Túl későn vacsorázik a gyerek? Nem feltétlenül növeli az elhízás kockázatát!

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A modern társadalom egyik rákfenéje az állandó rohanás, a felgyorsult életmódból fakadó örökös sietség és időhiány, ami sajnálatos módon nemcsak a felnőttekre, hanem a gyerekekre is nagyon káros hatást gyakorol, ezáltal rengeteg stresszt, állandó kapkodást okoz nekik.

Ebből fakad az a probléma is, hogy a mai gyerekek gyakran rendkívül későn vacsoráznak, ezáltal nem ritka eset, hogy nyolc óra után jutnak az utolsó táplálékukhoz, ami nem feltétlenül szerencsés. Sok szakember úgy véli, hogy ez a folyamat vezet a gyerekek elhízásához, azonban egy friss kutatás bebizonyította: a túl késői vacsora a gyerekeknél nem feltétlenül növeli meg a túlsúly kialakulásának kockázatát.

A korábbi kutatások még más eredményre jutottak

Egyelőre nem derült ki pontosan, hogy a korábbi kutatások hol hibáztak, azonban az biztos, hogy bizonyos szempontokat nem vettek figyelembe, hiszen a King’s College London legújabb felméréséből a korábbi ajánlások tökéletes ellentéte derült ki abban az esetben, ha egy gyermek esetében minden szempontot figyelembe vettek.

Merthogy a korábbi években vezetett kutatások szerint az étkezések időpontja jelentős mértékben befolyásolja, hogy a lurkón túlsúly rakódik le, illetve ezzel növekszik az elhízás kialakulásának a kockázata, de most a brit kutatók egy rendkívül reprezentatív felmérés részeként több mint 1600 gyermeket vizsgálva bizonyították ennek ellenkezőjét.

Óriási mintavételen zajlott a legújabb kutatás

Ami abszolút hitelt ad az aktuális kutatási anyagnak, az a hatalmas mintavétel, hiszen a szakemberek 4 és 18 éves kor között válogatták ki azt az 1600 gyermeket, akiket alaposan megvizsgáltak, és különösen arra voltak kíváncsiak, hogy ha este nyolc óra után vacsoráztak, akkor az milyen hatással volt a testsúlyukra.

Mint kiderült, egyáltalán nem volt magasabb azok között a gyerekek között az elhízás kockázata, akik este nyolc és tíz óra között ették meg a vacsorájukat, mint azok, akik délután kettő és este nyolc közötti intervallumban ettek utoljára nap, mint nap.

Mint Gerda Pot, a King’s College London professzora és egyben a tanulmány szerzője a British Journal of Nutrition című szaklapban elmondta: ők maguk is rendkívüli módon meglepődtek a kutatás eredményein. Hipotéziseik szerint ugyanis arra számítottak, hogy a kései étkezés és a túlsúly között határozott összefüggést tudnak kimutatni, de mint kiderült: valójában közel sem ez a helyzet.

Hogy mi ennek az oka? A kutató szerint alighanem az, hogy meglepően kevés gyerek vacsorázik nyolc óra után, és akik így tesznek, jellemzően azok sem valamiféle kalóriadús étkezést folytattak késő este, vagy mellette rendszeresen mozogtak, illetve napközben odafigyeltek az egészséges táplálkozásra.

További kutatások indulnak majd a témában

A szakember elmondta, hogy kutatásuk annak érdekében indult útnak, hogy bebizonyítsák: a megfelelő minőségű táplálkozás és az elégséges mennyiségű testmozgás mellett a jól időzített étkezések egyaránt olyan tényezők, melyek befolyásolják a gyerekek körében a testsúly alakulását, így a szélsőségek – mint a túl kései étkezés – negatív hatást gyakorolhatnak rájuk.

Mivel ezeket az összefüggéseket eddig meglepően kevesen vizsgálták, és mivel a mostani kutatás kis túlzással szöges ellentétben áll a korábbi eredményekkel, ezért Pot kiemelte, hogy a jövőben további kutatásokat szeretnének indítani a téma kapcsán, melyek minden eddiginél mélyebben foglalkoznának ezzel a problémakörrel.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!