Fél a gyermek a tejfogak elvesztésétől? Így tehetjük könnyebbé a helyzetét!

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Nagyon sok gyermek nem csinál különösebb problémát a tejfogak elvesztéséből, sőt kifejezetten élvezik, amikor a kihullott, gyakran rossz fogak helyére csillogóan fehér, friss csontfogak nőnek. Csakhogy ott a másik véglet is!

Rengeteg gyerek egyenesen retteg a fogvesztéstől. Nem akar csúnya, fogatlan lenni, nem akarja a vér látványát, vagy csak egyszerűen nehéz neki elengednie azt, ami valójában a sajátja. Ha a mi lurkónk is ilyen, akkor nem tehetünk mást, minthogy néhány hatásos trükkhöz folyamodunk.

A fogtündér kiváló alap

Az olyan gyerekeknek, akik nehezen engedik el tejfogaikat, kiváló alapot jelenthet a fogtündér, mint láthatatlan jótevő létezésének bevezetése, aki mindig kis ajándékot, pénzt vagy csokoládét hagy a párna alatt vagy egy kijelölt helyen, ha a kihullott tejfogat elajándékozzuk neki.

A fogtündér létezése óriási ösztönző lehet a pici számára, eleve jó emlékeket fűzhet a fogvesztéshez, amit főleg a kisebbek hajlamosak a vér és a látvány miatt horrorisztikusan átélni, rossz élményeket fűzni hozzá. Ezzel azonban megkönnyíthetjük a dolgukat, de önmagában a fogtündér még messze nem minden.

Gyűjtsük a kihullott fogacskákat

Bár sokan egyenesen morbidnak gondolják, valójában azonban a kiesett tejfogak gyűjtése kifejezetten bevett szokás nagyon sok családnál. Erre a legtöbbször eleve a gyereknek van ingere, egyetlen probléma van csak ezzel, hogy a fogtündért egy kicsit sarkítva lehet csak bevezetni.

Ennek megfelelően a fogtündér létezik, megajándékozza a gyermeket a kihullott fogak után, de azt nem viszi el, meghagyja neki, hogy egy szép díszes dobozba, egy feldíszített gyufásdobozkába kerüljön.

Készítsetek fogatlan fotókat

A fogatlanság jó esetben teljesen átmeneti állapot, amit érdemes lehet megörökíteni valamilyen formában, így példának okáért néhány fotóval, amit aztán albumba rendezhetünk, hogy később jókat nevessünk rajtuk, illetve együtt követhessük nyomon a gyermekünkkel, hogy miként változik a mosolya.

A mosolyalbum azért remek ötlet, mert a kezdeti félelmeket tökéletesen eloszlathatjuk néhány hét múlva azzal, hogy bár ott a fotón éppen elveszítette gyermekünk a fogát, azonban nem sokkal később már kinőtt helyette egy sokkal szebb és egészségesebb darab, tehát nincs mitől félnie.

Jó alkalom a fogmosó naptár bevezetésére

Az első kihulló tejfog tökéletes alkalom arra, hogy bevezethessük gyermekünk számára a fogmosó naptárat. Ez a csontfogak kinövésekor már rendkívül lényeges, és egy olyan extra lehet a lurkó életében, ami szintén arra ösztönzi, hogy ne féljen többé a tejfogak elvesztésétől.

Lehet az egy nagyobb falinaptár, ahol minden nap feljegyezheti, hogy hányszor mosott fogat, minden tizedik fogmosás után kaphat bele egy matricát vagy egy kisebb ajándékot, és jelölheti azt is, hogy mikor estek ki a fogai, illetve mikor járt nála a fogtündér, aki szintén ajándékot hozhat neki, ezzel még örömtelibbé, még pozitívabbá lehet tenni a tejfogak elvesztésének folyamatát.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!