdetett megoldások is, hiszen ezeket annyira telepumpálják cukorral, hogy sokszor többet ártanak, mint amennyit használnak.

Emiatt a gyümölcslé kapcsán törekedjünk a hozzáadott cukor nélküli megoldásokra, illetve az otthon préseltekre, hiszen csak ezek tudnak hasznos folyadékot biztosítani a fejlődő szervezetnek, ráadásul rengeteg vitamin és tápanyag társaságában.

Forrás

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…