Mit vegyünk a gyereknek karácsonyra? Inkább időt ajándékozzunk neki!

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Az ünnepi szezon előtt állandó harc megy azért, hogy minél több ajándékot tudjunk beszerezni a gyerekek számára. Sokan komoly dilemmában vannak azért, mert fogalmuk sincs, hogy mit vegyenek a gyereküknek.

Egy friss tanulmány szerint azonban nem kellene ezen görcsölniük a szülőknek, éppen ellenkezőleg, ahelyett, hogy ezen gondolkoznak, inkább módosítani kellene az alapstratégián, és arra törekedni, hogy minél több időt tudjanak tölteni gyermekeikkel, hiszen az idő a legszebb ajándék.

Minél többet görcsölünk az ünnepen, annál több időt veszünk el a gyerekektől

Nyilvánvalóan minden szülő arra törekszik, hogy a lehető legtökéleteseb karácsonyt adhassa gyermekei számára. Azon túl, hogy ez idén anyagilag is kifejezetten nehéz, beleeshetünk abba a hibába, hogy a tökéletes ajándékok felkutatása közben nemcsak túlköltekezzük magunkat, hanem ráadásul még annyi időt töltünk ezzel, hogy nem marad elég időnk a gyermekeinkre.

Emlékezzünk csak vissza most felnőttként a legszebb karácsonyainkra. Bizonyára feldereng néhány játék, de garantált, hogy túlnyomórészt elfelejtettük már ezeket, mert sokkal élénkebben élnek bennünk a szüleinkkel együtt töltött órák, a közös élmények, beszélgetések, séták, szánkózások és így tovább.

Fel kellene tehát, hogy merüljön a kérdés sokakban: megéri ennyi időt elvenni magunktól és a gyermekünktől is azért, hogy végül éppen a legszebb ajándékot, a rájuk fordított önzetlen figyelmünket ne tudjuk odaadni nekik?

Az együtt töltött idő fontosabb, mint a drága ajándékok

Nyilván nem azt akarjuk mondani, hogy semmit se vegyünk a gyerekeknek karácsonyra, hiszen az ajándékozás fontos, illetve nemes gesztus, hovatovább jó látni az örömet a lurkók arcán. Amit azonban hangsúlyoznunk kell, hogy ne essünk túlzásokba. Ne költekezzük túl magunkat, mert később ezzel csak még nagyobb kellemetlenségeket, még több stresszt okozhatunk magunknak.

A gyerekek számára ugyanis az ajándékok mellett fontosabb lesz az, hogy együtt tölthessenek egy kis időt velünk. Hogy sem anya, sem apa nem megy dolgozni pár napig, hogy nincs koránkelés, nincs idegeskedés, csak együtt töltött idő, sok-sok játék, móka és kacagás.

Egy példával szemléltetve: hiába vesszük meg gyermekünknek a legdrágább ajándékot, tegyük fel egy játékot, ha nincs, akivel játszhasson vele. Ha mi nem vagyunk ott, hogy együtt élvezhesse az élményt.

Adjunk emlékeket

Törekedjünk tehát arra ne csak idén, hanem minden egyes karácsonykor és fontosabb ünnep alkalmával, hogy ne csak ajándékokat adjunk a gyerekek számára, hanem emlékeket is. Menjünk el velük sétálni, szánkózni, játszunk a hóban vagy csak az udvaron, süssünk és főzzünk közösen, nézzünk meg együtt pár filmet, mesét, olvassunk nekik könyvet, illetve játszunk együtt minél többet.

Ne akarjunk tökéletes karácsonyt, mert az csak felesleges stresszhelyzetet teremt. Sokkal inkább boldog karácsonyt akarjunk, ahol gyermekünket boldognak láthatjuk, és amennyiben jól neveltük, akkor nemcsak a legújabb okostelefon vagy a több százezres ajándékok miatt láthatjuk majd boldognak.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!