Így tanítsd meg a gyermeket leküzdeni a haragot

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A harag és a düh egyike a legtermészetesebb emberi érzelmeknek, melyek nem pozitív érzések, éppen ezért nagyon fontos, hogy megtanítsuk gyermekeinknek azt, miként kezeljék.

Vannak lurkók, akik természetüknél fogva jobban el tudják nyomni magukban ezeket a heves érzéseket, azonban nem árt tudni, hogy akadnak olyanok is, akiknek csak pszichológus tud segíteni ebben.

Nyilván nem kell azonnal orvoshoz fordulni, ha probléma van a dühkezeléssel, türelemmel és kitartással mi is sokat tehetünk azért, hogy gyermekünk egyszerűbben boldoguljon ezekkel az érzelmekkel. Hogy miként? Lássunk néhány hasznos alternatívát:

Tanítsuk meg neki az érzelmeket

Az érzelemkezelés problémáját jellemzően az okozza, hogy a gyermekek sokszor nem tudják, mit is éreznek egyáltalán. Ennek az oka nem más, minthogy fogalmuk sincs róla, hogy mikor dühösek, mikor vidámak, mikor haragosak. Hogy ezt megtanítsuk nekik, az minden esetben a szülő felelőssége!

Hogy miként álljunk hozzá? Az egyik legjobb alternatíva erre a meseterápia! Nagyon sok mese létezik, melyek kifejezetten az érzelmek bemutatására és elsajátítására koncentrálnak, így konkrét példákkal, gyakorlati hasonlóságokkal és történetekkel tudjuk átadni nekik, hogy milyen az, ha dühösek, és milyen gyakorlatokkal tudják azt kezelni, illetve megfelelő módon kiadni magukból.

A dühkezelés módszere a harag kordában tartása

Hogy gyermekünk ne kapjon dührohamot, és tudja kezelni a negatív hullámokat, lényeges megtanulnia azt is, hogy miként tudja kordában tartani az érzelmeit. Ez nem azt jelenti, hogy érzéketlen gyerekeket nevelünk, éppen ellenkezőleg, csak megtanítjuk neki, hogy előbb lassítsa, majd kontrollálja a benne gyülemlő haragot.

Ilyenkor jó alternatíva például a mesékben látott példák mellett a légzésterápia alkalmazása. A mély lélegzetvétel, a magunkban számolás, az álmodozás, a szép dolgokra való gondolás mind hatásos alternatívák lehetnek annak érdekében, hogy ezeket a heves kitöréseket le tudják nyugtatni.

A megnyugvás módszertana

A nyugalom és a türelem nem a gyerekek erénye, ez tény. Aki azonban dühkezelési gondokkal küzd, annak fontos lesz idejekorán elsajátítani ezt, mert sokkal egyszerűbben tud felelős döntéseket hozni, illetve átlendülni bizonyos problémákon, valamint konfliktusokon.

A légzéskoncentráció ezen a ponton is sokat segíthet, de az ökölbe szorított kéz technikája sem rossz ebben a helyzetben. A lényeg, hogy tanítsunk valami olyan dolgot a gyereknek, amivel ilyenkor el tudja vonni a figyelmét. Nem baj, ha ez még egy látható módszer, még bőven lesz ideje elsajátítani azokat a felnőttes alternatívákat, melyek senkinek sem fognak feltűnni.

A feszültséglevezetés fontossága

Sokakban felmerülhetett a fentiek alapján, és igen, meg kell erősítenünk mindenkit: a dühkezelés valahol az érzelmek elnyomását jelenti, így a harag ilyenkor csak gyűlik a gyermekben, amit később, a megfelelő helyen és időben ki kell adatni belőle, mert pszichológiai oldalról ez elengedhetetlen lesz a kiegyensúlyozottsághoz. Hogy miként?

A hangos énekszó például ilyen, de a tánc, az intenzív sport és mozgás szintén, sőt bevett gyakorlat, hogy adunk a gyereknek pár percet egy nap, amikor senkit nem zavar, és szabadon kiabálhat otthon, azt mondhat, amit csak szeretne, nem szólunk rá. Ez egy nagyszerű terápiás megoldás, ami sokkal jobb, mintha kárt tesz magában vagy másokban.

Ha pedig gyakorlattá válik, természetesen később, akár felnőttként is jól tudja használni ezeket a módszereket. Hiszen mindenki ismeri az „üvölteni tudnék” érzést…

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!