Ezért van szükségük a gyerekeknek az apaidőre is

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Korábban már mi is foglalkoztunk vele egy kutatási anyag erejéig, hogy mennyire fontos a gyermekek esetében a jó apai kapcsolat ahhoz, hogy később teljes értékű felnőtté válhassanak, azonban most azt vesszük sorra, hogy miért annyira lényeges a kicsiknek az úgynevezett apaidő, amikor egy ideig csak az édesapjukkal játszhatnak és tölthetik az idejüket.

Anyukák, menekülő!

A legtöbb anyuka bizonyára egyetért abban, hogy az apaidő az esetek többségében nem pont úgy zajlik, ahogyan az anya és a gyermek közti játék során megszokott, hiszen míg a gyengébbik nem képviselői inkább a szerepjátékokhoz ragaszkodnak, a kreativitás, az alkotás áll a főszerepben, addig az apáknál az izgalmasabb, fizikailag aktívabb, játék kerül a középpontba.

Mondhatjuk bátran: az apák és a gyermekek általában vadul játszanak egymással, ami kutatók szerint azért van így, mert az apa szerepe ösztönösen az, hogy megtanítsa vadászni gyermekeit, amit ilyen játékos formában prezentálnak. Persze az anyák ilyenkor így is inkább menekülőre fogják a dolgot, méghozzá nem véletlenül, hiszen sokszor rossz nézni, amit apa és a gyermekek ilyenkor művelnek. Pedig bármennyire is hihetetlen: erre szükségük van a kicsiknek!

Az anyák nem pótolhatják az apás játékokat

Bár az anyák rengeteg dologban helytállnak a mindennapokban és a gyermeknevelésben, kutatások igazolják, hogy a férfiakat a gyerekkel való játék tekintetében nem tudják pótolni. Vizsgálatokkal támasztották alá ugyanis, hogy az édesapák egészen más agyi területeket aktiválnak a gyermekeknél játék során, mint az anyák, ami elengedhetetlen az önkontroll, a szociális képességek és az önbizalom kialakulásához.

Az apás játékok ugyanis hiába tűnnek vadnak, valójában jól kontrollált cselekedetek, melyek tudatosan vagy a tudat alatt, de szabályokhoz kötöttek, részükként pedig a gyermekek megtanulják a saját határaikat. Ez rendkívül lényeges főleg a fiúgyermekeknél, akik gyakran hajlamosak túllépni bizonyos korlátokat, ha pedig nem tudják, hogy hol vannak ezek a határok, akkor az bizony később komoly problémákat, agressziót vonhat maga után.

Az apás játékok az indulatkezelés mellett a mozdulatok kordában tartását is megtámogatják, segítenek a gyermekeknek abban, hogy miként vezethetik le a bennük felgyülemlett feszültséget, aminek jóvoltából a későbbiekben ösztönszerűen fel tudják majd mérni a játék által, hogy mit nevezhetünk még játéknak, és mit már erőszaknak vagy agressziónak. Ennek a hiánya miatt alakulhatnak ki viselkedészavarok és egyéb mentális konfliktuskezelő problémák a későbbiekben.

Az aktív játék több agyterület aktivizálódását segíti elő

Merthogy mit játszanak az apák és a gyermekek előszeretettel? Általában minél aktívabb dolgokat. Kergetőznek, birkóznak, hatalmas ugrándozások és repkedések mennek végbe ilyenkor, ami a kutatók szerint olyan agyterületek aktivizálódását segíti elő, amit más játékok képtelenek lennének.

Nem mellesleg ezek a vad játékok segítséget nyújtanak abban, hogy a kicsiknek javuljon például az egyensúlyérzékük, a szem-kéz koordinációjuk, miközben erősödnek az izmaik, a csontjaik, miközben az apás játékok képesek levezetni a bennük felgyülemlett felesleges energiákat, a sok stresszt, ami jobb alvást, ezáltal erősödő immunrendszert és kiegyensúlyozottabb fejlődést eredményez.

Nyilvánvalóan az apaszerep ennél sokkal fontosabb és az elhangzottaknál lényegesebb dolgokat, illetve folyamatokat is befolyásol – pláne mentális értelemben –, melyekre nagyon fontos figyelmet szentelni a gyermeknevelés során.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!