Hogyan kezeljük a korlátozásokat és tartsuk egyben a családot?  

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Néhány nappal ezelőtt ismét bezárt az ország, és bár ezt leginkább csak a gyermekes családok vehetik észre az óvodák és az iskolák szünetelése miatt, sokan azonban úgy vannak vele, hogy ez már az utolsó csepp volt a pohárban, nem bírják tovább.

Merthogy a helyzet valóban nem könnyű, a korlátozások rendkívül negatív hatást gyakorolnak az életünkre és mindennapjainkra, kifejezetten nehéz lehet ebben az időszakban is egyben tartani a családot, illetve megfelelően kezelni a helyzetet. Lássuk, hogy mi könnyítheti meg a dolgunkat ilyenkor!

Foglalkozzunk többet a gyerekkel

Határozottan a gyerekek azok, akik a korlátozások során a legtöbbet szenvednek. Ezt sokan észre sem veszik, hiszen ők csak iskolába járnak, de azon túl, hogy a kis életük megváltozott, hogy lassan egy éve nem élhetnek már normális társasági életet, nem mehetnek sehová, nem találkozhatnak senkivel, nem építhetnek ki új kapcsolatokat, rendkívül megterhelő a számukra.

Ez pedig természetesen a legkisebbekre is rossz hatást gyakorol, akik azon túl, hogy kikerülnek a közösségből – ez fizikailag és mentálisan egyaránt negatívan érinti őket –, rányomhatja a bélyegét az egész életükre, hiszen egyszerűen nincs jövőképük, mindenhol csak a kilátástalanságot, a lezárásokat, a bizonytalanságot látják, ezért a szülők felelőssége rendkívül lényeges.

Korábban már egy teljes cikket szenteltünk a karanténhelyzet hatásaira, így most nem is kívánunk többet foglalkozni ezzel, azt viszont fontos kiemelni, hogy a szülőnek ilyenkor lényeges feladata, hogy minél többet foglalkozzon a gyermekével. Ne csak édesanyja és édesapja, hanem barátja, pajtása és játszótársa is legyen ebben az időszakban, adja vissza neki a reményt, az örömet, a boldogságot és minden nap optimistán ébressze, valamint altassa.

Legyen minden nap legalább egy óra, amit együtt töltünk

A jelen helyzetben a család szentsége, az apa, az anya és a gyerekek szerepe önmagában gyakran felértékelődik, és visszaér a klasszikus egység fogalma, amit sokan furcsán vesznek, hiszen ezzel részben fel kell adniuk az éveken át épített függetlenséget, de mindenki be fogja látni, hogy a korlátozásokat csak akkor élhetjük túl ép ésszel, ha a családok összefognak, és családként, egységként viselkednek – éppen úgy, mint régen.

Családban élni ugyanis nem lehetetlen, de szükség van arra, hogy ápoljuk ezt a szentséget, ezáltal napi szinten legalább egy teljes órát szánjunk arra, hogy legyen közös program. Társasjáték, beszélgetés vagy akár egy film megnézése, a lényeg, hogy együtt legyünk, erőt adjunk a másiknak, nosztalgiázzunk és tervezzük a jövőt, hiszen szegény ember az, aki még álmodozni sem mer vagy tud.

Nem mellesleg ez az időszak a gyerekek számára is nagyon hasznos lesz, hiszen számukra a család, az egység ilyenkor egyfajta kapaszkodó, biztonság és nyugalom, az otthon, ha úgy jobban tetszik. Semmi sem adhat nekik nagyobb reményt, és semmi sem képes jobban elfeledtetni velük a külvilágot, mint az, amikor együtt van a család.

Gondoskodjunk róla, hogy elkerüljük a feszült helyzeteket

Az összezártság soha nem egyszerű, néhány nap után kiéleződik a helyzet, és a legkisebb szikrából is hatalmas robbanás lehet. Ez néha elkerülhetetlen, de érdemes leülni és az egész családdal átbeszélni, hogy ez most egy különös helyzet, és mindenkinek jobban oda kell figyelnie, elnézőbbnek lennie. Ehhez elengedhetetlen lesz például az, ha tartunk minden nap olyan 5-10 percet, amikor mindenki elmondhatja, ha valami zavarja, és azért nem szabad a másiknak megsértődnie.

Ezen felül hasznos, ha a feszült helyzetek elkerülése érdekében kidolgozunk egy napi menetrendet, hogy a keléstől a fekvésig mindenkinek legyen valami elfoglaltsága, így nem fordulhat elő, hogy valamelyik családtag túlterhelődik, és emiatt kiborul. Hagyjunk időt minden nap a pihenésre, de az egyedül töltött idő is lényeges, így jelöljünk ki egy helyiséget, ahová bárki visszavonulhat, ha egy kicsit egymaga szeretne lenni.

Minden nap menjünk ki a szabadba

Elengedhetetlen a bezártságban is, hogy néha szabadnak érezzük magunkat. A szabadságot pedig a leginkább akkor élhetjük meg, ha a szabad ég alatt vagyunk. Jelenleg egyetlen jogszabály sem tiltja, hogy ne menjünk ki a lakásból, így minden egyes nap szenteljünk időt arra, hogy ha csak egy órácskára, de a gyerekekkel együtt kimenjünk a friss levegőre, még rosszabb időben is.

A friss levegő ugyanis nemcsak az immunrendszer erősítése miatt fontos, de mindemellett segíti elfeledtetni, hogy még hetekig otthon kell maradnunk, otthonról kell dolgoznunk, tanulnunk és így tovább. Egy közeli park, egy közeli erdő mindig ideális lehet ebből a célból, hiszen ott jellemzően nem találkozunk sok emberrel, miközben kiszellőztethetjük a fejünket, sőt a gyerekek is levezethetik az energiájukat.

Jusson idő esténként a párunkra is

Ha párkapcsolatban élünk, ne csak gyermekünkkel foglalkozzunk a korlátozások alatt, hanem párunkkal is, így minden este hagyjunk legalább egy órát, amikor van idő egy kicsit összebújni vagy legalább beszélgetni. A lényeg, hogy meg tudjuk őrizni kapcsolatunk harmóniáját ebben az időszakban, ami nemcsak a saját érdekünk, hanem szintén a gyermekek érdeke is lesz egyben. Merthogy a boldog édesanya és a boldog édesapa együtt adják a család szépségét, illetve ezzel egyetemben a gyermekek érzelmi biztonságát, ami manapság elengedhetetlenül fontos.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!