Így válasszunk karácsonyi ajándékot a gyermekünknek

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Nyilvánvalóan minden gyermek leadta már a „rendelését” idén is a Jézuskának, a szülők pedig fejvakarás társaságában igyekeznek mindent elkövetni azért, hogy az elkövetkezendő napokban időben beszerezzék őket a kívánságoknak megfelelően.

Csakhogy a Jézuskának leírt vagy neki lerajzolt játékokon felül rendkívül lényeges dolog a szülők részéről az is, hogy ne csak olyan ajándékot vegyenek a gyermeknek, amit szeretne, hanem olyat is, ami szerintük leköti, mindemellett pedig valamilyen tekintetben képes fejleszteni a készségeit. Lássunk néhány szempontot!

Legyen érdekes!

Nyilvánvalóan nem magunknak, hanem a gyermekünknek vásárolunk karácsonyi ajándékot, így nem az a lényeg, hogy a kiválasztott dolog minket lekössön, szerintünk érdekes legyen, éppen ellenkezőleg: olyan dolog legyen, ami a gyermek számára fontos, illetve érdekfeszítő. Mi ismerjük a lurkót, nekünk kell tudni, hogy mi érdekli!

Egy meséért van nagyon oda? Imádja az autókat vagy a hercegnőket? Esetleg igazi kis tudós, akit érdekelnek a világ dolgai? Bármelyik alternatíváról is legyen szó, garantáltan találunk majd megfelelő ajándékot  gyermekünknek, csak az legyen az első szűrő a kiválasztáskor, hogy számára érdekes dolog legyen. Sokkal szívesebben játszanak valamivel a gyerekek abban az esetben, ha kedvenc hőseik és karaktereik is szerepelnek rajta!

Fejlessze a logikát és a kézügyességet is!

Noha nyilvánvalóan nem kell minden egyes játéknak fejlesztenie a gyermek tulajdonságait és készségeit, a karácsonyfa alá kerüljön csak egyszerű szórakoztatást kínáló alternatíva is, azonban mindig legyen egy-két olyan játék, ami fejleszt, méghozzá a logikát és a kézügyességet egyaránt.

Ezen a két ponton ugyanis minden gyermeknek szüksége van kisebb-nagyobb támaszra, amit nemcsak szülői vagy pedagógusi segítséggel kaphat meg az apróság, hanem természetesen a játékok által is. Ha tudjuk például, hogy gyermekünknek rossz a kézügyessége, orientálódjunk ebben az irányban például építőkockákkal vagy ügyességi játékokkal, ha a vizuális memóriájával van gond, akkor egy kirakó lehet jó döntés és így tovább.

Illeszkedjen a korához!

A legrosszabb karácsonyi ajándék minden esetben az, ha olyan dolgot választunk gyermekünknek, ami nem illik a korához. Sokan ezzel tisztában vannak, alighanem hevesen bólogatnak is, azonban mégis hajlamosak figyelmen kívül hagyni ezt az intelmet, és direkt valami nagyobb korosztálynak ajánlott dolgot vásárolni a lurkónak, mert „az én gyermekem érettebb, mint a többi”.

Nyilván, mindenki így gondolkodik a saját gyermekéről, azonban saját fejlődését akadályozzuk, ha olyan játékokat teszünk a fa alá, ami nem az ő korának való, képtelen még úgy játszani vele vagy úgy bánni vele, ahogyan kell. Példának okáért, hiába szeretne ő már 7-8 évesen okostelefont, mire használná? Maximum játékra, de ebből a szempontból biztonságosabb és olcsóbb is neki egy játékkonzol.

Egy mesekönyv mindig jó döntés!

Drasztikus mértékben visszaestek manapság a mesekönyv-eladások a néhány évvel korábbi adatokhoz viszonyítva, holott mesét ajándékozni mindig érték. Pláne egy szép mesekönyvet, aminek minden gyermek örül, még ha a mi kezünkben sokkal többet is lesz majd, ha esténként felolvasnánk neki belőle.

Érdemes jót és tartalmasat választani, hiszen a mesekönyv, a mese meghatározza a gyermekkort, akár egy igazi családi kincs is válhat belőle, mely utána generációról-generációra száll, hiszen hány helyen van meg még mindig a polcon a szülők és nagyszülők mesekönyve…

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!