Három régimódi szokás a gyereknevelésben, aminek ma is általánosnak kellene lennie

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Az utóbbi évtizedekben óriásit fordult a világ ahhoz mérten, ahogyan a mai szülők nevelik gyermekeiket. A ma harmincas-negyvenes korosztály ugyanis még egy egészen más közegben, egy egészen más rendszerben nőtt fel, alighanem egészen más nevelést kapott a saját szüleitől.

A mai gyerekek modern nevelési igényűek, azonban így is vannak olyan régimódi szokások, melyeknek teljesen általánosnak kellene lenniük, és egyáltalán nem szabadna lenézni másoknak manapság sem. Hogy melyek ezek szerintünk?

Irány a szabadba játszani!

Az egyik legnagyobb különbség a korabeli és a modern gyereknevelés, de sokkal inkább talán gyerekkor között, hogy míg annak idején a lurkók a fél életüket a szabadban töltötték, estek, keltek, közösségi életet éltek és kívül-belül erősödtek, addig manapság – jobb kifejezés híján – igazi szobagyerekeket nevelünk.

Ez több szempontból sem szerencsés, hiszen a szoba, a telefon vagy a számítógép nyomkodása bár több szempontból is hasznos, gyakorlati tapasztalatokat nem ad. A gyerekeknek a szabadban való játék kis túlzással többet, de legalábbis ugyanannyit ad, mint az iskola és az oktatási rendszer.

Odakint sokkal erősebbé válik az immunrendszerük, lényegesen többet megtudhatnak a társadalom működéséről, a konfliktuskezelésről és egy sor másik olyan dologról, amit felsorolni is nehéz lenne.

A gyerekek nincsnek cukorból!

Hányszor hallottuk szüleinktől és nagyszüleinktől, amikor odakint esett az eső vagy a hó, esetleg rossz idő volt, hogy azt mondták: nem vagyunk cukorból. Ezt a szemléletmódot manapság, sőt különösen manapság nagyon jó lenne alkalmazni.

Rengeteg szülő csodálkozik, hogy az idei őszi szezonban mennyit betegeskedik a gyermeke. Sokan a járványhelyzetre mutogatnak, holott valójában a háttérben az áll, hogy a gyerekeket manapság mindentől óvjuk, központilag elszakítják őket a közösségtől, így immunrendszerük legyengül, a legkisebb baktériumnak és vírusnak sem tud ellenállni.

Minél többet hagyjuk kint játszani a gyereket, minél többet visszük közösségbe, minél több kosszal érintkezik – természetesen normál keretek között –, annál ellenállóbb lesz a szervezete. Nem kell mindig kezet mosni, nem kell állandóan fertőtleníteni és burokba zárni őket, mert ezzel csak ártunk nekik.

Az esti mese nem maradhat ki!

Itt a Mesehős hasábjain mindig is nagyon fontosnak tartottuk küldetéstudatként, hogy az esti mese, a meseolvasás visszajöjjön a köztudatba, a családok mindennapjaivá váljon. Fontos, és ezt nemcsak mi, hanem pszichológusok és pedagógusok egyaránt hangoztatják.

Különösen az esti mese fontos, hiszen annyi inger éri a gyerekeket a mindennapok során, hogy este lényeges kiszakítani őket ebből, és elrepíteni a piciket egy olyan fantáziavilágba, ahol kikapcsolhatnak, hiszen ez elengedhetetlen a nyugodt alváshoz.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!

A meseírás

Egy szép napon a három lurkó, Tincsi, Íku és Kesu elhatározta, hogy saját mesét szeretne írni, de mivel nem tudtak megegyezni a témát illetően úgy

Tovább olvasom »