Elfeledett klasszikusok: Dióbél királyfi

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A rajzfilmek világában hosszú évtizedek óta olyan súlyos túltermelés van, hogy kis túlzással lehetetlenség minden egyes új megjelenést nyomon követni, illetve megismerni. Ennek köszönhetően rengeteg olyan rajzfilm merült feledésbe az idők folyamán, melyek egyébként nagy figyelmet érdemeltek volna. Cikksorozatunk részeként néhány ilyen elfeledett klasszikust szeretnénk elővenni és újra bemutatni olvasóinknak!

Dióbél királyfi

A hatvanas évek a magyar rajzfilmgyártás egyik hőskorának tekinthető, amikor rengeteg, máig klasszikusként ismert, de sajnos sokak által elfeledett mese született. Ezek között voltak teljesen egyedi, új ötleten alapuló megoldások, azonban akadtak olyanok is, melyek egy ismert költő vagy író művén alapultak. Utóbbit erősítette a Dióbél királyfi is!

Azt ugyanis bizonyára mindenki tudja, hogy a Dióbél Királyfi az egyik legismertebb magyar gyermekirodalmár, Móra Ferenc meséje volt, amit annak idején nem volt gyermek, aki ne ismert volna. Mára a helyzet ugyan megváltozott, de a hatvanas években különösen sikeres volt a történet, hiszen 1963-ban a Pannónia Filmstúdió egy hosszabb rajzfilm részeként dolgozta fel az ismert mesét.

Pontosabban egy közel negyedórás feldolgozása született a történetnek Dargay Attila rendezésében, ami sokak szerint megelőzte a maga korát, hiszen annyira fejlett és látványos animációkat láthattunk ebben a rövidke mesében, amit utána hosszú évekig nem, vagy csak részben tudtak reprodukálni. Mai szemmel is egyenesen gyönyörű az a részletesség, az a báj, ami az egészet jellemzi.

Nagy probléma, hogy bár kötelezővé kellene tenni, a Dióbél királyfit már egyáltalán nem ismerik a mai gyermekek. Nemcsak az iskolában nem képezi a kötelező tananyag részét, hanem a belőle készült rajzfilmet sem adják már a televíziók, mert nem sorozat és túl rövid ahhoz, hogy egy egész estés elfoglaltságot jelentsen. Mivel ez egy rendkívül rossz kombináció a mai futószalagon gyártott sorozatstruktúrában, ezért mi évtizedek óta egyáltalán nem láttuk már műsoron sehol sem.

Pedig nemcsak a történet, hanem az előadás mód is megér egy misét. A nagyszerű animációkat olyan színészek szinkronizálták, mint Rajz János, Bánhidi László, Csurka László vagy Márkus László, a mesélő pedig a legendás Noszty Feri, a kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas Mécs Károly volt.

A történet

A Dióbél királyfi története természetesen Móra Ferenc eredeti meséjén alapul, annak egy erőteljesen lerövidített, átdolgozott változatát kapjuk meg, ami így is tökéletesen átadja az ismert író által megálmodott eseményt.

A sztori Dióbélről, egy nagyon picike gyermekről szól, aki egyáltalán nem tehetett arról, hogy olyan kicsinek született, arról pedig pláne nem, hogy még apját is csúfolták miatta, hiszen legalább bölcsőre nem volt gondja, a picinek egy dióhéj is elegendő volt ehhez. Így lett a neve Dióbél!

Mivel családja nagyon szegény volt, Dióbél elszegődött kisinasnak a királyi várba, ahol ezer és egy kaland várt rá, kis termete ellenére pedig mindig és mindenütt megállta a helyét, sőt végül még Kossuth katonája is lett belőle.

A tanulság

A Dióbél királyfi egy másik tanulságos és csodaszép történet arról, hogy hiába vagyunk mi mások, mint a többi, kellő kitartással bármi lehet belőlünk. Legyünk kisebbek, legyünk ügyetlenebbek, éljünk fogyatékkal, ezekre nem szabad hátrányként tekintenünk, ha van egy határozott célunk.

Nem egy klasszikus jó és a rossz kalandról van itt szó, hanem egy tanulságokkal gazdagon átszőtt történetről, mely azt próbálná megértetni a ma gyermekével, hogy soha ne adja fel, hogy kellő kitartással és szorgalommal elérheti az álmait. 

https://www.youtube.com/watch?v=sdh5BE2jxM8&ab_channel=R%C3%A9giFilmek%2CR%C3%A9giRajzfilmek

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!