Miért olyan boldogok Finnországban a gyermekes családok? Itt a magyarázat!

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A gyermekes családok élete a világ nagyon sok pontján, így például Magyarországon is kifejezetten nehéz. A gyereknevelés örömei mellett megannyi problémát és stresszt vesznek a nyakukba azok a párok, akik úgy döntenek, hogy gyermeket vállalnak.

Csakhogy lehet ezt másképpen is csinálni, sőt az egész közel sem csak felfogás kérdése, elég megnézni Finnország esetét, ahol a rugalmasság és a rengeteg segítség miatt sokkal boldogabbak a családok, mint a világ más részein.

Már a születéstől másként állnak a családokhoz

Míg hazánkban gyakran azért is komoly harcokat kell vívni, hogy az apuka egyáltalán meglátogathassa a kismamát és az újszülött gyermekét a kórházban, addig Finnországban már a születés után külön szobákat biztosítanak néhány napig ahhoz, hogy az apa és az anya együtt lehessen a gyerekkel.

Már itt elkezdődik egy olyan közös teherviselés, ami utána évekig elkíséri a családokat. Itt kell kiemelni a sorból a híres finn babadobozt, amit az állam nyújt a családok számára, és rengeteg hasznos kiegészítő található benne az első hónapokhoz.

Közel sem csak termékminták, hanem komplett, nagy kiszerelésű termékek, rengeteg kiegészítő, illetve sok-sok ruha, sőt a dobozból akár a kicsi első ágya is kialakítható. Ez korábban hatalmas segítség volt a leendő szülőknek, manapság azonban úgy is dönthetnek az apukák és az anyukák, hogy inkább a doboz pénzbeli értékét kérik juttatásban.

Minden anyának saját védőnője van

A magyar védőnői rendszer kifejezetten felületesnek tekinthető. A finneknél minden anyukának saját védőnője van, aki jellemzően egy kórházi nővér vagy ápoló. Ő rendszeresen ellátogat a családhoz, ténylegesen segíti az édesanyát, nyomon követi a pici fejlődését, és tájékoztat a lehetőségekről.

Magasan képzett egészségügyi dolgozókról van szó, akik képesek felismerni, ha például probléma van a családon belül, így valódi támogatást jelentenek a hétköznapok során.

Mindkét szülő 24 hetes szabadságot kap

A szülést követően nemcsak az anya, hanem az apa is kap szülési szabadságot Finnországban. Mindkét szülő ugyanúgy 24 hétből gazdálkodhat, így az első hónapokban lehetőségük van arra, hogy közösen, együttes erővel küzdjék le a nehézségeket.

Bár tény és való, hogy az anya nem maradhat két évig a gyermekével, ugyanakkor rendkívül rugalmas munkavégzést kell biztosítania a munkáltatónak a kisgyermekes szülők számára. Ennek megfelelően a szülők megtehetik, hogy előbb befejezzék a munkát, hogy később folytathassák azt, esetleg home office-ból dolgozzanak tovább.

Eleve a finn gyerekek sokkal önállóbbak. Annak ellenére, hogy korán elszakadnak a szülőktől, nagyon szoros lesz köztük a kapcsolat, sőt már képesek lesznek arra, hogy egyedül járjanak az iskolába vagy egyedül maradjanak otthon addig, amíg az anyuka vagy az apuka haza nem ér a munkahelyéről.

Fontos, hogy a finneknél a közösségépítésre is nagy figyelmet fordítanak a friss családosok esetén. A helyi önkormányzatok vagy a templomok például reggelente harapnivalóval és kávéval várják az újdonsült szülőket, akik találkozhatnak, ismerkedhetnek, beszélgethetnek, illetve tapasztalatokat cserélhetnek egymással.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!