Valóban csak 18 éven felülieknek szól a Harry Potter?

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Nagy visszhangot kapott a médiában és az emberek között a kormány legújabb döntése, melyben a homoszexuális tartalmak korlátozása miatt 18-as karikával látnák el többek között a Harry Potter-sorozatot, mely tapasztalatból tudjuk, hogy kifejezetten nagy népszerűségnek örvend az általános iskolás korú gyermekek körében is.

Rengeteg helyről hallani ellenérzést ezzel kapcsolatban annak ellenére is, hogy a Harry Potter eddig sem a kisgyermekeknek szólt. Eleve 12-es karikával indultak az első részek, ami viszont sok esetben rendkívül enyhének tűnt a franchise kapcsán, és közel sem a szexuális tartalmak miatt.

Mi már korábban megmondtuk, hogy indokolt a 18-as karika!

Mi már akkoriban felhívtuk rá a figyelmet, hogy a Harry Potter-sorozat későbbi epizódjai kapcsán indokolt lenne a 18-as karika. Hangsúlyoznánk azonban, hogy nekünk nem az szúrt szemet, hogy valamelyik részben nemváltás történik, vagy vannak benne enyhe szexualitásra utaló pillanatok, sokkal inkább a horrorisztikussága miatt.

Merthogy főként az utolsó epizódokban rengeteg félelmetes momentumot találunk. Olyanokat, melyek még egy felnőttet is megbotránkoztathatnak, egy 8-10 éves gyermek számára pedig feldolgozhatatlan lehet. Nemcsak Voldemort alakja, hanem például a különféle halálesetek,  vagy az erőszakos pillanatok sokasága kivétel nélkül mind ide sorolhatók.

A korai részekre viszont túlzás a 18-as karika!

Nem árt tudni, hogy J.K. Rowling sorozatával gyakorlatilag együtt nőttek az olvasók és a nézők a megjelenéskor. Akkoriban tehát nem okozott gondot, ha valaki 10 évesen csatlakozott a történetfolyamhoz, hiszen miután minden rész megjelent, a közönség már felnőtt, ezáltal nem tűnt neki furcsának, hogy közben a sorozat jellege egy sokkal sötétebb, felnőttesebb irányt vett.

Emiatt a Harry Potter egy igazán különleges alkotás, ami leginkább azok számára okozhat problémát, akik például gyerekként szeretnének megismerkedni egyszerre az összes epizóddal. Emiatt érdemes lenne felülvizsgálni az összes epizódot, és nem egyben besorolni a teljes sorozatot, hiszen a korai részekre azért túlzás a 18-as karika alkalmazása.

Mindez különösen igaz a jelenlegi magyar jogszabályozás tekintetében is, hiszen a kritizált homoszexuális vonatkozású tartalmak legfeljebb a későbbi részekbe, ha belemagyarázhatók, melyeket nem kellene összemosni a korai, abszolút gyermekbarát tartalmakkal. Van róla szó, hogy az egyes részeket külön elemzik majd ebből a szempontból, ami viszont sokkal előnyösebbé tehetné a filmsorozat korbesorolását, mint a jogszabálymódosítás előtt volt, tehát alapvetően inkább nyerhetünk vele.

Ne feledjük, a korhatárbesorolás csak egy ajánlás!

Függetlenül attól, hogy mit gondolunk a legújabb magyar jogszabályi módosításról, azért ne feledjük el, hogy a korhatárbesorolás valójában csak egy ajánlás. Egyfajta indikátor a szülő számára, mely azt jelzi, hogy hány éves kor alatt kell felügyeletet biztosítanunk számukra, amikor megnézik az egyes epizódokat.

Ennek tulajdonképpeni hatása csak a televíziós sugárzásra lesz, ezáltal főműsor időben például biztosan nem találkozhatunk majd a jövőben egyetlen Harry Potter epizóddal sem, melyeket a legdurvább, legperverzebb és szexuálisan maximálisan túlfűtött horrorok kategóriájába helyeztek ezzel.

Más kérdés, hogy manapság ki néz még filmet kereskedelmi csatornán, ahol legalább annyi időt töltünk reklámok megtekintésével, mint magával a filmmel…

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!