Elfeledett klasszikusok: Fagyoska a hóember

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A rajzfilmek világában hosszú évtizedek óta olyan súlyos túltermelés van, hogy kis túlzással lehetetlenség minden egyes új megjelenést nyomon követni, illetve megismerni. Ennek köszönhetően rengeteg olyan rajzfilm merült feledésbe az idők folyamán, melyek egyébként nagy figyelmet érdemeltek volna. Cikksorozatunk részeként néhány ilyen elfeledett klasszikust szeretnénk elővenni és újra bemutatni olvasóinknak!

Fagyoska a hóember

Ha már egyszer közeleg a karácsony és nyakunkon az ünnep, úgy gondoltuk, hogy újabb olyan rajzfilmet keresünk elő nektek, melyre minden tekintetben ráhúzható az „elfeledett klasszikus” jelző. Bár bizonyára mindenki tud a saját gyerekkorából felidézni egy olyan rajzfilmet, ami valamiért eltűnt szem elől, azonban a mi döntésünk most a jó öreg Fagyoskára esett.

Erről a kedves kis történetről ugyanis nagyon sokan nem hallottak még! Egy alig 25 perces kis rajzfilmről van szó, mely 1969-ben jelent meg Amerikában, a Rankin/Bass Productions karácsonyi különkiadásában, amit a CBS televízió mutatott be elsőként még az év decemberében, a főszerepben Fagyoskával, vagy angol nevén Frosty-val.

Merthogy a mű eredeti címe Frosty the Snowman volt, a kis mese elkészítése pedig annak köszönhető, hogy a CBS akkoriban minden évben nagy gondot fordított arra, hogy a gyermekeket karácsonykor megörvendeztesse egy exkluzív rajzfilmmel. Sajnos ez a hagyomány időközben megszakadt, pedig olyan klasszikusok születtek, mint ez a mára retróvá érett rajzfilm is.

Ami ráadásul magyar kiadást is kapott, a szinkront pedig kifejezetten ügyesen megoldották, bár sajnálatos módon nincs sok információ arról a világhálón sem, hogy kik állnak a háttérben, egyáltalán mikor jelent meg a magyar változat, ellenben létezik, elérhető, nézhető és kifejezetten kellemes élményt tud adni azok számára, akik egy igazán emlékezetes ünnepi rajzfilmet keresnének maguknak.

Ami ráadásul nemcsak retro, de mindemellett azonnal képes elvarázsolni bárkit, aki korábban még nem ismerte, így nem meglepő, hogy a Warner Bros Jason Momoa főszereplésével szeretne belőle élőszereplős mozifilmet készíteni, melyben Fagyoska természetesen CGI karakterként bukkanna fel a vásznon, az ismert színész csak a hangját kölcsönözné számára.

A történet

A történet tekintetben a mindössze 25 perces rajzfilm annyira pörög, hogy még a mai követelményeket is maximálisan képes kielégíteni, így az animációs filmeken edzett  gyermekek figyelmének fenntartása sem okoz neki problémát.

A cselekmény arról szól, hogy egy kislánynak sikerül életre keltenie valamiféle csoda folytán egy hóember, méghozzá egy gonosz bűvész kalapjának segítségével. A karácsonyi csoda nagyszerű, azonban félő, hogy a folyamatosan enyhülő időjárás miatt a hóember elolvad, Fagyoska azonban nem akar elbúcsúzni ettől a világtól, így teremtője segítségét kéri.

Kis hősünk így elhatározza, hogy vonatra száll Fagyoskával, és elviszi őt az Északi-sarkra, hogy ott a Mikulás mellett a hóember boldogan élhesse életét, csakhogy Dinka professzor, avagy a bűvész mindvégig a nyomukban van azért, hogy megakadályozza a dolgot, illetve visszaszerezze csodálatos kalapját.

A tanulság

Azon túl, hogy a Fagyoska a hóember egy kifejezetten aranyos és kellemes ünnepi rajzfilm, a tanulságok tekintetében sem szenved hiányt, hiszen a gyerekek megtanulhatják belőle, hogy a jó mindig elnyeri méltó jutalmát, a szeretet és a barátság pedig kiáll minden próbát, míg a gonoszok mindig megkapják a nekik járó büntetést.

Alapvető, már a népmesék korából megfigyelhető tanulság ez, melyet itt a gyerekek annak ellenére is mai körítéssel kaphatják meg, hogy nem egy mai rajzfilmről van szó. Ha lesz 25 percünk az ünnepek alatt, érdemes megnézni!

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!